Skocz do zawartości

Hulajnoga na ulicy, szosie.

RBTS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Niedawno w centrum Warszawy widziałem młodego człowieka jadącego Alejami Jerozolimskimi na hulajnodze.

Widok ten zaskoczył mnie na tyle, że zadałem sobie pytanie czy działał zgodnie z prawem?

Przejrzenie ustawy Prawo o ruchu drogowym przekonuje mnie, że ów "kierujący" miał do tego pełne prawo. Jednak, jak się okazuje interpretacja policji jest zgoła odmienna i kwalifikuje taki przypadek jako pieszego. Poniżej pozwalam sobie wkleić z ustawy zarówno definicję roweru jak i pieszego. Co sądzicie o tej sytuacji?

Definicja roweru wg. Prawa o ruchu drogowym:
"rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;"
O ile w wypadku rolek na dwóch nogach można mieć wątpliwości, to hulajnoga jest jak najbardziej rowerem  zgodnie z definicją ustawy. Zatem, moim zdaniem, nic nie stoi na przeszkodzie by poruszać się nią po ulicach, szosach i oczywiście drogach dla rowerów.
I jeszcze definicja pieszego:
pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej"
Co prawda za pieszego uważa się osobę "pchającą rower" (co ma miejsce także podczas jazdy hulajnogą, bądź rowerem bez współczesnego napędu), jednak musi być spełniony warunek "znajdowania się poza pojazdem" co w wypadku jazdy hulajnogą nie ma miejsca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...