monowiec Napisano 26 Marca 2016 Napisano 26 Marca 2016 Pozwole sobie założyć nowy wątek Dziś będę zamawiać Dolana rozmar 56 i chce sie upewnić że będzie on odpowiedni. tu link " http://www.dolan-bik...k-frameset.html CompetitiveCyclist radzi coś takiego(mierzyłem się w domu z pomocą drugiej osoby więc jakiś błąd pewnie był na granicy +/- 1cm) Tutaj moje wymiary wg. Noga ma raczej ~86cm Tutaj geo Dolana : Dodatkowo Dolan podaje info ramy, że : * Oversized Down Tube * Semi-Sloping Geometry A ja całkowicie nie wiem co to znaczy i jak to wpływa na geo, jazde itd. jakby to coś zmieniało to mogę wziąć tam sztyce setback albo inline. Proszę o pomoc Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Marca 2016 Mod Team Napisano 26 Marca 2016 Od pupy strony zatem... * Oversized Down Tube * Semi-Sloping Geometry Pierwsze oznacza że dolna rura głównego trójkata ramy wykonanan jest z rur o powiększonej średnicy. Zazwyczaj powoduje to zwiekszoną sztywność. Drugie wskazuje, że górna rura lekko opada w kierunku tylnego koła, powiekszając przekrok, czyli dajac więcej miejsca między kroczem a górrurką. Jednakowoż wymaga to nieco dłuższej sztycy wzgledem klasycznogeometrycznej ramy z poziomą górrurką. Generalnie, zerowy wpływ na geometrię i pozycje na rowerze jakotaką... Dalej pytanie. Do czego ta rama ma być wykorzystywana? 73st na główce i 75 na podsiodłowej, daje ostrą, wyścigową ramę torową. Dodawszy aluminum zaowocuje to niezwykle nerwowym, niewybaczajacym błedów rowerem który przeznaczony jest do maksymalnej efektywności na "drewnie" - czyli torze. Dodatkowo nie spodziewałbym się tam specjalnie dużej przestrzeni na opony wieksze niż 23-25c... Zatem? Szacunek... I.
monowiec Napisano 26 Marca 2016 Autor Napisano 26 Marca 2016 Na miasto bardziej będzie. Kąty sprawdzałem, mi bardzo takie pasują. I 28c też tam wejdzie ale max jakie potrzebuje to 25c.
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Marca 2016 Mod Team Napisano 26 Marca 2016 Na miasto bardziej będzie. Mam nadzieję, ze nie jesteś specjalnie uczuciowo zwiazany ze swoimi plombami I 28c też tam wejdzie Kontrowersyjne, szczególnie że specyfikacja ramy na stronie Dolan Bikes mówi: Tyre Clearance 23mm Max Szacunek... I.
monowiec Napisano 26 Marca 2016 Autor Napisano 26 Marca 2016 Wierzę jednak nie sądzę że będzie tak źle Poza tym widze na ulicach ludzi co na lo pro jeżdżą, a tam kąty też są straszne. i jeden ziomek na kurierce mi tez Dolana chwalił. A co do opon to jest fotka w necie ze w alpinie to 28 miesci sie ale cianso. Z ciekawości zobaczyłem sobie model FXE, którego przeznaczeniem jest również "road", kąty te same.
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Marca 2016 Mod Team Napisano 27 Marca 2016 No to skoro taki giciowy to bier a nie sie pytasz Szacunek... I.
monowiec Napisano 27 Marca 2016 Autor Napisano 27 Marca 2016 Juz wziąłem miałem tylko dylematy rozmiarowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.