kolo99 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Witam. Poprawiłem temat i wrzucam jeszcze raz. Szukałem trochę na forach ale nie było "konkretnych" opinii na temat tego roweru. Przymierzam się do zakupu roweru 29er. Do tej pory jeździłem Kellysem Quartz 23,5`, Czas na zamiany. Jak myślicie czy ten rower jest wart tej ceny? Czy hamulce Shimano BR-M355 nie będą za słabe? Wzrost 190cm, waga 85kg, nnoga wew. 90cm. Jeżdżę 50/50 średni teren, las i asfalt. Czy polecicie jakiś inny konkretny model w podobnej cenie? Na stronie producenta dużo wyższa cena, u mnie w sklepie stacjonarnym gość woła 3800zł. Jeździłem, rozmiar 23cale pasuje idealnie. Proszę o opinie. Chciałbym "z głową" wydać pieniążki na rower który posłużył by mi parę lat. Rower Cube Attention SL 29 czarny 2015 (5375) - e-Sportowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Zawsze w gotowcu jest mniejszy lub większy kompromis rzeczy składowych. Hamulce są nierewelacyjne, jakość i trwałość bywa bardzo różna. Parę lat temu w tym miejscu miałbyś albo mechaniczne tarczówki albo hydrauliczne ciut wyższe modele Shimano (np 447) lub konkurencji, Tektro, Hayesa itd. Czy jest wart ceny? A jak chcesz go użyć? Jest to ofercie tego producenta stosunkowo prosty model roweru xc, z dopasowaną do rekreacji geometrią i osprzętem. Tak musisz na niego patrzeć. Poza hamulcami reszta jest całkiem sensowna i może być użytkowana bardziej niż bardzo rekreacyjnie - pamiętając o np oponach które ze względu na kształt bieżnika sensownie pracują na asfaltach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo99 Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Dobra. Może inaczej... Rocznie robię ok 1,5 tys km. Z tego np. 300km to górskie szlaki, Pieniny, Bieszczady. 400km jazda po lesie w tym średnio zaawansowane zjazdy. Może jakiś maraton raz w roku (fun). Od roweru oczekuje bezawaryjności. Oczywiście czysta eksploatacja, wiadoma sprawa. Nie chciałbym się martwić np. pękniętą ramą, uszkodzonym widelcem czy pękniętą obręczą. Wiem do czego służy MTB, a do czego DH. Chciałbym kupić rower w stosunku najlepszy osprzęt w danej cenie. Zależy mi na powietrznym amorku i hydraulicznych hamulcach. Może Scott Aspect 910? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Hej! Sam stoję przed dylematem jak u Ciebie. Cube czy Aspect ? Oba bardziej rekreacyjne co mi odpowiada . Może ktoś z lepszą wiedzą nam pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qesta1990 Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 ja w podobnej cenie kupilem silverback sola 3 2016 i puki co nie narzekam i też miałem ogromny dylemat co wybrać aby kasa nie poszła w błoto... jeździłem kolegi cube sl i byłem rozczarowany pozycją na rowerze, faktycznie te ramy mają krótkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 31 Marca 2016 Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 a jak z jakością wykonania Silverbacka ? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Ten Cube ma bardziej geo crossa niż mtb... Jak kto lubi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qesta1990 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 a jak z jakością wykonania Silverbacka ? Z góry dzięki za odpowiedź nie jestem specjalistą ale wydaje się wszystko ok, ostatnio zjeżdżałem czerwonym szlakiem ze ślęży i rower cały puki co wszystko wyjdzie ,,w praniu". Najlepsze jest to, że dają dożywotnią gwarancję na ramę więc o czymś to świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo99 Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 No dobra, a co myslicie o Scott Aspect 910. Moge go kupic w dosc fajnej cenie 3,2k zl. Ma lepsze hamulce bo Shimano BR-M447. Jak 'się ma' Cube do Scott. Chcialbym aby ktos kumaty porownal i napisal co lepiej wybrac. Chodzi mi o porownanie nastepujacych komponentow: MECHANIZM KORBOWY Shimano Deore FC-M612, 40x30x22T, 175mm czy Shimano FC-M622 2-piece Design 40Ax30Ax22. Piasta przod Formula CL51 czy Shimano Deore HB-M615. Piasta tyl Shimano FH-RM 66-CL czy Shimano Deore FH-M615. Geometria scotta jest bardziej mtb czy treking, jak w przypadku cube? Scotta bed mierzyl pod koniec przyszlego tygodnia. Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi