Skocz do zawartości

[Prędkość] Rekord

Sarc

Rekomendowane odpowiedzi

WItam,

poszperałem różne strony www nie moge znaleźć rekordu prędkości na typowej szosówce bez osłon aerodynamicznych etc.  Widziałem film z rekordu 133km/h ale szczerze po obudowaniu te coś nie przypominało roweru. 

Swoją drogą ciekawią mnie rekordy topowych kolarzy światowych czy polskich ile max byli wstanie wykręcić na prostej trasie.

Za wszelkie info serdeczne podziękowania 

Może troszkę napisałem nie zbyt jasno :) Interesuje mnie rekord prędkości na typowej szosówce, na prostej trasie, bez osłon aerodynamicznych itp Nie żadna średnia prędkość z danego odcinka czy zjazd z góry...

Ciekaw jestem ile potrafił wykręcić na prostej Lance Amstrong albo nasi kolarze jak Majka czy Kwiatkowski? 

A ja się zastanawiam, kiedy w końcu ktoś zdobędzie potrójna koronę w jednym sezonie (TdF, Giro, Vuelta), jak do tej pory miano największego sportowca wszechczasów można chyba przyznać ... Eddiemu(?)

Eddy Merckx i Stephan Roche są jedynymi kolarzami, którzy zdobyli potrójną koronę – zwyciężyli w jednym roku Giro d’Italia, Tour de France i mistrzostwa świata. Belg dokonał tego w 1974 roku, a w 1987 wyczyn ten powtórzył Irlandczyk.

Eddy podobno pociskał po Alpach z kasetą 12-23 i korbą 54/44 lub 52/42 jakoś tak   :w00t:

Ciekaw jestem ile potrafił wykręcić na prostej Lance Amstrong albo nasi kolarze jak Majka czy Kwiatkowski?

70+ km/h - przez kilkaset metrów na finiszu etapu.

A ja się zastanawiam, kiedy w końcu ktoś zdobędzie potrójna koronę w jednym sezonie (TdF, Giro, Vuelta),

Chyba sobie na to długo poczekamy. Ostatnio (kilka lat temu) jak wiemy przymierzany był do tego Contador.

Żeby wygrać trzy razy w jednym roku, trzeba ukończyć trzy razy w jednym roku. Na wiki jest lista gości, którzy to zrobili. Lista jest aktualizowana na 2012 rok i liczy wszystkiego... 39 nazwisk. Także tego :)

pzdr

Fawlty

A ja się zastanawiam, kiedy w końcu ktoś zdobędzie potrójna koronę w jednym sezonie (TdF, Giro, Vuelta), jak do tej pory miano największego sportowca wszechczasów można chyba przyznać ... Eddiemu(?)

Eddy Merckx i Stephan Roche są jedynymi kolarzami, którzy zdobyli potrójną koronę – zwyciężyli w jednym roku Giro d’Italia, Tour de France i mistrzostwa świata. Belg dokonał tego w 1974 roku, a w 1987 wyczyn ten powtórzył Irlandczyk.

Jak idzie o te trzy wyścigi to jestem pewny, że nikt tego nie dokona. To jest zwyczajnie nie wykonalne i dowodzą tego dotychczasowe próby. 

Co do najlepszego to dopiero teraz widać jak zawalił sprawę oddając zwycięstwo indywidualne w Kolumbijskiej Duitamie rodakowi Olano inny Hiszpan Miguel Indurain. Jemu się nie udało, Pantaniemu też a Armstrong nawet nie raczył spróbować. Kto miał by tego dokonać?? 

Beskid, wszystko jest niewykonalne, dopóki ktoś tego nie zrobi :) Ale oczywiście trudno sobie wyobrazić, żeby ktoś to zrobił, jeśli nie zrobili tego Mercx czy Coppi.

Armstronga bym tu nie wymieniał. On przecież nastawiał się tylko na TdF - za co go zresztą wielokrotnie atakowano zanim jeszcze został zdyskwalifikowany.

pzdr

Fawlty

Szybkość regeneracji organizmu nie jest nawet na średnim poziomie w stosunku do potencjalnie możliwego. Tędy droga, jeśli ludzkość dojdzie do takiego stopnia odżywiania, że organizm nie będzie się męczył prawie w ogóle, oznaczać to będzie długość życia dużo powyżej 200 lat (czyli jeszcze kilka / kilkanaście pokoleń upłynie) to wtedy potrójna korona jest w zasięgu. Pewne jest, że po takim zwycięstwie, trzeba będzie utrudnić zawody, by nie traciły na prestiżu albo nawet wcześniej , jeśli ktoś już będzie bardzo bliski 3x wins.

Dobre wyniki :) Gdzieś wyczytałem że Rafała Majki na prostej rekord wynosi 118km/h aczkolwiek traktuje to z przymrużeniem oka... Mój rekord to 46-48km/h aczkolwiek na rowerze crossowym na prostym odcinku. W kwietniu kupuję szosówkę, ciekaw jestem róznicy :)

• Mod Team

nie moge znaleźć rekordu prędkości na typowej szosówce bez osłon aerodynamicznych etc

Mało preceyzyjne... Chwilowa predkość na finiszach biegów sprinterskich na torze to ponad 70 kmh Czy to jest rekord? Nie jest...

Jakie kryteria onego rekordu chcesz znaleźć? Na jakim dystansie? 

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...