pszczerba Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Witam. Przymierzam się do kupna roweru. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i z przedziału 2,5k , przedział wzrósl gdy usiadłem na tym gamoniu.. http://sklep.rowery.com.pl/rowery-mtb-29/323-rower-scott-aspect-910-2016.html ma być to rower do grobowej deski, więc stwierdziłem, że najbardziej mi zależy na ramie i widłach. moje dane: 190-1 cm, 89 cm krocze - podłoga, 86 kg wagi. Siedziałem na Lce i sprzedawca powiedział mi że Xlka może być za duża, no ale ze wszytkich obliczeń i rekomendacji ze strony producenta wynika, że Xlka jest dla mnie. Siedziało mi się wygodnie, ale nie mialem zamontowanych pedałów, miałem wyprostowane nogi dotykajac podloza, i jakieś 8 cm od ramy do krocza. Xlkę brać czy zostać przy Lce czy Scott Ascpect to nie jest dobry rower do 4k ;p? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Nie ma już czegoś takiego jak "rower do grobowej deski". A w tym wypadku dodatkowo ani rama ani widelec nie są czymś ciekawym. A co do rozmiaru to raczej XL. A sprzedawca który do przymiarki nawet pedałów nie założył niech się wypcha. (dużo "A" mi wyszło ) Edytowane 25 Marca 2016 przez dran2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 jak nie jest ciekawy, to co proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Nic, nie ma takich rowerów, a już na pewno nie w tym budżecie. Jak ma starczyć na długo to n.p. Trek oferuje (i bez gadania realizuje) dożywotnie gwarancje na ramy ale zapłacisz za to gorszym osprzętem bo to kosztuje, zawsze coś za coś (chociaż jak już wspomniałem ten Scott też żadnej rewelacji w osprzęcie nie oferuje). Możesz pomyśleć o jakiejś stali ale to też jest drogie i ograniczy to budżet na osprzęt. Poza tym nawet najlepszy osprzęt nie jest niezniszczalny, na to nikt długich gwarancji nie daje. Nie wiadomo jakie będą dominujące standardy za 5 lat, a mimo to chcesz się upewnić ze do ramy będzie można założyć części "z przyszłości". Na razie dosyć oczywistym jest że taka rama musi mieć taperowanę główkę bo już teraz dobrych widelców pod 1.1/8 się prawie nie robi i będzie gorzej. Mile widziane miejsce na grube opony, haki koła na sztywne osie (wymienne?), może boost. Wydasz te 4k na sama ramę Edytowane 25 Marca 2016 przez dran2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 a taki w porównaniu do tego scota? http://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/northtec/43116/cayon_xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Zarówno Scott jak i Northec nie są propozycjami przyszłościowo rozwojowymi - brak taperowanej główki ramy , sztywnych osi, czyli obecne trendy. W założonym budżecie możesz dostać Rometa Mustanga R-Line 1.0 29 (tu akurat mają ramę 21") http://www.migael24.pl/pl_PL/p/Romet-MUSTANG-R-line-29-1.0-DARMOWA-WYSYLKA-warszawa-z-wniesieniem-50zl-25-6750-201/3949 masz pełny napęd Deore 2x10 z tylną przerzutką ze sprzęgłem , sztywne osie przód +tył , hamulce M615 , amortyzator RS Recon Gold lub Krossa B7 http://www.kross.pl/pl/mtb-xc-29/level-b7 (ponoć już się pojawiają w sklepach) obie sztywne osie ale trochę gorszy amor , napęd i hamulce - cena pewnie jeszcze do urwania bo 3999 to katalogowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Jeśli już bardzo chcesz scotta to radzę porozglądać się nie za aspect a scale (bardziej sportowa geo) i broń boże nie bieżący rocznik a 2015. Czemu? Scale 770/970 z tamtego roku kosztował 3200 a w tym musisz już zapłacić 3800 - gruba przesada bo rowery nie różnią się praktycznie niczym oprócz malowania. Jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz 760/960 z tamtego roku z 4k przeceniony na 3.6k (model na ten rok kosztuje 5 tyś. sic!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 dzięki za sugestię, ale nigdzie w sieci nie znalazłem scale 960 z 2015 roku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Niestety też szukałem po napisaniu wcześniejszego posta i wynik ten sam. Tak czy inaczej polityka finansowa scotta na ten rok to nieporozumienie. W tamtym wypadło to bardzo atrakcyjnie bo mając do wyboru pomiędzy np meridą czy naszym rodzimym krossem vs scott wybór był prosty. Edit: udało mi się znaleźć jedynie 750 ale nie wiem czy mniejsze koło ci odpowiada no i cena zdecydowanie przekraczająca budżet http://www.pmbike.pl/SCOTT-Scale-750-2015 Rama L będzie dla Ciebie dobra - u mnie przy 770 jest ok przy zwroście 185 + spd które coś tam pare cm dodają. Edytowane 25 Marca 2016 przez adamsanders Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 (edytowane) Do czego ten rower ma służyć? Bo jakoś z "roweru do grobowej deski" dochodzimy do "ściganckiego" Scale z gwarancją na ramę na kilka lat i Foxem który w.g. producenta wymaga wymiany oleju co 30 godzin jazdy a co 100 rekonstrukcji tłumika. Edytowane 25 Marca 2016 przez dran2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszczerba Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 rower ma służyć do jazdy po lasach, zjazdach, pagórkach oraz poruszaniu się po mieście w zastępstwie auta (dojazd do pracy, treningów, tu podskoczyć i tam) czyli będzie w obiegu codziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 rower ma służyć do jazdy po lasach, zjazdach, pagórkach oraz poruszaniu się po mieście w zastępstwie auta (dojazd do pracy, treningów, tu podskoczyć i tam) czyli będzie w obiegu codziennie. To rzeczywiście Scale potrzebny jak druga dziura w d... Podjedz do pierwszego lepszego sklepu Scotta i zobacz na którym modelu będzie ci wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi