Heinrich Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 Witam. Mam rower z piastami HB-M495 (przód) i FH-M495 (tył). Chcę wymienić kulki i konusy. Z tego co się zorientowałem to ośki są na M10. Wystarczy że kupię konus w rowerowym na M10 czy muszę brać oryginalne z Shimano? Jeżeli oryginalne z Shimano to jaki model bo przeszukując Internet znalazłem już różne warianty i z tego co widzę ceny są masakryczne 10-20zł za sztukę.
tobo Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 Konusy powinny być Shimano. Takie są ceny części zamiennych. Możesz improwizować innymi konusami, złożyć piastę i pojeździć, rozebrać i sprawdzić czy podmiana negatywnie wpłynęła na łożyska piasty.
dran2 Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 Jeżeli masz kupować konusy za 20zł sztuka to chyba bardziej się opłacać kupić całą piastę na przeszczep. Wyjdzie tylko odrobinę drożej niż te głupie konusy, a zostaną ci jeszcze ośka, kulki, nakrętki, uszczelki, bębenek, zacisk. Prędzej czy później też będą potrzebne a oddzielnie ich ceny są równie absurdalne jak konusów http://e-bmx.pl/opis/687645/piasta-tyl-shimano-fh-m495-centerlock.html
Heinrich Napisano 25 Marca 2016 Autor Napisano 25 Marca 2016 Z tego co patrzę to od 50-60zł można już dostać nową kompletną piastę (tylko dojdzie koszt przeplecenia). Co z mocowaniem tarczy, u mnie jest na nitach. Jaka najtańsza piasta Shimano podejdzie jako zamiennik do tej FH-M495 (na razie wymieniłbym tył)?
dran2 Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 tylko dojdzie koszt przeplecenia Możesz przełożyć bebechy do tej co masz Co z mocowaniem tarczy, u mnie jest na nitach. To Centrerlock a nie nity. Odkręcasz nakrętkę kluczem do kaset i ściągasz razem z tym przynitowanym pająkiem.
cervandes Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 Ja się użerałem z konusami, albo po 17pln sztuka albo nie pasowały gwintem, rozmiarem, w końcu te co kupiłem niby pasowały ale były łącznie ponad 1mm grubsze od oryginałów, przez co haki ramy się ciut od większego nacisku gwintu poddały i są ślady tego gwintu. Doszedłem do wniosku, że przeplotę piasty, koszt piast 150, zaplecenie dwóch kół tez kilkadziesiąt pln no i się skończyło tym, że kupiłem nowe koła na maszynówkach Novateca. Dżizas, jak ja żałuję, że nie zrobiłem tego wcześniej. Żadnego przeplatania, żadnych serwisów konusów - nigdy więcej! Piasta na maszynach kręci się jak oszalała, rozebranie to bajka, wszystko czyste, suche, żadnego walczenia z konusami, kontrami, kulkami. Moim zdaniem Shimano przespało maszynówki, potem żeby się wybielić wymyśliło bajeczkę o rozkładzie sił, blablabla a teraz ciężko im się wycofać z decyzji i przejść na czysty system.
tobo Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 Shimano zarabia na częściach których nie podmienisz. Konusy, bębenki. Shimano sprzedaje części fabrykom ludzie kupują rowery, w nich są koła na piastach Shimano, ludzie w wielu przypadkach nie chcą zmieniać kół z powodu piast, naprawiaja te co są.
Alsew Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 Jedyna sensowna opcja regeneracja piasty to przeszczep kulek, konusow i misek z nowej piasty. Przeplatanie koła ma sen tylko kiedy masz jakieś wypasione obręcze, bo sam tego nie zrobisz a do tego najczęściej dochodzi koszt nowych szprych.
pawel2208 Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 Też bym polecił zakup nowych piast, bo wyniesie Cie to niedużo drożej, a masz sporo części zapasowych. Wykręcasz to co Ci potrzebne z nowej i zakładasz do obecnej. Najwięcej zyskasz kupując nową tylną. W przypadku podmiany pisaty może się okazać, że trzeba wyminić szprychy lub nyple, a uwzględnić trzeba jeszcze koszt zaplotu.
Heinrich Napisano 25 Marca 2016 Autor Napisano 25 Marca 2016 Zamiast remontu obecnego roweru, mogłem kupić nowy... Ale skoro już władowałem stówę w nowy napęd to odżałuję chyba drugą na nowe piasty i przełożę części tak jak radzicie.
grande1970 Napisano 25 Marca 2016 Napisano 25 Marca 2016 mnie przekładka piasty kosztowała 30 zł, szprych zostały stare a jedynie nowe są nyple więc to nie takie straszne koszty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.