Skocz do zawartości

[mtb 3000 na raty] Pomoc w wyborze.

pszczerba

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim zapaleńcom rowerowym.

Przymierzam się do zakupu roweru w granicy 3000 zł na raty.

Przeznaczenie: 60% miasto 40% lasy, przełaje, wycieczki poza miasto

Nie wiedziałem, że kupno roweru jest tak ciężkie. Przeszperałem troszkę a nawet setkę modeli i dalej jestem w kropce no ale ostatecznie coś trzeba wybrać.

191 cm, 89 cm krocze - podłoga, 86 kg wagi. -> wyliczyłem, że 29er, 20" rama będzie gites.

Parę ciekawych propozycji:

SILVERBACK SOLA 4 RAIDON

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5977697947&reco_id=e942c122-f211-11e5-95e1-02eeed77d04e&ars_rule_id=201

Kellys Gate 10 2015

http://www.rowerzysta.pl/twenty-niner-29/rower-gorski-kellys-gate-10-2015.html#

Kato 4 2015

https://www.centrumrowerowe.pl/rowery/gorskie-mtb/27-5-cala/p,rower-kato-4-bialo-czarny-xl-2015-300-zl-do-wydania-na-akcesoria-gratis-ghost,446114.html?skad=ceneo#75956113

Bardzo proszę o poradę. Może ktoś poradzi coś innego w tej cenie?

Myślę, że kupowanie roweru na raty, to błąd. To tylko rower. Kup coś, na co Cię stać.

Poza tym mtb jest do jeżdżenia w górach, ciężkim terenie czy na maratonach. Nie nadaje się na asfalt.

Do Twoich zastosowań o niebo lepiej pasuje rower typu cross, najlepiej ze sztywnym widelcem. rama 22-23 cale. Przymierz się. Zmieścisz się w 1300PLN do 1500PLN za nowy sprzęt i będziesz na nim dużo szybszy, bardziej zadowolony. Zaoszczędzone pieniądze możesz wydać na seks i narkotyki.

Pozdrawiam.

mimo wszystko wolę mtb bo górek, błota, zjazdów mam pod ogromnym dostatkiem w okolicach gdzie mieszkam, najwyżej zmienię oponki na cieńsze, ale zawsze miałem mtb i było git:) Kredyt jest jedyną opcją bo nie mam odrazu hajsu żeby wyłożyć, nawet te 1500 a rower potrzebuję na już i ma być to rower do grobowej deski więc chcę coś lepszego. Dziewczynę mam, a narkotyków już mi starczy ;)

kurde panowie, moze przesadziłem trochę z tym do grobowej deski :) zdaję sobie sprawe, że teraz wszystko jest na parę lat i roznie w zyciu bywa.

Niestety tylko raty wchodzą w grę, bo zakup roweru wyszedł nagle i bez przygotowania w gotówce odłożonej. Stąd raty wydają się być dobrym pomysłem mimo iż z procentem to wiadome, że zapłacę więcej, no ale się z tym liczę. Mam już okropny mętlik od godzin prześledzonych w internecie. Byłem w sklepie dzisiaj i usiadłem na Scott Aspect 910 29er 2016 i bardzo mi się spodobał i przez to pod wpływem emocji zwiększyłem limit do 4 tysi i znowu zaczęło się szperanie po internecie "najlepszy rower do 4000 zł" i wszedł kolejny dylemat czy np. silverback sola 3, czy może scott scale 970, cube atention sl 29 i na końcu czy mi jest rower potrzebny do 4k czy dużo lepsza jest kultura jazdy od tego do 3000 zł.

W mieście na asfalcie czy parku na MTB za 3,4 czy 5 tyś nie pojedziesz szybciej, łatwiej, bardziej komfortowo itd. 

Uparłeś się na to MTB jak osioł. 

MTB to rower stworzony do SPORTOWEJ jazdy w CIĘŻKIM, GÓRSKIM terenie. 

Na asfalt i wycieczki do lasu jest cross.

Amen.

chłopak pisze, że prawie połowa jazdy ma być po lasach i przełajach i ci mu tutaj o sztywnym widelcu. fetysz jakiś?

amor przydaje się nawet na utwardzonych nawierzchniach - wystarczy że krawężnik będzie wyższy, kostka bauma frazowana a asfalt dziurawy czy pofałdowany - i rzuca aż się ręce trzesą przy byle prędkości. rzadko kiedy w mieście mamy nawierzchnię jak stół. Nie mówiąc już o wszelkich ścieżkach leśnych itp.

Dla twojego zastosowania najlepszy pewnie byłby cross rzeczywiście, ale z amortyzatorem. sam jeżdże crossem od 11 lat - kupioną za 2.000 pln meridą crossway. Tak długo jak nie zacząłem startować w maratonach albo nadążać za ścigantami absolutnie dawała radę. zarówno mtb jak i crossa możesz odpowiednio pod siebie dopasować - obniżyć lub podwyższyć kierownicę, zmienić opony na grubsze, z agresywniejszym bieżnikiem albo balonowe semi slicki, dać wygodniejsze siodełko i amortyzowaną sztycę. Nie mitologizowałbym rowerów mtb -  w kampinosie większość szybkich rowerzystów jeździ na mtb i po tych wszystkich góreczkach, korzeniach i piachach mają przewagę nad crossem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...