Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od dwóch lat posiadam MTB firmy UNIBIKE MISSION 29 w rozmiarze ramy 21'', o taki:

http://www.unibike.pl/mission29.html

Jestem z tej maszyny bardzo zadowolony. Mam 181 cm wzrostu.

W tym sezonie moja dziewczyna chce razem ze mną wybierać się na przejażdżki i chce sobie kupić rower. Jest wysoka, ma 178 cm wzrostu i do tego trochę dłuższe nogi ode mnie, a więc kwalifikuje się na 29era. Przymierzała się do mojego roweru (nie jeździła, bo nie było jeszcze okazji - zimno itd.) i wszystko było OK. Dlatego również poleciłem jej Missiona 29''. Zanim jednak dokonamy zakupu, chciałbym się Was zapytać czy 29-calowe koła to nie przegięcie jak dla dziewczyny? Bo jednak kobiety różnią się od mężczyzn. Mają mniej sił, inną budowę ciała i być może taki rower nie będzie optymalnym wyborem. Co o tym myślicie? Może któraś z Pań z tego fourm jeździ właśnie na Mission 29 i podzieli się swoimi wrażeniami? Może polecicie inny model? Budżet przeznaczony na rower to 2500 zł.

Napisano

Żadne przegięcie, to są nie zauważalnie większe opory w jeździe na 29. A wiele zyskuje, dobrać odpowiedni rozmiar i spokojnie może jeździć na dużych kołach.

Napisano (edytowane)

Autor tematu dobrze myśli. 29 za 2500PLN będzie klocem i dziewczyna się zamęczy.

Zdecydowanie lepiej będzie się jej jeździło na małym kole za te pieniądze.

29er wymaga innego stylu jazdy, bardziej siłowego i zdecydowanie bardziej pasuje do cięższych, wysokich osób.

P.S.

Autorze, nie czujesz się jak rozciągnięty na trzepaku? ;) 21" ? c-mon. To rower dla kogoś grubo powyżej 190cm.

Edytowane przez Mateusz30
Napisano

Autorze, nie czujesz się jak rozciągnięty na trzepaku? ;) 21" ? c-mon. To rower dla kogoś grubo powyżej 190cm.

Katalogowo powinienem mieć ramę 19'' i taką też przymierzałem w sklepie. Ja jeździłem w kółko a sprzedawca obserwował jaką mam posturę i jak pracują nogi. Stwierdził, że mam stosunkowo długie nogi i kazał mi się przejechać na ramie 21 cali. Stwierdził że ta jest lepsza dla mnie. I faktycznie o dziwo czuję się na niej dobrze, nie jestem jakoś specjalnie rozciągnięty i nawet mam dość wysoko siodełko :)

GTZaskar1991

dzięki za linki, weźmiemy je pod uwagę.

29 za 2500PLN będzie klocem i dziewczyna się zamęczy.

Słuszna uwaga, chociaż 15 kg w przypadku UNIBIKE MISSION który jest naszym faworytem to nie jest aż tak dużo.

Ogólnie z tego co piszecie, dobrze wiedzieć że kobiety też śmigają na 29erach. Przed zakupem moja panienka karnie się na moim rowerze i zobaczymy jak będzie się na nim czuła :)

Napisano
(...)

29er wymaga innego stylu jazdy, bardziej siłowego i zdecydowanie bardziej pasuje do cięższych, wysokich osób.

Powiedz to mojej żonie ;-).

45 kg / 160 cm, a jest zachwycona swoim Specem Crave ('męska rama')

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...