Skocz do zawartości

[Wymiana] xcm na rockshox reba

Rekomendowane odpowiedzi

Reba nie występowała w takiej specyfikacji wiec tematu nie ma. Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Sid również. Skreślanie na ten przykład Axona bo niby Reba solo sir jest lepsza dla mnie jest dość zabawne. Jakość i RS to można na dzisiaj opluć monitor ze śmiechu :sick: Już pomijam po jaki licho do szczęścia sztywna oś w 26er. 

na pewno kupi tego fox'a ;) pewnie jego rower jest wart połowę ceny tego amorka :P do autora: kupuj suntour'a i nie wybrzydzaj, będziesz zadowolony.

Pudlo kolego ;) rowerek byl wart troszke wiecej ;)

Ktos wspomnial ze nie ma sensu sztywnej osi do 26cali czy moze mi ktos powiedziec dlaczego nie ma to sensu?

Mam uraz do sr i wolalbym cos naprawdę porzadnego. Rs to chyba o wiele wyzsza polka jakosciowa niz sr. Rozumiem ze moze byc tak iz RS dzisiaj leci tylko na dobrej opinii ale nie chce mi sie w to tak do konca wierzyc. Fox'a tez moglbym zalozyc ale za sr suntour podziekuje nie bez powodu ludzie wybieraja Fox czy RS czy tez inne porzadne marki omijajac sr

Mam uraz do sr i wolalbym cos naprawdę porzadnego. Rs to chyba o wiele wyzsza polka jakosciowa niz sr. Rozumiem ze moze byc tak iz RS dzisiaj leci tylko na dobrej opinii ale nie chce mi sie w to tak do konca wierzyc. Fox'a tez moglbym zalozyc ale za sr suntour podziekuje nie bez powodu ludzie wybieraja Fox czy RS czy tez inne porzadne marki omijajac sr

No raczej już nie... Poszukaj na forum jest temat o suchości Reby czy Foxa. Może kiedyś to była dobra marka teraz jest coraz gorzej.

Z serwisem też nie jest najlepiej a z Suntoru nie ma tego problemu wszystko dostępne u forumowicza @@ACTIVIA, jest on dystrybutorem tej marki.

Mam od roku Epicona RLRC nie mam z nim problemów. Sporo osób na forum też ma Suntour i jakoś nikt nie narzeka.

Pudlo kolego rowerek byl wart troszke wiecej
 To ciekawe ile? Ciekawe też dlaczego w tak drogi rowerze zamontowano uginacz xcm

W przypadku koła 26" dostaniesz w QR15mm tylko wygodę zakładania koła. Tym bardziej jak byś gdzieś dorwał Rebę DA. To bardzo sztywny amor. Sam taką mam i zupełnie w żadnym wypadku nie narzekam na sztywność. A bonus jest taki, że masz pompowane 2 komory zamiast jednej.

RS ma dzisiaj taką jakość, że w zasadzie przy każdej okazji powinno się robić od razu przegląd amorów by sprawdzić ilość "płynów". Damperów nie są w stanie prawidłowo poskładać w fabryce. 

Ciężki temat w przypadku koła 26er ze starą sterówką. Ja bym albo polował na Rebę DA 9mm albo kupił Axona lub co chyba najlepsze pod względem jakości i pracy takie coś http://allegro.pl/nowy-manitou-marvel-comp-100mm-26-1-1-8-1725gr-i6060003641.html ewentualnie Manitou Minute. 

Wadą Suntoura jest to, że jeszcze a mam nadzieję na zmianę nie może się przebić bo wszędzie te piep...e RS-y i Fox'y. Ale klient indywidualny zaczyna doceniać mocniej tą markę. 

No raczej już nie... Poszukaj na forum jest temat o suchości Reby czy Foxa. Może kiedyś to była dobra marka teraz jest coraz gorzej.

Z serwisem też nie jest najlepiej a z Suntoru nie ma tego problemu wszystko dostępne u forumowicza @@ACTIVIA, jest on dystrybutorem tej marki.

Mam od roku Epicona RLRC nie mam z nim problemów. Sporo osób na forum też ma Suntour i jakoś nikt nie narzeka.

To ciekawe ile? Ciekawe też dlaczego w tak drogi rowerze zamontowano uginacz xcm

Nie wiem dlaczego taki uginacz byl zamontowany... zapytaj producenta :D za rower zaplacilem 2.499 scott aspect 640 z 2013 roku. Tak slyszalem o tym ze kupujac nowego foxa czy rs trzeba go odeslac na tzw. pierwszy serwis i smarowanie. A czy osoby ktore tutaj jezdza na suntour'ach maja porownanie do rs czy foxa?

Co ciekawe w DE za podobna cene w rowerach nie pakuje sie sr ale rs lub fox'y i tam tez nikt nie ma z tym problemu.

Nie chce sie spierac czy cos, chce wybrac tylko najlepsze rozwiazanie, cena nie jest priorytetem

zapytaj producenta za rower zaplacilem 2.499 scott aspect 640 z 2013 roku.

Ciekawe co ty byś chciał w takim rowerze... Dobry amortyzator to wydatek 1000zł a gdzie reszta osprzętu i marża sklepu?

Co ciekawe w DE za podobna cene w rowerach nie pakuje sie sr ale rs lub fox'y i tam tez nikt nie ma z tym problemu.

Nikt do roweru za 2500zł(585euro) nie zamontuje foxa lub dobrego rs. Daj link do takiego roweru.

Ciekawe co ty byś chciał w takim rowerze... Dobry amortyzator to wydatek 1000zł a gdzie reszta osprzętu i marża sklepu?

Nikt do roweru za 2500zł(585euro) nie zamontuje foxa lub dobrego rs. Daj link do takiego roweru.

Sklep ma promocje :) nie prowadza niestety sprzedazy internetowej. Ale w cenie ok. +-600 euro spokojnie mozna cos takiego znalezc. Nikt nie mowil o niewiadomo jakim foxie czy rs ale chyba i tak najnizszy rs bedzie lepszy niz taki xcm

Koniec koncow dalej szukam jakiegos amortyzatora dla siebie wg. Podanych i uzgodnionych kryteriow

jak się uparłeś że nie może być suntour to trudno... to powiem Ci co możesz kupić, manitou minute/ marvel, juz za 600zl na allegro chodzą (ja wyrwałem za 500 :D ) bardzo dobre amorki, lepsza jakość niż rock shox, najlepszy tłumik aktualnie dostępny na rynku (akurat z tym można by się kłócić, ale jest bardzo dobry) oraz dzięki (tego jestem pewny) najskuteczniejszym uszczelkom (rock shox fabrycznie montuje strasznie słabej jakości) wieczność ;) co do sztywności to przy kole 26" i goleniach 32mm nie potrzebujesz żadnej sztywnej osi... nie ma mowy o braku sztywności, oprócz manitou fajne też są amortyzatory x fusion, jest to jakby połączenie rock shox i fox (a nawet lepsze- dawni pracownicy tych firm je stworzyli) też mają świetne tłumiki, wszyscy je w internetach wychwalają ;) aaa zapomniałem napisać, manitou jest też o tyle dobry że jak go kupisz i kiedyś Ci się zechce większego koła to nie musisz zmieniać amortyzatora- do 26 spokojnie wchodzi koko 650b z opona 2.3 ;) ale się rozpisałem[emoji14]

jak się uparłeś że nie może być suntour to trudno... to powiem Ci co możesz kupić, manitou minute/ marvel, juz za 600zl na allegro chodzą (ja wyrwałem za 500 :D ) bardzo dobre amorki, lepsza jakość niż rock shox, najlepszy tłumik aktualnie dostępny na rynku (akurat z tym można by się kłócić, ale jest bardzo dobry) oraz dzięki (tego jestem pewny) najskuteczniejszym uszczelkom (rock shox fabrycznie montuje strasznie słabej jakości) wieczność ;) co do sztywności to przy kole 26" i goleniach 32mm nie potrzebujesz żadnej sztywnej osi... nie ma mowy o braku sztywności, oprócz manitou fajne też są amortyzatory x fusion, jest to jakby połączenie rock shox i fox (a nawet lepsze- dawni pracownicy tych firm je stworzyli) też mają świetne tłumiki, wszyscy je w internetach wychwalają ;) aaa zapomniałem napisać, manitou jest też o tyle dobry że jak go kupisz i kiedyś Ci się zechce większego koła to nie musisz zmieniać amortyzatora- do 26 spokojnie wchodzi koko 650b z opona 2.3 ;) ale się rozpisałem[emoji14]

No to sprawdze te manitou :) o taka wlasnie odpowiedz mi chodzilo.

możesz się też zastanowić nad kupnem sterów np. fsa ita które by ci pozwoliły na instalację amorka taper do zwykłej ramy- znacznie zwiększa to pole wyboru.

Jak bardzo taka wymiana ingeruje w rower? Jest to pewna wymiana? Mam na mysli czy jest to sztywne trwale i wytrzymale?

to są po prostu stery tapered ahead pasujące do główki 44mm nie ma co się zepsuć ;) jedyny minus to dodatkowy 1cm do wysokości widelca. tylko zrób zdjęcie główki ramy to ci powiem czy wogóle rura taper do niej wejdzie ;)

http://www.bikekatalog.pl/2013//rowery/1663/Scott.Aspect.640/

Tu w specyfikacji znalazlem to:

Stery: Ritchey Logic OE integ

Nie mam jak w tej chwili zrobic i wrzucic zdjec. W tej chwili sklaniam sie co do opcji manitou

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...