RWD10 Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Witam,Parę dni temu zastanawiałem się na forum jaki rower wybrać no i wybór padł na Grand Canyon Al 4.9. Według Canyona powinienem wybrać rozmiar L. Mam wzrost 188 i noga 88. Czy ktoś może jeździ na Canyonie i ma doświadczenie czy to będzie dobry rozmiar??Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dość obszerny temat do poduszkihttp://www.forumrowerowe.org/topic/149600-rower-grand-canyon-al-69-2014-geometria-temat-ogolny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RWD10 Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Dzięki, przebrnąłem przez tamten temat i jeszcze raz rozmawiałem z człowiekiem z Canyona, ale to niestety nie rozwiało moich wątpliwości ponieważ jestem pomiędzy L a XL. Boję się że rama L będzie przykrótka, a z koleji XL ma przekrok 87,7 trochę mało zapasu no bo z butami będzie raptem ok 2 cm, bo w sumie ta moja noga ma niepełne 88 cm, albo może ktoś z Was ma Canyona i podobne parametry jak moje i mam jakieś spostrzeżenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pat81 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Poszukaj innej firmy co bedzie pasowac Twoim parametrom, bo Canyon ma spory przekrok. Nie pisze jaka firmę, ale na pewno cos innego znajdziesz. Jak juz musi byc Canyon to L-ka dla Ciebie, bo na XL bedziesz siedziec jak na koniu. Ja mam po 3cm wiecej wzrostu i przekroku, i na XL z Canyona nigdy bym sie nie zdecydowal. Mozesz rozciagnac rower mostkiem i sztyca z offsetem. Jezdzilem na Scott Scale "L" z podobnymi wymiarami jak Canyon "L" i byl taki w sam raz powiedzmy Napisz do czego potrzebujesz rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RWD10 Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Rower ma służyć głównie na cross triathlony, czyli takie w wersji terenowej, no i czasem tak raz w tygodniu na trening do lasu, czy tam na jakiś treningowy start w maratonie MTB. Na co dzień głównie jeżdżę na szosowym.Najgorsze że nie można tego Canyona nigdzie przymierzyć, bo tak z suchych liczb w tabelce to ciężko mi wywnioskować, czy ta L będzie za krótka, czy może wcale nie, ale XL rzeczywiście z tak małym zapasem od ramy do kroku to tylko krzywdę można sobie zrobić Wczoraj oglądałem jeszcze treka X calibra 8 bo cena można powiedzieć taka sama po małym rabacie w sklepie, rama ok, ale osprzęt trochę odstaje gorszy amortyzator, koła, opony... Edytowane 26 Marca 2016 przez RWD10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pat81 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Z mojego skromnego doswiadczenia z rowerami wez L-ke z Canyona jezeli ma to byc tylko Canyon. Wszystko z rurą podsiodłową pomiedzy 48-50cm bedzie dobre dla Ciebie moim zdaniem. Ja mam przy nodze 90-91cm rure podsiodlowa 51cm i jest jak dla mnie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RWD10 Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Ok, dzięki za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Sprawdź sobie ile potrzebujesz od osi korby do powierzchni siodełka i wylicz to samo z wymiarem canyona L i xl. Długości podsiodłowej znasz. Da Tobie to jakiś obraz ile sztycy zostanie w ramie. Przy Lce i nodze 88 400 sztyca będzie pewnie bardzo blisko ogranicznika. Możesz też sprawdzić inne marki, Kellys ma np 533 przy xl. Rose 530 i nieco obniżone zejdzie górnej z podsiodłową i dorzucone wzmocnienie. Przy nodze 90 i lce mój Peak z podobnym wymiarem podsiodłowej wyglądał tak, konieczna była sztyca 450mm. https://www.dropbox.com/s/h2dee4l92pd5qjp/20150806_161855%20%5B800x600%5D.jpg?dl=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) A ja myślę że jak jesteś z Wawy to tam mieszka tyle ludzi że na 100% znajdziesz kogoś na forum kto ma ramę o tym rozmiarze i zechce udostępnić do przymiarki ... Zaklikaj w temacie, który już przebrnąłeś , utwórz temat na podforum lokalnym "mazowieskie", ostatecznie przejrzyj garaż znajdź Canyon`y z Wawy i klikaj na ślepo do właścicieli ... Jak chcesz kupić Canyona to myślę ze to nie będzie problem aby wykonać taką "pracę". Podpowiem tylko że tegoroczny GC AL 4,9 to Canyon Yellowstone 4.9 z lat wcześniejszych, inne "numerki" tego modelu mają identyczna geometrię. Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2016 przez rzezniol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RWD10 Napisano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Tak, będę próbował dosiąść jeszcze tego Canyona pojadę w przyszłą sobotę na maraton MTB do Otwocka i może tam kogoś spotkam z Canyonem w rozmiarze L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 27 Marca 2016 Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 (edytowane) Dobry ruch . Mierz się do każdego spotkanego, ktry zostanie udostępniony... zapamiętaj tylko model i rocznik aby przekukać tabelkowe geo do porównania. Pozdrawiam Edytowane 27 Marca 2016 przez rzezniol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi