michalab Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Chciałbym się udać na szkolenie z techniki jazdy na MTB, najchętniej w okolicach Warszawy. Na początek jakieś podstawowe 1-2 dni. Ktoś może coś polecić? W ostateczności może w Górach Świętokrzyskich, ale to już ze 200km do przejechania więc wolałbym bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Niestety trochę późno piszesz... 20.03 było w Warszawie.. http://pomba.pl/terminy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Widziałem i tak teraz nie jestem jeszcze gotowy, muszę trochę nadrobić kondycji, aby wynieść ze szkolenia jak najwięcej. W kalendarzu nie widzę już nic w Warszawie w tym roku więc może coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Kondycja do tego typu szkolenia nie jest Ci potrzebna. Zobacz filmy z tych spotkań to zrozumiesz dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Fakt, kondycja to najmniejszy problem w przypadku szkolenia które organizuje POMBA, wyjątkiem jest tylko "pompowanie i skoki". Na Twoim miejscu zapisał bym się do nich na szkolenie do Świeradowa na podstawowe i może średnio zaawansowane, potem "katował" trasy na Wacie aż do znudzenia, oczywiście z uwzględnieniem tego co się nauczyłeś na szkoleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ja wiem, że kondycja nie jest niezbędna, ale z każdego szkolenia wynosi się więcej jeśli się jest dobrze przygotowanym pod względem fizycznym. Tak czy inaczej termin szkolenia w Warszawie już minął, a Świeradów trochę daleko, serio nikt nie zna żadnych szkoleń bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Co chciałbyś poprawić lub czego nauczyć? Może wystarczy pojedzić w grupie i popytać? Technika to też doświadczenie,które przychodzi po godzinach spedzonych na rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 na początek podstawy, zweryfikować pozycję na rowerze, dociążanie, odciążanie, pompowanie, płynność jazdy w terenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Chyba w zeszłym roku, były takie "treningi" w lasku bielańskim, z tego co pamiętam to chyba było w czwartki. Na wacie też widziałem takie "spędy" ale tam to tylko babeczki jeździły. Generalnie ciężko będzie coś znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Hej Będzie jeszcze jedno szkolenie POMBY w Warszawie, 15.05 Co do szkoleń to w zeszłym roku było coś takiego jak Otwarte Treningi MTB https://www.facebook.com/OtwarteTreningiMTB/?fref=ts ale w tym roku coś cisza u nich zapadła więc nie wiem czy będzie kontynuacja. Otwarte treningi prowadzi też Polski Klub MTB ale na razie jeszcze nie zaczęli. Może warto śledzić ich stronę na FB bo tam pojawiają się informacje na ten temat https://www.facebook.com/PolskiKlubMTB/?fref=ts Zawsze możesz jeszcze udać się na trening indywidualny, znam osobę, która takie treningi prowadzi (odpłatnie), jeśli jesteś zainteresowany to pisz na priv. Pozdr. Marta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Dzięki kantele, na indywidualny też się kiedyś wybiorę, ale to jak już ogarnę podstawy Te otwarte treninigi MTB to chyba 2014 były, wszedłem na stronę i coś takiego figuruje w sekcji "Minione Projekty" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 A, faktycznie. Ciekawe, jakoś mi się wydawało że to dopiero co było Szczerze? Podstawy też warto ogarniać pod czyimś okiem bo inaczej nabierzesz złych nawyków (mówię to z doświadczenia). Te treningi POMBY to też są podstawy. Chyba, że podstawą nazywasz naukę jazdy na rowerze Pozdr. Marta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalab Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Podstawy jak najbardziej na szkoleniu, ale nie brałem pod uwagę indywidualnego na początek, tylko: 1. pójść na grupowy, 2. poćwiczyć, 3. pójść na indywidualny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 https://mobile.facebook.com/piotr.colinbroncewicz?ref=m_upload_pic&_rdr#!/events/1114147748605343?acontext=%7B%22ref%22%3A3%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D&aref=3&ref=m_notif¬if_t=event_mall_reply Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 O, właśnie chciałam to wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hi_all Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 17 kwietnia-kazoora jest szkolenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Ale to na Kazurze jest dla endurowców, sądzisz że to dobre szkolenie dla kogoś kto szuka totalnych podstaw? Chociaż z drugiej strony to na Kazurze może być nawet lepsze bo pokażą pozycję na rowerze pewnie, balans ciałem i tym podobne rzeczy a na szkoleniu PK MTB tego raczej nie będzie tylko jazda po pętli xc (podjazdy, zjazdy, korzenie etc). Ze szkoleniem na Kazurze jest ten problem że albo trzeba mieć własny rower ęduro albo wypożyczyć (koszty koszty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EricDraven Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Jak ciągle jesteś zainteresowany szkoleniem podstawowym, to skontaktuj się z POMBA, bo planowali drugie szkolenie w Warszawie w maju, tylko ponoć na stronie im się omsknęło i go nie widać. Tak przynajmniej mówili na tym szkoleniu, które było 20 marca (uczestniczyłem jakbyś miał pytania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 EricD Można się dowiedzieć czego się nauczyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EricDraven Napisano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Z rzeczy będących w programie nauczyłem się: 1. Jaka jest prawidłowa pozycja wyjściowa na rowerze podczas jazdy w trudniejszym terenie, tzw. pozycja ataku. 2. Zastosowanie tej pozycji w praktyce (przy krótkim, stromym zjeździe) i że tego typu zjazdy pokonuje się bez użycia hamulca, jeśli potrafimy balansować na rowerze. 3. Jednej z trzech metod pokonywania zakrętów (według prowadzących metoda ta sprawdza się w 90% zakręów) 4. Składanie tego wszystkiego razem (na podstawie zakrętu znajdującego się na końcu zjazdu - ponownie bez używania hamulców). Czyli zjeżdżamy w prawidłowej pozycji ataku, wchodzimy w zakręt przyjmując właściwe ułożenie ciała i roweru (były tendencje - do wcześniejszego przyjmowania pozycji do zakrętu), ważne jest gdzie patrzymy pokonując zakręt (brzmi banalnie, a takie wcale nie jest), i na wyjściu z zakrętu powrót do pozycji ataku. Z rzeczy poza programowych (czyli nie ujętych jako oficjalne cele szkolenia): 1. Że to wszystko wydaje się bardzo proste, ale wypracowanie tego jako odruchy to zadanie na wiele godzin treningu (chodzi mi o to, żeby przed zakrętem nie myśleć o utrzymaniu pozycji ataku do samego zakrętu, wchodząc w zakręt nie składać pozycji z elementów - pięta w dół, ręce, położyć rower tylko by to wszystko robić automatycznie) Generalnie jestem zadowolony, że wziąłem udział, choć miałem obawy podobne do Twoich, że to za wcześnie, że początek sezonu i nie jestem jeszcze w formie. Do samego szkolenia (przynajmniej podstawowego) jakaś specjalna forma nie jest potrzebna, a za to teraz wyrabiając formę mogę już ćwiczyć prawidłowe odruchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 5 Maja 2016 Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Polecam przeczytanie książki "Jazda rowerem górski" Briana Lopesa i katowanie WAT-u do znudzenia. W zeszłym roku odpuściłem sobie WAT, bo mi się już znudził i widzę jak technika dramatycznie spadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 6 Maja 2016 Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Generalny problem większości rowerzystów jest taki, że spędzają zbyt dużo czasu na nabijanie kilometrów a zapominają o technice. Odnośnie szkoleń: http://www.totalbikes.pl/szkolenia-indywidualne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.