WiMeX Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Witam, Zakupiłem rower Lazaro integral v3, lecz kompletnie nie wiem jak zamontować przednie koło -.- Nie dość, że włożyć nie mogę, bo hamulce są i nie da się włożyć koła to jak odkręciłem jedną tą "podpórkę" od hamulca czy jak to nazwać to po włożeniu koła nie mogłem go przecież z powrotem zakręcić -.- Po drugie nie wiem o co chodzi z tą blokadą tam.. jak włożyłem i kręciłem to później nie wiem jak tą blokadę zamknąć jak się ona domknąć nie chce, koło się nie kręci - O co w tym chodzi wytłumaczy mi ktoś, bo już nerwów nie mam Pozdrawiam, czekam na odpowiedź.
grucha34 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Jeżeli dobrze rozumiem twoją, muszę dodać chaotyczną, wypowiedź to próbujesz włożyć koło na swoje miejsce, a nie rozpiąłeś szczęk hamulców, zacząłeś kombinować i odkręciłeś ramię szczęki. "Problem" z kołem zniknął, ale pojawił się kolejny z hamulcem. Proponuje zapoznać się z jakąś instrukcją montażu i regulacji hamulców typu V: http://blogrowerowy.pl/wpis/montaz-i-obsluga-hamulcow-typu-v/. Życzę powodzenia
WiMeX Napisano 24 Marca 2016 Autor Napisano 24 Marca 2016 Oo dokładnie! -.- Później ktoś mi powie jak mocno dokręcić to, żeby zamknąć blokadę ? :> Czy najpierw zamknąć blokadę i dokręcać ?
grucha34 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Nie kumam o jakiej blokadzie piszesz... Przy hamulcach nie ma żadnych blokad.
100lar3k Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Pewnie chodzi o szybkozamykacz piasty. Tu juz musisz sam dobrać sobie siłę. Ważne jest żeby koło siedziało sztywno i się nie ruszało.
cervandes Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 o ośkę mu chodzi Dokręcasz tak, aby dało się dźwigienkę zacisnąć - dość mocno. Wkładasz koło, w widełki, skręcasz nakrętki prawie do końca i na koniec tą dźwignią naciągasz aby ostatecznie koło się trzymało. A hamulców się nie rozkręca, jeśli potrzebujesz rozpiąć hamulec to wypinasz koniec metalowej fajki z gniazda, przeciągasz przez szparkę linkę i masz rozpięte ramiona. Bez żadnych narzędzi się to robi. I popraw temat []
WiMeX Napisano 24 Marca 2016 Autor Napisano 24 Marca 2016 @cervandes No nakrętek to tam nie ma, jest tylko ta blokada właśnie do koła z nakrętką Także dzięki za pomoc, jakoś może mi się uda to złożyć.. Jeszcze pytanie.. Przy tylnym kole ten motylek czy jak to tam zwał jest mocno zaciśnięty, nie da się go tak po prostu otworzyć, trzeba by poluzować śrubę - to dobrze, że tak mocno jest to dociśnięte ? Bo z tego co czytam to ma to iść z oporem, ale nie za mocno..
grande1970 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 To ma być mocno zaciśnięte. Nie popuszczaj bez potrzeby.
seczuan Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 sprzedaj to urządzenie bo użytkowanie go może cię narazić na uszkodzenia ciała
WiMeX Napisano 24 Marca 2016 Autor Napisano 24 Marca 2016 @grande1970 Jeśli dokręcę śrubę i zamknę ten szybkozamykacz tak, żeby koło mi nie latało to stawia mi opór - próbuje i próbuje i nic mi z tego nie wychodzi -.- Nie wiem totalnie jak mam to zrobić, żeby koło nie latało, a wszystko pięknie chodziło -.-
cervandes Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Poprawisz ten temat w końcu o [] ? Masz taki szybkozamykacz?
grande1970 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Jak nie możesz domknąć popusc tą nakretke o ćwierć obrotu i zamykaj, jesli dalej nie możesz domknac to powtarzaj to do momentu aż zamknie sie z oporem. Jeśli nadal jest problem to jedz do serwisu.
WiMeX Napisano 24 Marca 2016 Autor Napisano 24 Marca 2016 @grande1970 Koło już się obraca normalnie według mnie - powodem była mocno dokręcona śrubka przy kole - nakrętka kontrująca jak mi się zdaje.. Gdy poluzowałem ją leciutko, z jednej strony to idzie bez problemu.. Serwisu w pobliżu niestety nie mam @cervandes Nie widzę opcji edytowania tematu, próbuje to zrobić :/ Przepraszam Jeszcze pytanko.. Czy ten szybkozamykacz może być w takiej pozycji ? Czy to robi jakąś różnicę ? Wolę wiedzieć..
krzych0 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 No to rozkontrowałeś piastę... Teraz albo do sklepu po klucz do konusów albo do serwisu z kołem. Inna sprawa, że w taki razie piasta fabrycznie była źle skręcona. Szybkozamykacz w takiej pozycji pewnie nie zamknął się całkowicie. Jeśli jednak się zamknął do końca to może być.
WiMeX Napisano 24 Marca 2016 Autor Napisano 24 Marca 2016 @krzych0 Co w takim razie teraz muszę zrobić? Bo normalnie go skręciłem i niby śmiga ładnie, pięknie.. Tylko tam poluzowałem tą śrubkę, bo niestety koło stawiało opór wcześniej, a teraz nie :/ Normalnym kluczem nie idzie tego jakoś zrobić ? Tylko co ? Bo przecież jak dokręcę tą nakrętkę kontrującą to będzie opór.
grande1970 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 poczytaj o regulacji piasty http://blogrowerowy.pl/wpis/regulacja-piast/
krzych0 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Normalny klucz jest za szeroki, żeby złapać nim konus. Musisz dokręcić nakrętkę kontrująca (tu może być zwykły klucz) drugim kluczem (tym wąskim) przytrzymując konus. Czyli kręcisz po jednej stronie piasty. Jeśli kontra z konusem nie jest skręcona to pomimo, że w tym momencie może Ci się wydawać, że jest dobrze to po niedługim czasie pojawią się luzy. Poniżej link do bloga jednego z forumowiczów z serwisem piasty na kulkach. Zobacz sobie od pkt. 16. http://punkxtr.blox.pl/2011/05/Serwis-piast-na-kulkach.html
WiMeX Napisano 24 Marca 2016 Autor Napisano 24 Marca 2016 Okey, kumam, czyli trzymam konus kluczem do konusów i przykręcam nakrętkę kontrującą ? Konusem nic nie kręcę czy też go mogę poluzować/dokręcić ? Jutro przejadę się do Częstochowy, bo akurat muszę coś załatwić i tam kupię klucz do konusów Podczas odkręcania, skręcania bez przytrzymania konusa mogło się w nim coś docisnąć prawda ? Będę więc musiał więc z nim w razie czegoś też coś robić ?
krzych0 Napisano 24 Marca 2016 Napisano 24 Marca 2016 Konusem kasujesz luz. Poczytaj sobie dokładnie podane linki. Jak już skręcisz piastę włóż koło w widełki, mocno dociśnij szybkozamykaczem, złap koło za obręcz/oponę i spróbuj ruszać na boki, nie powinien być wyczuwalny luz. I upewnij, się jaki rozmiar klucza potrzebujesz, z przodu jest inny niż z tyłu.
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2016 Mod Team Napisano 24 Marca 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.