Skocz do zawartości

[ZAKUP][RAMA] Problem z doborem ramy

Sarc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszego roweru szosowego i mam ogromny problem z doborem ramy. Mam 185cm/ 99kg/90cm noga po wewnętrznej. Praktycznie wszystkie modele w którym producenci określają na mój wzrost są dla mnie za duże. A problem jest taki że mając długą nogę, muszę podnieść wyżej siodełka przez co mam problem ze złapaniem kierownicy w komfortowy sposób. Leżę na tych rowerach wyciągnięty jak "kot" przez co zakładam bede miał duży problem ze sterownością a dwa z bólami pleców podczas jazdy. Przeważnie brakuje te 3-4 cm. 

Zmiana siodełka z offsetem na zwykłe odpada, bo nie chcę przeciążać kolan, zastanawiam się na skróceniem mostka o te 3 cm ale czy mostek 8cm na szosówce nie jest zbyt krótki?

Napisano

Dokładnie rozumiem Twój problem.

Musisz poszukać roweru o komfortowej geometrii czyli z krótszą górną ramą i z wyższą główką (większym stackiem, mniejszym reachem).  

Przykładem takiego roweru jest np. Merida z serii Ride:

http://www.merida-bikes.com/en_int/bikes/road-fitness/road-comfort/2016/ride-5000-4437.html

czy np. Look 765

http://www.lookcycle.com/en/int/route/velos/765-bike.html

a także Canyon Endurace

https://www.canyon.com/pl/road/endurace/2016/endurace-cf-8-0.html - wydaje mi się, że w rozmiarze L byłby odpowiedni.Rower jest idealny dla osób z długimi nogami, jest wysoki i krótki.

Nie wiem co to jest siodełko z offsetem.

Przed zastosowaniem krótszego mostka, warto wymienić kierownicę na kompaktową. Pozwala to skrócić pozycję nawet o 1,5 cm, a to bardzo dużo.

Napisano

Chodzi chyba o sztycę z offsetem. 

Przez dłuższą chwilę jeździłem na szosie z mostkiem 80 mm zamiast standardu 100 mm. Nie odbijało się to w sposób nieakceptowalny na prowadzeniu roweru. 

To Twoja pierwsza szosa, czy ogólnie pierwszy rower? Jedno czy drugie - wrażenie "dziwności" czy początkowego dyskomfortu jest bardzo częstym odczuciem w takim przypadku i nawet jeśli rower wg wszelkich norm i zasad będzie dopasowany możesz odczuwać dyskomfort. 

Na początku szosa wydawała mi się kompletnie niekomfortowa co do pozycji a ta - na tym czy innym rowerze - sprawiała wrażenie mocno dziwnej. Obecnie przesiadając się na szosę z innego roweru odczuwam to zupełnie inaczej.

Napisano

Z jednej strony faktycznie może być ten dyskomfort ze względu właśnie, że to szosa, biorę na to poprawkę aczkolwiek jest te odczucie że bede miał problem np szybko zareagować jak wyskoczy mi auto , ominąć przeszkodę etc.

Ostatnio jeżdziłem na szosówce na rozmiarze bodajże 52 był dla mnie za mały ale komfort niesamowity i ta moc :)

Nie będzie to mój pierwszy rower a trzeci. Pierwszy był typowy góral, od dwóch latach jeżdzę na crossowym Kellys Phanatic 10 a teraz chce przerzucić się na szosówkę :)

Ostatnio przymierzałem się do KROSS VENTO 4.0 ale rama L wydaje mi sie za duża natomiast na M nie wiem czy aż tak wysoko można podnieść sztyce od siodełka i czy nie będę na nim wyglądał dziwacznie. 

Swoją drogą rama L w KROSS VENTO 5.0 carbonowa pasuje idealnie ale ta cena :(

Nie sądziłem, że wybór szosówki to taki problem :/

Napisano

Na szosie - z kilku powodów - tak czy inaczej będziesz miał problem z szybką reakcją. Oprócz innej pozycji składa się na to choćby wąska kierownica, przyczepność opon na asfalcie czy kontrola hamulców i ich siła. W sumie trzeci rok jeżdżę szosą i na początku wydawała się kompletnie nieprzewidywalna, obecnie jest lepiej ale i tak nie jest to to samo co na innych rowerach a mój styl jazdy na szosie jest zdecydowanie bardziej asekuracyjny.

W zależności od obecnego roweru i jego ustawienia rozrzut w stosunku do szosy może być bardzo duży.

Napisano

Jeśli ma się bardzo długie nogi, a zwłaszcza kości udowe jest to problem. Rowerzysta jest wtedy bardzo mocno przesunięty do tyłu i ram, która "na papierze" wydaje się dobra dobra, okazuje się za długa.

Człowiek  z krótszymi nogami będzie się czuć komfortowo na ramie, która dla osoby o tym samym wzroście, ale z dłuższymi nogami będzie zwyczajnie za długa.

Stąd konieczność szukania rowerów, o których wspomniałem wyżej. 

Napisano

Mnie się wydaje, że na takie proporcje (185 cm i 90 cm noga) dobrym rozwiązaniem może być dość krótki mostek 9-10 cm, kierownica z małym reach, czyli krótka, taka w okolicy od 70 mm do 78 mm i krótkie klamkomenetki, coś jak DA 7800 lub Tiagra 4600 / 105 5600 /Ultegra 6600, porównując do klamkomanetek serii 4700/5700/6700 (one są dłuższe o ponad centymetr). Czytałem, że niektórzy zmieniali mostki po zakupie w ciemno rowerów bez przymiarki z tymi nowszymi klamkomanetkami, bo nie byli świadomi ich długości (forum zagraniczne). Na takie nogi musisz mieć ramę wymiarową, ale ona będzie znów za długa do twojego tułowia i musisz (powinieneś) to zrekompensować jw. Na pewno kierownice ze średnim 80-90 lub dużym reach i stosunkowo długie klamkomanetki pogorszą sytuację, bo jesteś trochę nieproporcjonalny.

Napisano

Dzięki Panowie za pomoc :) W czwartek byłem w sklepie z rowerami i poprosiłem by ustawili rower konkretnie pode mnie, założyli pedały oraz, że chciałbym takim rowerem pojeździć. I powiem Wam, że się zdziwiłem ale super pasował mi VENTO z ramą aluminiowa Krossa w ramie L. Pomimo że kilka dni wcześniej na takim samym siedziałem i miałem strasznie niekomfortową pozycję taką jak opisywałem. Wiem teraz jak ważne przy zakupie szosówki jest, żeby sprzedawca ustawił rower pod konkretną osobę i  była możliwość przejechania się nim...

Jeszcze mam kilka dni do zastanowienia, biore pod uwagę inne opcje ale chyba zdecyduje się na Vento 4.0 chyba, że macie jakieś sugestie? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...