Mrj95 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Witam Szukałem wszędzie i każdy temat jaki znalazłem nie dawał mi żadnej informacji jak to zmajstrować ;/ czy jest tu ktoś kto wie jak zrobić takowy napinacz z przerzutki shimano acera i podzieli się tą wiedzą ?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Wymienić jedną ze śrub regulacyjnych na dłuższą i tak długo nią kręcić, aż przerzutka znajdzie się w odpowiednim położeniu? EDIT: Sorki, bzdurę napisałem, myślałem o przedniej przerzutce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roxorloops Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 W singlu, tak? Musisz skrócić łańcuch na tyle żeby wózek przerzutki były prawie że w tej samej linii co dolna rurka tylnych widełek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mrj95 Napisano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 czyli w przerzutce nic nie modyfikować ??Po prostu założyć lańcuch krótki na tyle aby trzymał on tą przerzutke w jednym miejscu, ale czy to nię rozciągnie łańcucha po jakimś czasie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 nie, łańcuch "rozciąga" się od zużycia a nie naciągania i o ile się nie mylę to taki napinacz w singlu jest właśnie po to ze jak się łańcuch "rozciągnie" to nie trzeba go naciągać bo robi to napinacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 28 Marca 2016 Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Dla pana wyżej lekturka, żeby nigdy więcej bzdur nie pisał.http://roweroweporady.pl/jak-wymienic-lancuch-rowerowy/Łańcuch się rozciąga, nie nachodzi na zęby jeśli jest bardzo mocno wyciągnięty (przykładowo mój halfink który wymieniałem tydzień temu), w single speedzie z poziomymi hakami widać to bardzo dobrze gdy wraz ze zużyciem łańcucha trzeba coraz mocniej cofać koło.Co do tematu. Jeśli chcesz jeździć na tym na codzień, to lepiej dostosuj napęd do single speeda, robienie takich napinaczy jest moim zdaniem na olaka. Ewentualnie zakup napinacz na mufę suportu, zapewne mocowań iscg nie posiadasz w ramie. Jeśli posiadasz no to wiadomo, odpowiedni napinacz na iscg.Jeśli już koniecznie chcesz zrobić z acery napinacz, to sam kiedyś odciąłem pół wózka (tak aby zostało jedno kółko) i po prostu przykręciłem go do haka przekładając łańcuch drugą stroną. Coś tam napinało, ale często spadał łańcuch i trzeba było co chwilę ją poprawiać. Możliwe również że całość by działała gdyby nie fakt że sprężynę miałem nieco zajechaną. Ale nie polecam takich rozwiązań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 28 Marca 2016 Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 łańcuch się "rozciąga" ale nie dosłownie- wycierają się blaszki czego rezultatem jest luz na mocowaniu segmentów powodujący "wydłużenie" się łańcucha... i nie dzieje się to od rozciągania tylko od pracy pod obciążeniem, i na pewno sprężyna w przerzutce go nie "rozciąga" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 28 Marca 2016 Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Sprężyna w przerzutce go nie rozciąga, to fakt, to są zbyt małe siły. Uważaj sobie co chcesz ale nie rozsiewaj tego dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 28 Marca 2016 Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 ale nie rozumiem co w tym trudnego do zrozumienia? przecież to temat wałkowany od dawna- łańcuch się nie rozciąga tylko powstają luzy na łączeniach... był tu taki temat ale go teraz nie mogę znaleźć- bardzo ładnie na zdjęciach pokazane które dokładnie elementy w łańcuchu się wycierają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moize Napisano 28 Marca 2016 Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Pisz co chcesz, widziałem i wymieniałem z tysiąc łańcuchów i takie z gumy i nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 28 Marca 2016 Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 nie znalazłem tamtego tematu, ale tu masz coś innego- poczytaj sobie (jak ci się nie chce to nie musisz czytać całego postu) http://www.forumrowerowe.org/topic/24127-kaseta-lancuch-twardosc-lancucha-i-kaset-skad-sie-to-wzielo/?p=399523 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.