Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Temat założyłem, aby nie robić off-topicu w temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/178757-12149g-accent-peak-29/page-3.

Sprawa dotyczy siodełka IXS X-SA31-C RACE, czyli podobno leżak magazynowy za 55zł z tytanowymi prętami. Waga realna siodła to 206g (u innych osób 202g). Z pierwszych wrażeń siodełko wygląda solidnie. Dalsze opinie po dłuższych testach. Siodło kupione na allegro: http://allegro.pl/siodelko-siodlo-ixs-x-sa31-c-race-titanium-si62-i5984859564.html

1.jpg3.jpg

Tylko zastanawia mnie data produkcji według oznaczeni umieszczonych pod siodełkiem zostało ono wyprodukowane w 2006 roku.

Jeśli możecie to zobaczcie jaką datę macie na swoich 

2.jpg

Edytowane przez Kowal1986
Napisano

Warto dodać iż jest to siodło podobne do Selle Italia SLR XP. Profil bardzo podobny, pręty z zawartością tytanu (w SLR vanox) oraz skorupa z carbonu (w SLR to było 30% reszta plastik).

• 2 tygodnie później...
Napisano

Pierwszy test za mną. Przetesyowałem ją na korzeniach w Otwocku (Poland Bike dyst Max). Dla mojego tyłka wydaje się być znacznie wygodniejsze niż poprzednie Selle Italia X1. Wiem, że to są zawsze odczucia indywidualne, ale wydaje się mieć lepszą amortyzację niż poprzednik.

Jedynie martwi mnie jedno. Przesuneło mi się w mocowaniu sztycy. Mam nadzieje, że to tylko mój błąd i za słabo zacisnąłem, ale poprzednie nawet nie drgneło przez 13 kkm.

Napisano

Bez wkładki raczej nie da rady. Chyba że po przysłowiowe bułki.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

No to coś kiepsko masz dobrane siodełko. Ja na swoim WTB Devo dystanse 30-40km bez wkładki bez problemu robię. Nie wspominając już o Pure V, które jest jeszcze wygodniejsze.

Napisano

Ja nie mogę sobie dobrać właściwego siodła, próbowałem już różne szerokości, od 130 do 145 mm i żadne mi nie pasuje. Teraz jeżdżę na 140 mm Selle Italia Q-Bik w spodniach z wkładką, siadam na rower i jest mega wygodnie, przejadę 20 km i już zaczyna się ten tępy ból z którym borykam się od roku :( Myślałem czy nie spróbować ponownie węższego, tego o którym mowa w temacie, ale chyba jednak przetestuje jakieś 165 mm :) Obawiam się że nie będzie to dobrze wyglądać w rowerze MTB, taka kanapa :P Ale możliwe że takiej szerokości mam te kości kulszowe i innego wyjścia nie mam. 

Napisano

Nie łatwiej byłoby iść do sklepy gdzie mogą zrobić Ci solidny pomiar i kupić odpowiednie siodło?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Mod Team
Napisano

Pomiar w sklepie robi się bezy dobrać dobrze szerokość siodełka. Jednak szerokość to nie wszystko, ważny jest też kształt, żeby było wygodnie. Niemniej, znając optymalną szerokość możemy zawęzić obszar poszukiwań.

Napisano (edytowane)

Najpierw pomiar. Przede wszystkim dobrać odpowiednią szerokość. Potem miękkość. Ból się pojawia jak kości zbyt długo leżą nie tak jak powinny.

Podobnie jak stanie z uniesioną ręką. Dyskomfort pojawia się po jakimś czasie, mimo iż ręka od początku nie jest w swobodnej pozycji.

Takie moje zdanie.

Druga sprawa: gdzie wypożyczają siodła?

U mnie sobie "miła" pani w sklepie zażyczyła za pomiar 150zł! No, chyba, że kupiłbym u niej siodło (najtańsze 399pln) to wtedy pomiar jest gratis :|

Niestety inne sklepy mam trochę nie po drodze a pracuję w bardzo zbliżonych godzinach co oni  :/

Edytowane przez szczurozor
Napisano

Może w cenie jest kolonoskopia bez znieczulenia ;-)

Siodło po kolejnych testach nie jeździ już w mocowaniach sztycy - pewnie za lekko dokręciłem. Śmiga się na nim, aż miło - zobaczymy po paru tyś kilometrach jak z trwałością.

Napisano

Łyknąłem wczoraj dwa modele. Zobaczę czy się polubią z panią P. Po 30km zadam sobie klasyczne pytanie paprykarza:

"Jak rzyć?"

Napisano

@raffik

Zrobiłes dokładnie tak jak i ja kupując oba te siodełka. Dwa dni jeździłem na jednym dwa na drugim i wybór był jasny. To z dziurą SA33 od razu sprzedałem, bo mi nie przypasowało. SA31 wymaga odrobiny dopasowania, ale jest naprawdę wygodne.

Napisano

W dotyku to z dziurą wyglada bardziej zachęcająco. Co prawda ma stalowe pręty CrMo zamiast czegoś z Ti, ale tak jakby lepiej się ugina. Nie zauważyłem żadnych wad, oprócz mało estetycznych spodów, ale to normalka. Czas na test rzyci.

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Przejechałem na tym cudzie parę treningów i maraton. Jak tylko szerokość pasuje to brać bo za pół darmo. Wygodne i lekkie.

Jedyna wada to bardzo ciężko czyści się z błota. Szczególnie ten materiał z tyłu.

Edytowane przez HarveyDent
Napisano

.. Dla równowagi.. Dziś moje IXS pękło podczas maratonu... Jakoś dojechałem . Wcześniej przejechałem ok 1k km.. Ważę ok 80 kg.. Także cena tu nie czyni cudów.

Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Także cena tu nie czyni cudów.

co do pękania mi pękło Selle italia Slr , więc cena nie ma większego znaczenia, na szczęście na gwarancji.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Eh cały czas chwaliłem to siodło ale dzisiaj na maratonie moje też strzeliło na tzw trzepaczce po korzeniach :( Więc już nie będę chwalił.

Pękło centralnie po środku...

Także leci do śmietnika i szukam czegoś mocniejszego...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...