Skocz do zawartości

[korba czy kaseta] Za twardo.

Duratec

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od jakiegoś czasu zacząłem zabawę na szosie i pomimo nizinnych terenów mam za twardy napęd. Mam kilka sezonów jazdy na mtb (10s) 11-36T + 38x24 i jest idealnie, natomiast w szosie mam (9s) 11x28 + 39x53 i jest twardo. Na małej zębatce jest ok i spokojnie kręcę, jednak blat jest w ogóle nie używany. Tereny nizinne na 100km, przewyższenia z 500m. Co będzie jak zachce się w gór w weekend.

Teraz pytanie czy zmieniać blaty w korbie na mniejsze, czy kasetę na większą? Z kasetą mtb może mieć problem przerzutka. 

Zmienić kasetę np na 11x30 i małą zębatkę na 34-6?

:thumbsup:

Jeśli autor tematu zmieniłby tylko kasetę 11-28(9) na 11-32(9) to czy byłby problem z długością łańcucha?Niby nie jeździ się na największym blacie z przodu i największej zębatce z tyłu ale opasanie łańcucha wokół tych zębatek jest jedną z metod doboru długości.Czy różnica czterech zębów wpłynie na to że łańcuch będzie za krótki?

Jeśli autor tematu zmieniłby tylko kasetę 11-28(9) na 11-32(9) to czy byłby problem z długością łańcucha?

Zależy jak ma skrócony łańcuch.

Ja w takim przypadku zdecydowanie dążyłbym do zmiany korby. Kaseta MTB w szosie nie jest dobrym pomysłem. Dobre zestopniowanie 11-32 jest dopiero w napędzie 11 rzędowym.

39/32=1,22

34/28=1,21

Przełożenie niemal takie samo, ale opcja z kompaktową korbą 50-34 da lepszy efekt.

Cześć, od jakiegoś czasu zacząłem zabawę na szosie i pomimo nizinnych terenów mam za twardy napęd. Mam kilka sezonów jazdy na mtb (10s) 11-36T + 38x24 i jest idealnie, natomiast w szosie mam (9s) 11x28 + 39x53 i jest twardo. Na małej zębatce jest ok i spokojnie kręcę, jednak blat jest w ogóle nie używany. Tereny nizinne na 100km, przewyższenia z 500m.

A dla mnie to niewyobrażalne żeby ktoś kto robi 100km nie potrafił _w_ogóle_ kręcić z blatu po nizinach. Moim zdaniem - coś zmyślasz.

Zależy jak ma skrócony łańcuch.

Ja w takim przypadku zdecydowanie dążyłbym do zmiany korby. Kaseta MTB w szosie nie jest dobrym pomysłem. Dobre zestopniowanie 11-32 jest dopiero w napędzie 11 rzędowym.

39/32=1,22

34/28=1,21

Przełożenie niemal takie samo, ale opcja z kompaktową korbą 50-34 da lepszy efekt.

Na wyrost rozważałem że długość łańcucha ma opasanie największych zębatek + 1-2 ogniwa bo różne szkoły są ale faktycznie jaki łańcuch w tym przypadku nie wiemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...