sapero Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 (edytowane) Pierwszy post, więc witam szanownych kolegów ! Mam 43 lata i od 2 trochę pedałuję na starym crossie. Wciągnąłem się i pomyślałem o jakimś nowym rowerze. Będzie to mój pierwszy MTB - stąd brak doświadczenia i prośba o Waszą pomoc. Rower będę użytkował 1-3 x w tygodniu na wycieczki 20-40 km (z czasem może dłuższe). Głównie płaskie tereny w okolicach Wrocławia - szutrowe ścieżki leśne i polne - często dziurawe - trochę asfaltu. Czasami na weekendy wypad do Sobótki, Szklarskiej czy Karpacza - ale nadal rekreacja, i raczej nie jakieś szalone zjazdy w trudnym terenie. Chodzi mi też po głowie udział w maratonach, ale oczywiście dla zabawy. Rower nie ma mieć jakiejś sportowej geometrii (zdecydowanie stawiam na komfort), ale dobrze by było żeby start w maratonie nie był na nim jakąś mordęgą. Mam trochę problemów z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa. Najpierw myślałem o HT (Grand Canyon). Ale trochę tutaj poczytałem i przebiło się do mnie, że Full'a kupuje się nie tylko do zjazdów w górach, ale także po to, aby było po prostu wygodniej i tyłek mniej się obijał po dziurach. Więc może Full ? Wpadł mi w oko Canyon Nerve AL 29 (9.9 lub 8.9) ponieważ: 1. Ludzie chwalą ogólnie Canyony za dobry stosunek jakości do ceny, a to chyba każdy lubi. Choć wydaje mi się że obecnie te ceny są nieco wyższe, więc może ten argument nieco się zdewaluował. 2. Nerve AL 29 ma tutaj, oraz na innych stronach bardzo dobre oceny, czasami wręcz euforyczne. 3. Budżet około 10 tyś PLN jest dla mnie akceptowalny, Nie chcę kupować czegoś co za chwilę będę chciał zmienić. Nie chcę się także specjalnie bawić w modyfikacje. 4. Prawdę mówiąc nie bardzo mam czas/chęć na wycieczki po sklepach. Wizja kupna przez internet jest dla mnie kusząca. No i teraz moje pytania: 1. Jak widzicie ten model do zastosowań o jakich napisałem ? 2. Czy jest to rower o komfortowej geometrii ? 3. Czy faktycznie kupowanie bez przymiarki/próbnej jazdy jest takie złe ? Obawiam się, że w sklepie może mi być oferowane to co akurat jest a nie to co dla mnie najlepsze. Test pod sklepem rowerowym jest też niezbyt miarodajny. Poza tym skoro Nerve jest tak chwalony, to chyba nie będzie zły. W ostateczności jest 30 dni na zwrot. A kupując stacjonarnie, nie ma zwrotów, gdyby jednak po pierwszych jazdach coś nie podpasowało. 4. A może pójść w karbon i kupić Canyon Lux CF ? Ale tutaj to byłaby wersja najtańsza (7.9), bo jest to pułap cenowy gdzie zaczyna być dla mnie mentalnie ciężko. Jest to nadal rower komfortowy, czy robi się już bardziej sportowo ? No i czy wo ogóle warto jak na moje potrzeby. 5. Kalkulator Canyona dla 186 i 88 w kroku wypluł mi L. Będzie dobrze ? z góry dziękuję za wszelkie opinie Wojtek Edytowane 23 Marca 2016 przez sapero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilohaszu Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Cześć Nie wiem czy pomogę, ale pochwalam Twój wybór. Jestem minimalnie młodszy, ale kryteria jakie brałem pod uwagę były bardzo podobne. Nastawienia na jazdę turystyczną (głównie Karkonosze i Izery), sporadycznie maratony. Przy mniejszym budżecie wybrałem Nerva 7.29. Jestem bardzo zadowolony (czemu dawałem już wielokrotnie wyraz na forum ). Przy moich 198 cm wzrostu również czasami uskarżam się na kręgosłup i full tu robi dobrą robotę, mniej czuje plecy po dłuższych trasach. Bardzo chętnie kupiłbym model z myk-mykiem, ale nie było mnie stać. Zwróć uwagę, że tegoroczony Nerve jest minimalnie dłuższy, ma szersze opony, mam wrażenie że stał się trochę Spectralem, który praktycznie znika z oferty. Wydaje mi się jednak, że geometria ciągle pozostaje komfortowa. O Luksie sie nie wypowiem, ale patrząć na to, że było to teamowy rower maratonowy to pozycja tam będzie bardziej sportowa Jakbym mógł w czymś jeszcze pomóc, ewentualnie pokazać swój rower (jestem z Wrocka) to pisz śmiało. Przymiarki nie zaproponuje, bo rozmiar XL będzie zdecydowanie za duży dla Ciebie Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Przymierzam się do Lux 'a. Jeśli będziesz w Wawie w przyszłości a ja już go kupię i dostanę - zapraszam na przymiarkę "L" Sam też jeżdżę na crossie - Merida Crossway od 11 lat, okolice Wawy ale też inne części Polski, ostatnio hobbystycznie maratony. Tak samo zalezy mi na komforcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabe30 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Cześć, latam na Nerve al 7.9 z 2016, M . W stosunku do modelu z 2015 wydaje mi się troszeczkę mniejszy (pewnie odczucie subiektywne), ale zyskał na skoku przodu (do 120 mm). Po przesiadce z HT, luksusik. Bardzo fajnie wybiera nierówności, zero bólu w plecach, jak na razie nic nie skrzypi i nie odpada. Pozycja odprężona. Pewnie zmienię hamulce na trochę lepsze, ale myślę, że w Twoim przypadku, w modelu 8.9, będziesz miał wszystko. Nie jestem tylko pewien, czy zmieścisz się w 10k, na stronie C jest ponad 11k, a oni niechętnie negocjują ceny. Ogólnie bardzo polecam, fajnie wykończony, cena w porównaniu z konkurencją jest niezła. ps. czytałem, że cena przeglądu Foksików w serwisie kładzie na łopatki, za amora (fit) i damperka wyjdzie pewnie ponad 7 stówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilohaszu Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 zytałem, że cena przeglądu Foksików w serwisie kładzie na łopatki, za amora (fit) i damperka wyjdzie pewnie ponad 7 stówek Zawsze można olać Cult'a i skierować się do :https://www.facebook.com/bikeserwis/?fref=ts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapero Napisano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Dziękuję za Wasze odpowiedzi, bardzo mi pomogły ! Zapadła więc wstępna decyzja i zamówiłem Nerve 8.9 w rozmiarze L. Dostepność 18.04, więc mam jeszcze ok. 2 tyg. na ewentualną zmianę decyzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabe30 Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Zawsze można olać Cult'a i skierować się do : https://www.facebook.com/bikeserwis/?fref=ts Coś mi strona nie wchodzi. Czy to jest Powsińska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej762 Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 To alternatywny serwis foxa rsa i innych prowadzony przez Wiecha i Fonike z Wrocka. Mają bardzo dobre opinie przy przystępnych cenach. Robią też wszelkie sztyce myk myk i inne cuda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilohaszu Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Coś mi strona nie wchodzi. Czy to jest Powsińska? Poświęcka Tak, to serwis Grześka i Agnieszki, byłem, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabe30 Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Dzięki za informację, teraz jeszcze nie mam ciśnienia, mały przebieg, ale pewnie w terminach wakacyjnych trzeba będzie zrobić mały przegląd. Ach, ten cudowny monopol i wyłaczność. Dobrze, że już pojawia się alternatywa dla autoryzowanych serwisów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapero Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Rower dotarl do mnie wczoraj Canyon Nerve AL 29 8.9. Czyli tydzien przed terminem. Dzisiaj zrobilem kolka kolek wokol domu i jezdzi sie bardzo fajnie. Z rozmiarem trafilem dobrze, a sam rower tez bardz mi sie podoba. Juz nie moge sie doczekac jakiejs dluzszej przejazdzki :-). To moj pierwszy MTB i robi wrazenie. Opony jak w traktorze, masywna rama, wielka kiera i ten czarny kolor ... troche jak ukraina :-). Jak go zona jak zobaczyla, to powiedziala : zaczynam sie o ciebie bac Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez sapero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabe30 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Gratulacje. Miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 może to głupio zabrzmi, ale ten czarny mat ramy to dla mnie jeden z ważnych argumentów za canyon'ami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabe30 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) Fakt, kolor dosyć ciekawy. Aczkolwiek koleżanka małżonka twierdziła, że całość wygląda nijako i "depresyjnie" Nawet chciała "życzliwie" domalować lakierem kolorowe ozdóbki, zgroza Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez kabe30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Czarny mat jest fajny . Do pierwszego mycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaj Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 to nie myć tylko odkurzać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Czeste mycie skraca zycie Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mismic Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Zapodaj foty, co byśmy obaczyli jak to to ma się na żywo. Żywa fota prawdę ci powie, a nie tak jak reklamowo-katalogowe fiku miku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sapero Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Udało się godzinkę pojeździć. Super jest ta amortyzacja. Można jeździć po dziurach nie wstając z siodełka :-). Po prostu się pedałuje, a zawieszenie robi swoje. Ten rower sam zjeżdża z asfaltu w teren :-). Jest też regulowana sztyca, o czym nie wiedziałem, więc miłe zaskoczenie. Jest bardzo dobrze, myślę że się z rowerkiem bardzo polubimy. Jeszcze raz dziękuję za wsparcie w podjęciu decyzji. Trochę bolą nadgarstki, ponieważ przy tak szerokiej kierownicy dłonie są w nadgarstkach są przekrzywione do środka. Będzie trzeba coś wymyśleć. No i fota, jeszcze sprzed jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 dla mnie bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booyo Napisano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam wszystkich, Sam przymierzam sie do zakupu Nerva 7.9 w rozmiarze XL. Z tym ze ciezko mi sie zdecydowac bez przymiarki. Mam 190cm i 90kg. Nie moge tez znalezc zadnego zdjecia/filmu roweru w tym rozmiarze. Czy ktorys z forumowiczow jest moze szczesliwym posiadaczem lub zna kogos kto smiga takim rowerkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi