Alpina Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Witam! Doszły do mnie moje klamki hamulce Shimano BL785. Teraz pytanie czy kupić do nich zaciski SLX -M675 czy XT-M785? Różnica w cenie jest, a jak z działaniem by w tym wypadku bylo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Różnią się tylko tylko sposobem zabezpieczenia klocków, śruba vs zawleczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Oba zaciski są identyczne (wizualnie i technicznie). Jedyna różnica to zabezpieczenie klocków - M785 na śrubę , a M675 na zawleczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Czyli SLX będzie działał ale nie bedzie miał śrubki...? Schodząc jeszcze niżej np. w zaciski deore to juz brak ceramicznych klocków? Edytowane 22 Marca 2016 przez Alpina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 W SLX masz własnie zawleczkę, a nie śrubę jak w XT Nie wiem jeszcze czy nie ma różnicy w kolorze?? XT nie sa czasem bardziej czarne? Albo zdjęcia przekłamuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Sprawa wizualna mało ważna... Chociaż tak jak teraz patrzę sobie na ceny to tylko na rowerowy.com jest duża rozbieżność w cenie między tymi zaciskami... Na allegro to róznica 30 zł na dwóch zaciskach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Czyli SLX będzie działał ale nie bedzie miał śrubki...? Tak. Schodząc jeszcze niżej np. w zaciski deore to juz brak ceramicznych klocków? M615 za zacisk zwykły (nie ceramiczny) , poza tym inny montaż przewodu (Deore wkręcany , SLX/XT na banjo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Eh no cóż... Trzeba będzie polować na okazję XT/SLX tak jak to było z klamkami. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 118 zł vs 147 zł (metale) Jakbyś później chciał zamienić na śrubkę to znowu nie są one znów takie tanie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) W SLX masz własnie zawleczkę, a nie śrubę jak w XT Do slx też można zamontować śrubę. http://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-hamulcow/avid/prod/a2z-bolt Edytowane 22 Marca 2016 przez Marcin9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Tak można, tylko zwróć uwagę na cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Gwintownik w łapę i do roboty Ewentualnie zdjąć z avidów i cos porzeźbić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 W zacisku SLX M675 jest fabrycznie gwint jak w XT - brak tylko śrubki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Gwintownik w łapę i do roboty Gwint jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 118 zł vs 147 zł (metale) Jakbyś później chciał zamienić na śrubkę to znowu nie są one znów takie tanie :/ No tak, lecz mnie śrubka chyba nie uszczęsliwi, klocków codziennie nie wyjmuje XT na allegro można kupić za 99 zł z żywicznymi klockami, a slx jest parę zł tańsze W zacisku SLX M675 jest fabrycznie gwint jak w XT - brak tylko śrubki. Czyli są to te same zaciski- tak jak mówiłeś, jedynie róznica oprawy graficznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Czyli SLX będzie działał ale nie bedzie miał śrubki...? Schodząc jeszcze niżej np. w zaciski deore to juz brak ceramicznych klocków? Brak jakości. Nie kupuj kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Bierz na metalach najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Brak jakości. Nie kupuj kupy. Czyli sądzisz, że lepiej dać te dosłowne parę złoty więcej za XT? Bierz na metalach najlepiej Co do metali to tylko one mnie intersują- chyba, że zostaną mi narzucone żywiczne no to cóż Moje wylajtowane Ashimy zbyt szybko by zjadły żywiczne klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Nie, parę zł mniej za slx. Odniosłem się do deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pantom Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Ja bym kupil slx ale od razu wymienilbym na dosztukowana srube te zawleczke. Raz kolega zgubil zawleczke i byl koniec jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Interes życia normalnie. Chyba ze masz na myśli jakaś z budowlanego za 20gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 A ja raz mordowałem sie 2 godziny bo kolega tak mocno dokręcił że sie zapiekła i urwała. Od tego czasu wole i polecam zawleczki a jak się dobrze zagnie to nie wyleci. Nowa to koszt 20 gr więc można zawsze mieć w zapasie w sakwie czy torbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Ja śrubę do slxa zrobiłem w domu, ze zwykłej M4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K0ras Napisano 25 Marca 2016 Udostępnij Napisano 25 Marca 2016 Nie wiem co ludzie mają z zawleczkami. Od 2-3 lat jeżdżę na jednej i nawet nie próbowała się zgubić Jedynie dzwonienie czasem irytuje, ale widziałem różne ciekawe patenty. W tym raz faceta w górach z zawleczką zalaną żywicą i sylikonem Klamke mam z 666 a zacisk 675 i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alpina Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Nie ukrywajmy, zawleczka i śruba według mnie mają odmienne przeciwstawne sobie walory estetyczne @edit Znalazłem na bikestacja.pl: http://www.bikestacja.pl/pl/zacisk-hamulca-tarczowego-shimano-deore-xt-br-m785-zywiczny-23562.html za 80.- złotych/sztuka , na klockach żywicznych (dla porównania klocki metaliczne w moim sklepie kosztują około 40.- złotych na koło ), 116.- złotych na metalicznych, co daje plus wyniku ekonomiczności na zakup zacisku z klockami żywicznymi , a pojeżdżę ciut dłużej (116-80=36(zł) zjadę klocki żywiczne i kupię klocki metaliczne). Dla porównania zacisk SLX na tej samej stronie kosztuje 89.- złotych- http://www.bikestacja.pl/pl/zacisk-hamulca-tarczowego-shimano-slx-br-m675-18350.html Do tego są tu najtańsze przewody do tych zacisków: tył- http://www.bikestacja.pl/pl/przewod-pancerz-olejowy-shimano-xtr-sm-bh90sb-1700mm-tylny-czarny-4441.html , przód- http://www.bikestacja.pl/pl/przewod-pancerz-olejowy-shimano-xtr-sm-bh90sb-1000mm-przedni-czarny-4440.html (130,90 złotych komplet), do tego jeden koszt za przesyłkę . Tak więc, liczę, iż wyjdzie mi za cały komplet nowych hamulcówBR-M785: -120.- złotych- dwie sztuki BL-M785, -160.- złotych- dwie sztuki BR-M785, -72,90 złotych- przewód tylni SM-BH90SB 1700mm, -58.- złotych- przewód przedni SM-BH90SB 1000mm, -7,99 złotych- koszt dostawy Paczkomaty InPost Suma: 418,89 złotych~ 420 zł Edytowane 26 Marca 2016 przez Alpina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi