Skocz do zawartości

[Plan treningowy] Plan, treningi, ćwiczenia

cesi99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na początku się może przedstawię oraz opiszę wszystko.. No to tak:

Lat:16 (17 w czerwcu)

Wzrost:172cm

Waga:70kg

Ubiegły sezon: ok.2000km

Śr pręd: 20-25km/h

Maks dystans: 140km

A do sedna.. To wiem, że na jakiekolwiek treningi i przygotowania, ale chciałbym ułożyć sobie jakiś plan treningowy, ponieważ zwykła jazda po 15,30,40,50km nie, że mnie nudzi, ale po prostu wg mnie nie ma nic na celu i chciałbym po prostu sobie trenować np: podjazdy, interwały czy coś tylko nwm jak się zabrać za ułożenie takiego planu. A jeżeli chodzi o cel, bo pewnie bd o to pytać to mam takie bardziej plany:

-osiągnąć śr pręd 25-30km/h

-przejechać: do Krk i Góra św. Anny (po 100km w jedną stronę) oraz Cieszyn 140km w jedna ale tam raczej tylko do Cieszyna a powrót pociągiem

Dodatkowo powiem, że nie mam pulsometru i nie mam w planach kupować więc jazda z tętnem odpada. A więc jakby ktoś chciał pomóc w ułożeniu takiego planu to byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Dawid :D

Średnia prędkość i max absolutnie nie jest żadnym wyznacznikiem. Temat jest zbyt obszerny aby zająć się nim na forum.

Trening to nie tylko jazda na rowerze..to również odpowiednia dieta, odpoczynek, pzryjemność z jazdy ..i tak dalej i tak dalej.

Czytaj...czytaj..jeździj..jeździj...

• 3 tygodnie później...

Jazda jazda i jeszcze raz jazda. Pamiętaj o zasadzie "Nie ma złej pogody do jazdy - są źle ubrani rowerzyści" :P Zaczynałem podobnie - najpierw krótkie wypady, coraz dłużej i dłużej, aż do teraz kiedy śr prędkości mam ok 30km/h i dystanse 100km to luz (aczkolwiek słaby to wyznacznik, bo lepsze 20km/h w górach niż 50km/h z górki ;) ). Polecam też znaleźć jakiegoś kompana na początek - zawsze milej :)

Swoją drogą, też jestem z okolic Częstochowy. Jeśli złapałbyś bakcyla do jazdy, a później chciał ścigać w MTB, to możesz próbować dołączyć do drużyny Katolik Częstochowa :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...