Dnorus Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Witam, kupiłem sobie buty shimano mtb m065 (to moje pierwsze buty tego typu). Normalnie nosze 43-44, buty mam 45 i jak przymierzam to wydają się ok. Jednak po paru treningach zaczynaja mnie boleć palce, tak jakby "od góry". Zastanawiam się czy nie są może jednak za ciasne? Z drugiej strony czy wiekszy but nie spowoduje że mi noga będzie latać (w sumie i tak nie mogę juz ich oddać...). Czy może to kwestia przyzwyczajenia? te buty są dość sztywne. może kwestia ustawienia bloków? (są mniej więcej naśrodku). Czy jest szansa, że buty się rozbiją jeszcze? Pytam, bo może ktos miał może podobną przypadłość. W sumie widze trzy rozwiązania - buty się rozbiją/stopy przyzwyczają (albo sobie pokrzywie palce + konsultacja u ortopedy) - but jest za mały (46 jest o 7 mm jednak większy) -> kupic nowe - but jest za sztywny - może moje stopy potrzebują czegoś bardziej trekkingowego niż szosowego -> kupć nowe Dzięki z góry za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 ja bym stawiał na ostatnie, lub stopy muszą się przyzwyczaić (najwyżej ci się palce skrzywią ) ja bym jeszcze trochę pojeździł a jak się nie poprawi to zrezygnował- nie warto się męczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Zmierz może jeszcze raz wkładkę w tych spdkach i tą z Twoich codziennych butów, rozmiary to akurat mają się nijak do siebie. Jeżeli but nie jest za mały to mnie też się wydaje że stopa musi się przyzwyczaić. Chociaż możesz też zwrócić uwagę czy pedałując nie ciśniesz stóp nie tylko w dół ale jeszcze do przodu dociskając palce do końca buta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutoslaw Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Ciężko coś doradzić poprzez forum każdy ma inną stopę. Wydaje mi się że masz źle ustawione bloki poszukaj w necie poradników przykładowo: https://www.youtube.com/watch?v=9Kl_G7yzP74. Rozmiarówka Shimano jest zaniżona ( ja mam małą stopę normalnie noszę 40) a SPD kupiłem 41- jest idealnie. W moim przypadku było zupełnie odwrotnie. Jak jeździłem w zwykłych adidaskach (dopasowane) na platformach to po dłuższej trasie bolały mnie palce a nawet w lewą stopę łapały skurcze. Teraz mam SPD shimano SH-M089 i jest super. Generalnie jak coś boli to do lekarza. Pewnie się okaże że już masz koślawe paluchy a w butach się prostują . Ewentualnie poszukaj firmy co robi wkładki ortopedyczne oni mają czasami skanery i dowiesz się czemu boli. Reklama bo siostra ma taką działalność http://panaceum.sklep.pl/index.html. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roberttrebor Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Shimano zaleca przy kupnie butów spd zawsze o rozmiar większe od standardowych butów.Uzywam buty madyfoxa i jest podobnie.Pamietam moje początki z spd to moze nie bolały mnie plecy ale podeszwy stop i łydki ale po regulacji bloków i przyzwyczajeniu wszystko wróciło do normy:-)Pozdrawiam Shimano zaleca przy kupnie butów spd zawsze o rozmiar większe od standardowych butów.Uzywam buty madyfoxa i jest podobnie.Pamietam moje początki z spd to moze nie bolały mnie plecy ale podeszwy stop i łydki ale po regulacji bloków i przyzwyczajeniu wszystko wróciło do normy:-)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabinhood Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Mnie tam nigdy nic nie bolało w SPD ani podczas jeżdżenia, ani kiedy musiałem w nich trochę przejść. Wydaje mi się, że zamiast "przyzwyczajać" stopy, lepiej dobrać odpowiedni rozmiar/fason obuwia. Chyba nie po to kupuje się but, żeby potem hodować odciski. To już nie czasy średniowiecznych żelaznych trzewików do tortur. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
belinea Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 buty spd raczej się nie rozbiją. Przynajmniej moje są jakie są gdy kupowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 buty shimano mtb m065 To nie są demony sztywności więc jest szansa, ze się rozciągną. Jeżeli bolą palce a długość jest dobra to możliwe, że masz za słabo dociągnięte rzepy i stopa wędruje do przodu. Masz tylko dwa paski i może słabo trzymają stopę. Daj bloki trochę do przodu żeby stopa w stosunku do pedała się cofnęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dnorus Napisano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Tak na długość są dobre, wkładka jest nawet dłuższa od wkładek na codzień. Mam dość szeroka stopę i myśle, że tu jest też mały problem + pewnie jeszcze pedałowac nie potrafie dobrze (i ustawienia bloków - mam na środku ale jeszcze pokombinuje). Spróbuje je rozbić u szewca i zobaczymy być może nie na wszystkie stopy każdy rodzaj buta pasuje - może musze mieć szersze i miększe jednak. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 26 Marca 2016 Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Czytając cały temat właśnie to miałem napisać.Zróć też szczególną uwagę na szerokość buta bo ściśnięta stopa potrafi boleć i drętwieć.Ja tak mam że w jednych węższych butach po dłuższej jeździe drętwieją mi palce a w drugich szerszych można by powiedzieć w tym samym rozmiarze jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dnorus Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Trochę zaczynam się doktoryzować w temacie (wrzucę odkrycia informacyjnie, może się komuś na przyszłość przyda). Jakby kogoś bolały tak jak mnie palce (tam gdzie się zaczynają) i śródstopie to: - albo jest ucisk z boków - albo jest zła pozycja stopy podczas pedałowania (albo złe ustawienie bloków), bo objawy są takie jakie mają czasami kobiety podczas długiego noszenia obcasów czyli stopa jest skierowana pod kątem i nacisk jest na śródstopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 27 Marca 2016 Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Mam taką propozycję.Widzę że Twoje buty są na dwa rzepy.Spróbuj przez jakiś czas pojeździć z dolnym rzepem zapiętym tyci tyci.Wiem że może być niewygodnie, za luźno ale chodzi o próbę zostawienia palcom jak największego miejsca.Zobaczysz czy wtedy będzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dnorus Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Przypinanie rzepa na tyci tyci nic nie daje. Skończyło się na tym, że buty sprzedałem i zaliczyłem wizytę u podologa Polecam kazdemu kto ma jakieś bóle - koszt badania raptem 50 zł a wszystko czarno na białym. Wniosek z płaskostopiem poprzecznym buty muszą być trochę szersze i z racji tego, że nacisk jest na przód podczas normalnego chodzenia to podczas jazdy będzie tym bardziej naciskać. Jedynie czego się nie potrafiłem dowiedziec to czy twardsza podeszwa będzie sprzyjać bólom czy wręcz przeciwnie to chyba tyle. dzięki wszystkim za sugestie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 Czyli jednak nie długość ale i szerokość też ma znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rabinhood Napisano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Ale to chyba oczywiste. Jakoby najważniejszy jest obwód (grubość). A jeśli chodzi o stopy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dnorus Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Oczywiście, że szerokość ma znaczenie. Mój problem polegal na tym, że buty przy założeniu na "sucho" są w sam raz, a dopiero po jeździe odczuwałem dyskomfort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Zapewe dlatego że stopa pod wpływem wysiłku lekko puchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeGie Napisano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 większość butów SPD jest niestety wąska. U mnie problem był taki, że całe stopy mi drętwiały w shimanowskich butach MTB spd. Niedawno rozbiłem świnkę i zakupiłem 5.10 maltese falcon (z jedną rzepą) i problemu nie ma. Są szerokie jak buty do jazdy na desce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.