Skocz do zawartości

[wyprawa] Austria Salzburg trasa Mozarta Czerwiec-Lipiec

Austria Salzburg  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Pomysł podoba mi się:

• Super !!!
    • Bardzo dobry pomysł, ale nie dam rady :)
    • Dobry pomysł ale....
      0
    • Nie interesuje mnie to.
      0
    • Do kitu !!!
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano dziś, 07:48

Wybieram się w wymarzoną trasę Mozarta start i meta w Salzburgu. Długość trasy w zależności od uczestników, jest kilka wariantów do wyboru. Czas 7 do 10 dni dzienne odcinki do 60 km
całkowita długość trasy w zależności od wybranego wariantu 350km do 450km.

Mapki poglądowe wraz z profilami wysokości poniżej.
Etappen-Übersicht des Mozart-Radwegs im Salzburger Land, Bayern und Tirol

Zapraszam  icon_smile2.gif

Witam,

Ten Mozart Radweg to w moim odczuciu baaaaardzo fajna trasa, idealnie pasuje do moich upodobań rowerowych - dłuższe trasy, po asfaltowo-pozamiejskich terenach.

Nigdy nie myślałem o Austrii jako o miejscu do tego typu turysyki - to chyba nasze skrzywione stereotypami spojrzenie na ten kraj jako na kraj "intensywnie górski".
Najbardziej podoba mi się trasa "zasadnicza" - ta na 450 km.

Wstępnie zgłaszam moje zainteresowanie tematem.

Mam kilka pytań organizacyjnych:
1. Jaką formę noclegów przewidujesz:
  - budżetowo - namiot/campingi
  - czy pensjonaty ?
2. Jaką formę rezerwacji noclegów preferujesz:
  - czy zakładasz wcześniejszą rezerwację noclegów - czyli potem pozstaje dokładna realizacja planu - musimy dojechać stąd.. dotąd..,
  - czy zakładasz bardziej luźne podejście do tematu noclegów - i szukanie miejsc noclegowych w trakcie podróży (to daje większą elastyczność, ale też i wieksze ryzyko organizacyjne/kosztowe)
3. Zakładam że dało by się tą trasę zrealizowac w następującym układzie kalendarzowo-tygodniowym:
 - sobota: dojazd z PL do Salzburga
 - od niedzieli do kolejnej soboty (7 dni) - jazda rowerem
 - niedziela: powrót z Salzburga do PL
(i ewentualnie założyłbym mozliwośc 1,2 dniowej obsuwy z powodów nieprzewidywalnych/pogodowych) - czy taki układ ci odpowiada ?
4. Na ile jesteś nastawiony na zwiedzanie napotkanych po drodze atrakcji turystycznych ? (interesuje Cię to, czy nie ?)

Piszę publicznie, żeby może dodać nieco odwagi innym potencjalnie zainteresowanym.

pozdrawiam

Dominik

Edytowane przez dominikpl72

Dziękuję bardzo za zainteresowanie.

W końcu ktoś odważył się napisać :)

Trasa naprawdę wydaje się być bardzo interesująca, znam ją tylko z opisów, nigdy nie byłem w tym rejonie.

Wyprawę traktowałbym raczej budżetowo , noclegów raczej nie planuję z góry, wolałbym spontaniczne podejmowanie decyzji na trasie w zależności od panujących warunków, zarówno pogodowych, jak i kondycyjnych grupy.

Noclegi proponowałbym szukać ja kampingach, których na trasie powinno być sporo, poniżej dowód.

https://pl.camping.info/kempingi

lub też w pensjonatach. Jeżeli grupa liczyłaby około 4 osób to ceny na głowę powinny być znośne.

Jeżeli o ilość dni to założyłem 7 do 10 dni w zależności od pogody, kondycji grupy, jak też i innych potrzeb, które możemy napotkać po drodze. Raczej z góry nie nastawiałbym się, że musimy pokonać dokładnie taką, a taką trasę, bo nie chodzi tutaj o jakieś wyczyny, ale frajdę i zapoznanie się z rejonem zarówno od strony przyrodniczej, zabytkowej i kulturowej.

Oczywiście wybierałbym taki układ tygodniowy, aby być tam jak najdłużej, a jednocześnie wykorzystać jak najmniej urlopu :)

mój tel: 603 057 688

• 2 miesiące temu...