Skocz do zawartości

[downgrade] Z XT do Deore

MokryxD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jako, że napęd w moim Peaku najlepsze dni ma już za sobą, a moja kariera ściganta dobiegła do ślepej uliczki.

W obecnej chwili jest to kompletne XT 770 3x9 (korba pozagrupowa), ale przebieg jest już duży i reanimacja trupa się nie opłaca.

Myślę o wymianie napędu, pierwotnie chciałem XT 2x10/11 albo SRAM X9 2x10s.

Jednak skoro nie planuję się ścigać, a moja jazda bardziej nastawiona jest teraz na czysty fun z jazdy i przyjemność to myślę, czy nie zaoszczędzić trochę grosza i nie wziąć napędu Deore 2x10.

Niby 2 grupy niżej, ale jednak sporo taniej.

Czy taka zmiana jest bardzo mocno odczuwalna?

Nie mam sam porównania, bo z poziomu makrokesza przesiadłem się na XT.

Trzeba zrobić mix bo całe Deore to trochę jednak lipa. Korba i przednia zmieniarka spokojnie Deore. Manetki jednak XT bo tu za duża jest różnica. To samo tylna zmieniarka a w ostateczności SLX z plusem. Z moich obserwacji zwyczajnie są trwalsze. A kaseta to spokojnie typu CS-HG50. 

Mialem deore mam teraz xt. Deore było 9 sp, xt jest dyna sys. Jestem skrzywiony sprzętowo, wybredny i zazwyczaj potrafi mi nie podpasic jakiś drobny szczegół :)

Praca xt jest szybsza, bardziej "sucha". Mechanizm czuje się jako bardziej metalowy. Gdybym jednak miał używać deore to robiłbym to bez bez płaczu, jest w moim odczuciu wystarczająco dobrze.

Wydaje mi się że w Twoim otoczeniu jest ktoś kto ma rower z deore i jesteś w stanie sam to sprawdzić.

Kiedyś miałem kasetę Deore i było kowadło, ale praca bardzo podobna do XT.

Łańcuch myślałem o C10, bo z Shimano mam bardzo złe wspomnienia.

Czyli najlepiej będzie:
- manetki XT 2x10

- przerzutka tył XT GS SH+

- przerzutak przód Deore 2s

- kaseta Deore 10s 11-36

- korba Deore (może SLXa jak będzie okazja) 22-36

- łańcuch C10

Nie demonizowałbym tak bardzo tych różnic. Owszem, xt to klasa sama w sobie, ale to, które już masz też ma parę lat ładnych. Generalnie shimano wszystkie grupy stopniowo ulepsza. Nie skłamię chyba, że deore czy slx będzie porównywalny pracą do topowych grup sprzed 10 lat. Nowe deore naprawdę śmiga i pomimo tego, że w jednym rowerze mam pełne xt, to w drugim mam mix deore/slx i nie ma jakichś przepaści między tymi grupami, a zauważalne różnice wychodzą tylko w ekstremalnych sytuacjach. Zrób tak, jak radzą koledzy, zainwestuj w manetki, a reszta wystarczy z deorek. No chyba, że wszystko ważysz na wadze aptecznej, to wtedy może być zonk.BTW, koniecznie chcesz zmieniac korbę? 9S śmignie spokojnie z dyna sys. No chyba , że zębatek już nie ma.

Jeśli masz zużyte stare XT to stawiam orzechy kontra banany że nowe Deore będzie lepsze niż to co masz teraz.

Tak jak koledzy radzą, prawa manetka XT to jedyna rzecz która zrobi różnicę.

Tylna przerzutka slx ze sprzęgłem różni się niewiele od XT. Przednia przerzutka jedyny sens zmiany to jakbyś wziął z kablem prowadzonym po dolnej rurze.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...