Skocz do zawartości

[koła] zakup kół budżetowo

Mutabor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej.

Mam lekko padlinowaty rower, którego używam do dojazdów na uczelnie i małe wycieczki po Trójmieście. Kupiłem go jako używanego, ale nie znałem się jeszcze wtedy ani trochę na rowerach. Zresztą kupiłem tanio (500zł), a napęd miałem nowy (korba, kaseta, łańcuch, linki + pancerze). W celu bezpieczeństwa jazdy chciałem wymienić w tym roku klocki hamulcowe (V-brake), ale mam scentrowane przednie koło i ciężko było mi to ustawić, aby było komfortowo. Oglądając obręcze, doszedłem do wniosku, że w sumie rowka kontrolnego to nigdy nie widziałem na nich, więc też należałoby je wymienić. Koła to nic nadzwyczajnego. Obręcze Grunert i piasty Shimano exage. Rozglądam się za całymi nowymi i pomyślałem o takich:

- piasty Novatec: PRZÓD (MODEL NT-751SB) TYŁ (MODEL NT-802SB)

- obręcze RODI , MODEL AIRLINE PLUS

- SZPRYCHY CZARNE SLE 

taki komplet przód i tył na V-brake i tył na kasetę mógłbym kupić za 250 zł.

Warto? Czy lepiej coś innego pod 26 cali.

Pozdrawiam!

Napisano

Ja w grudniu z tych dwóch dokładnie ofert wybrałem te na Skorpionach z Novatecami,

Po pierwsze duża różnica w masie Airline ważą 2,5kg, po drugie Airline PLUS moim zdaniem przez ten paskudny stożek wyglądają koszmarnie. Zjechałem na kołach 750km w tym roku, dopiero tak naprawdę zaczynam sezon. Koła bez zarzutu, wszystko działa. Przód dwa łożyska 6000 2RS, tył jedno takie samo a jedno 6200 2RS. Bębenek na kuleczkach, swój już otworzyłem, bo moim zdaniem fabrycznie za głośny był + troszkę błotka zaliczyłem i ostatecznie ciekawość zwyciężyła - rozebrałem, wyczyściłem, nasmarowałem.

Jestem z zakupu bardzo zadowolony, koła na maszynówkach to przepaść względem konusów, kulek. Kręcą się jak szalone a serwis to będzie bajka jeśli kiedyś łożysko zdechnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...