Skaczz Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Witam Niedawno kupiłem przez internet rower Lazaro Evolution V. Przez pierwsze 2 tygodnie od zakupu nie miałem możliwości sprawdzenia go. Gdy to zrobiłem zauważyłem, że tylne koło jest przesunięte w lewą stronę. Jestem pewien, że było takie od początku, ponieważ sam, ani nikt inny go wcześniej nie ruszał. Próbowałem ustawić koło tak, żeby było bliżej prawej strony i potem zamocować(szybkozamykacz), niestety różnica wciąż była zauważalna. Przejechałem potem dosłownie kilka kilometrów i po powrocie koło było w pozycji takiej jak na zdjęciach czyli wróciło do stanu w jakim było oryginalnie. Koło raczej nie jest zcentrowane. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co jest nie tak(może to ja czegoś nie zauważyłem?) i najlepiej w jaki sposób to naprawić? Z góry dziękuję za każda pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Trzeba je przeciągnąć,poluzować szprychy z lewej,podciągnąć z prawej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 21 Marca 2016 Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 scentrowane nie jest, ale za to źle zaplecione jak nie umiesz/ nie chcesz się męczyć ze szprychami to daj do serwisu- więcej jak 30zł za przeciagnięcie koła wziąć nie powinni, dobry klucz kosztuje niewiele mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Trzeba je przeciągnąć,poluzować szprychy z lewej,podciągnąć z prawej. ??? Skuteczny tylko na chwilę. Jeżeli przesunięte jest symetrycznie względem trójkąta to może być wina koła, jeżeli nie to równie dobrze haki mogą być źle osadzone i tu nic nie poradzisz. Albo cały trójkąt jest krzywy. Spróbuj z zaplotem koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Wyjmij koło, włóż odwrotnie (kaseta z lewej). Jeśli będzie tak samo przesunięte w lewo - wina ramy, jeśli mniej więcej tak samo w prawo - koło jest niesymetryczne i wymaga "przeciągnięcia" szprychami w stronę kasety. Możliwy jest jeszcze wariant najgorszy, a mianowicie, że będzie DOBRZE (albo prawie dobrze). Wtedy masz i krzywą ramę, i źle zaplecione koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Dlaczego od razu rama musi być krzywa?Albo może to zrobić samemu,albo zajechać do serwisu,a najlepiej przynajmniej do dwóch.Przeciągnięcie koła chwila moment,odwracasz rower do góry kołami i patrzysz czy koła są w jednej linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Dokładnie, założyć odwrotnie koło i dowiesz się czy winna obręcz i zaplot czy rama. Raczej koło, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaczz Napisano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Wyjąłem koło, założyłem odwrotnie i jest prawie równo, bardzo delikatnie tylko na prawą stronę. Spróbuję jeszcze przeciągnąć koło i zobaczę co to da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keray Napisano 24 Marca 2016 Udostępnij Napisano 24 Marca 2016 Miałem tak samo z kołem w swoim nowym Giant Escape . Koło leciało na jedną stronę, jak popatrzyłem w sklepie na inne nowe Gianty tego samego modelu, to miały tak samo poprzestawiane koła na tą samą strone, sprzedawca powiedział że maszyna musiała żle poustawiać i poszła felerna partia a wycentrowanie to 10 zł, Gdy bym kupił rower u niego to centrowanie gratis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.