Skocz do zawartości

[koło] Ustawienie tylnego koła

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kupiłem przez internet rower Lazaro Evolution V. Przez pierwsze 2 tygodnie od zakupu nie miałem możliwości sprawdzenia go. Gdy to zrobiłem zauważyłem, że tylne koło jest przesunięte w lewą stronę. Jestem pewien, że było takie od początku, ponieważ sam, ani nikt inny go wcześniej nie ruszał. Próbowałem ustawić koło tak, żeby było bliżej prawej strony i potem zamocować(szybkozamykacz), niestety różnica wciąż była zauważalna. Przejechałem potem dosłownie kilka kilometrów i po powrocie koło było w pozycji takiej jak na zdjęciach czyli wróciło do stanu w jakim było oryginalnie. Koło raczej nie jest zcentrowane. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co jest nie tak(może to ja czegoś nie zauważyłem?) i najlepiej w jaki sposób to naprawić? Z góry dziękuję za każda pomoc.

post-194148-0-84678300-1458595126_thumb.jpg

post-194148-0-02768400-1458595159_thumb.jpg

post-194148-0-17022300-1458595207_thumb.jpg

post-194148-0-15667600-1458595249_thumb.jpg

post-194148-0-22109300-1458595345_thumb.jpg

• Mod Team

Trzeba je przeciągnąć,poluzować szprychy z lewej,podciągnąć z prawej.

??? Skuteczny tylko na chwilę.

Jeżeli przesunięte jest symetrycznie względem trójkąta to może być wina koła, jeżeli nie to równie dobrze haki mogą być źle osadzone i tu nic nie poradzisz. Albo cały trójkąt jest krzywy. Spróbuj z zaplotem koła.

Wyjmij koło, włóż odwrotnie (kaseta z lewej). Jeśli będzie tak samo przesunięte w lewo - wina ramy, jeśli mniej więcej tak samo w prawo - koło jest niesymetryczne i wymaga "przeciągnięcia" szprychami w stronę kasety.

Możliwy jest jeszcze wariant najgorszy, a mianowicie, że będzie DOBRZE :) (albo prawie dobrze). Wtedy masz i krzywą ramę, i źle zaplecione koło.

Miałem tak samo z kołem w swoim nowym Giant Escape . Koło leciało na jedną stronę, jak popatrzyłem w sklepie  na inne nowe Gianty tego samego modelu, to miały tak samo poprzestawiane koła na tą samą strone, sprzedawca powiedział że maszyna musiała żle poustawiać i poszła felerna partia a wycentrowanie to 10 zł, Gdy bym kupił  rower u niego to centrowanie gratis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...