Skocz do zawartości

[piasta] demontaż bębenka

Gordonik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i co się z nimi dzieje niby, nawet jak są mocniej obciążone? Sok się z nich wyciska że brązowieją? Bez przesady panowie, kup porządne kulki to nie będą brązowiały czy zieleniały z "wysiłku" ;)

Napisano

Należy pamiętać, aby nie dawać zbyt dużych ilości smaru na kulki oraz, żeby smar nie był zbyt gęsty, bo upośledza to pracę bębenka.

Raz nawaliłem smaru, bo myślałem, że im więcej tym lepiej i to takiego w konsystencji gumy, no i i obracaniu korbami do tyłu, łańcuch wisiał, a kaseta powolutku się obracała do tyłu. 

Napisano

Ciemniejsze kulki są od strony kasety jak kolega wyżej napisał ale nie ze względu na brud tylko na obciążenie

Nie chodzi to o obciążenie, ale najczęściej o zwykłą wodę, która od strony bębenka dostaje się do środka najszybciej. Rowerowa chemia różnej maści (oleje do łańcucha) też mogą mieć wpływ na przebarwienia. Zresztą często ulega im także bieżnia.

Napisano

Dzięki. Mam już jasność co do kulek :) Woda się jak najbardziej mogła dostać do piasty. Nie jedno błoto ten rower zaliczył. Często myłem go myjką ciśnieniową.

Z resztą teoria, że inne kulki do każdego z łożysk od początku mi nie pasowała. Tak czy siak wymienie te kulki, choć z nimi problemu nie było. Te z bębenka za to chromolą.

@ PunkXTR

Jesteś z Wawy widzę. Może orientujesz sie gdzie w stolicy dostanę ów klucz do bębenka?

Może ktoś inny też sie orientuje? Dzowniłem do kilku sklepów i nie mieli.

Znalazłem coś takiego na allegro.

http://allegro.pl/klucz-do-wolnobiegu-suntour-tb-1025-wolnobieg-w-wa-i5332856345.html

2h4w4uu.jpg

Nie wiem na 100% czy to będzie psowało ale mogę podjechać i sprawdzić. Aczkolwiek szukałem takiego klucza od razu z rączką.

Byłby wygodniejszy ale chyba takowego nie ma. Ta dedykowana na zdjęciu kosztuje 120zł, poza tym nie wiem czy warta świeczki i czy często by sie przydawała.

Napisano

Szukając dalej właściwego klucza do bębenków trafiłem na:

http://allegro.pl/klucz-do-bebenka-grzechotki-shimano-novatec-i5799502039.html

Teraz pytanie. Nie będzie najmądrzejsze ale cóż....

Co rozumie się jako średnica zabków?

A czy B (patrz zdjęcie poniżej)?

Jeśli to A, to wydaje mi się, ze taki ząbek może się nie zmieścić i klucz nie wejdzie. (Chyba, ze sie go młotkiem dobije, bo jak mierzyłem to albo na styk albo nie wejdzie). Spotkaliście się z sytuacją by były różne wielkości tych rzłobień w bębenku (tj inne niż 4 mm)?

2uhseht.jpg

Napisano
Jesteś z Wawy widzę. Może orientujesz sie gdzie w stolicy dostanę ów klucz do bębenka?

Spróbuj może w Legionie na ul. Modzelewskiego. Kiedyś mieli. 

Co do brązowienia kulek - starła się z nich warstwa chromu pod którą jest warstwa miedzi.

Tak naprawdę kulki są czekoladowe zawinięte w sreberka; Shimano pakuje tam Rafaello.

Napisano

Czy ja napisałem gdzieś że kulki wykonane są z miedzi? Stalowe kulki przed chromowaniem są miedziowane, mosiądzowane lub pokrywane brązem co znacząco poprawia właściwości mechaniczne powłoki. Chrom położony bezpośrednio na stal może mieć tendencję np. do łuszczenia się (w celach ozdobnych często jednak kładą bezpośrednio na stal).

http://gewa.com.pl/sklep.php?pokaz=kulki_stalowe

Napisano

a po cholerę mieliby chromować kulki do łożysk? przecież chrom jest dość miękki o ile się nie mylę więc po 1szej jeździe by go nie było...

@edit teraz przeczytałem, w taniej piaście rowerowej na pewno nie ma kulek chromowanych- to są zwykle stalowe.

teraz doczytałem że chrom to "tylko" dodatek do stopu, nie chromuje się kulek do łożysk powierzchniowo bo ich wygląd nikogo nie obchodzi, chrom pomaga hartować metal.

Napisano

Widzę, że nie zadałeś sobie nawet trudu poczytać o kulkach do łożysk na podlinkowanej stronie. Stal chromowana to stal pokryta warstwą chromu, stal chromowa to stop zawierający chrom. Kulki łożysk robione są z twardej stali wysokowęglowej. Chromowanie zabezpiecza przed korozją i przede wszystkim - co istotne w łożyskach zmniejsza tarcie a przez to ścieralność kulek.

Cyt ze strony jednej z firm zajmujących się m.in. chromowaniem: Chromowanie techniczne ma wiele zastosowań takich jak utwardzenie powierzchni (70Hrc) i zmniejszenie powierzchni tarcia siedmiokrotnie co wiąże się ze znacznym wydłużeniem żywotności elementu.

Oczywiście w łożyskach rowerowych (tych "niemaszynowych") kulki pochodzą z Chin i są chromowane z chińską precyzją i chińską grubością chromu przez to trochę piachu i wody powoduje momentalnie ubytki chromu.

Przy okazji bardzo twarda stal narzędziowa (z domieszką np. wolframu a przez to cena x1000) to twardość do 66Hrc, typowa twarda stał to w porywach 45Hrc tak więc chromowanie ma sens. Niestety piach ma twardość jeszcze większą niż chrom...

Napisano

vdcmike rzeczywiście zrozumiałem jakoby chodziło Ci o to, że całe kulki zrobione są z miedzi. Przepraszam jeśli Cię uraziłem.

Natomiast brązowanie tak czy siak z reguły bierze się właśnie z obecności wody czy olejów zmieszanych z brudem, które przedostają się do łożyska od strony bębenka. Niemniej to co piszesz jest ciekawe, może jeszcze jakiś "metalurg" się wypowie. 

Napisano

mi to i o miedzi nie pasuje przede wszystkim dlatego że jeżeli rzeczywiście by tam była to by się momentalnie starła bo chuda warstwa i miękki metal, jakby to był starty chrom to też byłoby widać nierówną powierzchnię, a nie idealnie starte z całej kulki.

Napisano

Szukając dalej właściwego klucza do bębenków trafiłem na:

http://allegro.pl/klucz-do-bebenka-grzechotki-shimano-novatec-i5799502039.html

Teraz pytanie. Nie będzie najmądrzejsze ale cóż....

Co rozumie się jako średnica zabków?

A czy B (patrz zdjęcie poniżej)?

Jeśli to A, to wydaje mi się, ze taki ząbek może się nie zmieścić i klucz nie wejdzie. (Chyba, ze sie go młotkiem dobije, bo jak mierzyłem to albo na styk albo nie wejdzie). Spotkaliście się z sytuacją by były różne wielkości tych rzłobień w bębenku (tj inne niż 4 mm)?

2uhseht.jpg

Sprzedawca podaje średnicę klucza i szerokość ząbków, pierwszy wymiar jest istotny żeby klucz zazębiał się z pierścieniem w piaście, szerokość ząbków to Twój wymiar A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...