Skocz do zawartości

[rower] Scott Sportster- jaki rozmiar?

adamnowak12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do użytkowników Scotta Sportstera.

Jaki macie wzrost i rozmiar ramy? Czy przy 181 cm wzrostu rozmiar L (czyli 51 cm- 20 cali) będzie odpowiedni? (tak pokazują tabelki Scotta). Mi chodzi konkretnie o model x20 z 2013r. Z góry dziękuję za odpowiedź. 

1280.jpg

Napisano

Dzięki. Tak, geometria jest zgodna. Taka jest geometria dla Sportstera 2013:

Sportster_jpg_750x750_q85.jpg

Teraz jego odpowiednikiem u Scotta jest Sub Cross, który ma prawie identyczną geometrię (wysokość rury podsiodłowej i podłużnej jest taka sama).

Napisano

Ewentualnie przymierzyć się w sklepie do Sub Crossa w rozm. L, osobiście przy moich 182 cm brał bym ten rozmiar, ale jak wiadomo każdy ma swoje preferencje .

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tak, L jest idealny. Mniejszy byłby za mały, a większy raczej za duży. Rower na długość wydaje się taki w sam raz, raczej dość krótki. Sztyca siodełka wysunięta na maxa (przy zasadzie ustawiana siodełka z pedałowaniem piętami). Dla osoby co ma np. 184 cm mógłby być już za mały. A w ogóle to super rower, świetna jakość wykonania, komponenty MADE IN JAPAN w dużym stopniu.

Napisano

Dziwne, że sztyca wysunięta na max, podsiodłówka ma w końcu 510 mm :whistling: chyba coś źle poustawiałeś, albo źle zrozumiałeś jak dobrać wysokość siodełka ... jaka długość nogi (tylko zmierz porządnie).

Napisano

Siodełko ustawione (przód-tył) na środku i gdy sztyca jest wysunięta na maxa (znacznika nie widać, jest schowany w ramie), ale 1 mm więcej i by go było widać- siadam na rowerze w butach w jakich jeżdżę i pedałuję do tyłu piętami i mogę wtedy spokojnie pedałować siedząc, nie muszę ruszać się na boki. Mi się wydaje, że sztyca w tym rowerze jest dość krótka i znacznik max jest dość wysoko. Siodełko oryginalne dla tego modelu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...