Skocz do zawartości

[szosa] przymiarki do zakupy pierwszej szosówki

koddi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie koledzy forumowicze ...
Do tej pory jeździłem Kross R4 MTB na 2,1 oponie, przymierzam się do typowej szosówki z barankiem. Mam nadzieje że zmniejszy to opory zwiększy prędkość i pozwoli zaoszczędzić siły na podjazdach.

Jako że to pierwsza szosa nie mam żadnego porównania pomiędzy mtb a szosą.

Napisano

Jako że mieszkam w norwegi to około 5000 nok +/-2500 zł

W zasięgu portfela jest Gaiva strada sora

Model 2015

Napisano

I taki właśnie na start jest mi potrzebny żeby technicznie nauczyć się jeździć no i przede wszystkim mieć przyjemność z jazdy...
Nie mam doświadczenia ale czy z szosowymi rowerami nie jest podobnie jak z mtb ... geometria ramy, ramie nie równa ?

Napisano

Witam podłączę się pod twój post bo nie chcę zaczynać następnego o podobnym temacie.
Szukam pierwszej szosówki w swojej karierze bo załapałem bakcyla kolarskiego,
Mieszkam w uk, i mam wzrostu 187, rozmiar ramy chyba 58?
Znalazłem takie to rowerki w dobrej cenie jak mi się zdaje. 
Co myślicie nadadzą się na pierwszą szosę?
Proszę o opinię.

- Cube Peloton Pro 2015:

http://www.cyclesurgery.com/cube-peloton-pro-2015//bikes-components-bikewear/fcp-product/59816?listing=true

- Trek 1.1 2016:

http://www.cyclesurgery.com/trek-1.1-2016//bikes-components-bikewear/fcp-product/59178?listing=true

- Kona Zing

http://www.cyclesurgery.com/kona-zing//bikes-components-bikewear/fcp-product/61647?listing=true

rozmiar 59 nie wiem czy nie będzie za duży?

Co myślicie?
albo rzućcie swoje typy?
Pozdrawiam wszystkich 

Napisano

I taki właśnie na start jest mi potrzebny żeby technicznie nauczyć się jeździć no i przede wszystkim mieć przyjemność z jazdy...

Nie mam doświadczenia ale czy z szosowymi rowerami nie jest podobnie jak z mtb ... geometria ramy, ramie nie równa ?

Raczej w szosie geometrie ram są zachowawcze porównując różnych producentów w porównaniu do MTB.

tkaczos - według tabeli rozmiar 59 jest dobry, bo od 182 do 190 cm , czyli 6'-6'3 inches. Z podanych to zdecydowanie Kona, masz 2 blaty, masz Tiagrę z tylną 105, największa przecena, węglowy widelec, będzie najlżejszy, 600 funciaków to dobry deal.

Napisano

Witam

jestem tutaj  nowy

mam problem  z kumplami

dotąd z jednym z nich  jeździliśmy rocznie na takich zwykłych rowerach[ja kellys crx opona 28mm i acera]

od roku jeżdzi z nami   kolega następny - wskoczył od razu z xt super ubraniami rowerowymi.

w tygodniu robimy po 15 km wieczorem   , niedziela 50-80 km

ja w młodości jeździłem ojca szosówką -jaguarem .

nie podoba mi się rywalizacja na sprzęt  i takie tam

chciałbym zmienić  rower -czy dokupić szosówkę czy ewentualnie cos innego

budżet -najchętniej w okolicach 3-3,5 tyś

a może w tym kellysie crx[8 lat] przejechane  z 30 tys km  wymienić osprzęt

czy dużo zyskałbym na butach rowerowych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...