Skocz do zawartości
  • 0

Budowa piasty rowerowej

Gość Monika

Pytanie

Gość Monika

Witam! Jestem studentką pierwszego roku studiów inżynierskich. Otrzymałam od profesora projekt, który polega na wykonaniu rysunku wykonawczego, każdego z elementów piasty rowerowej. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak dana część się nazywa :( Bardzo by mi to pomogło, ponieważ mogłabym porównać swoje prace z rysunkami zamieszczonymi w internecie, książkach, instrukcjach... Proszę o pomoc :)

aksono.jpg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Drobna praktyczna porada od inżyniera z nieco większym doświadczeniem :)

Skoro masz robić formatki wszystkich elementów takiej piasty, to proponuję się wybrać na najbliższy targ staroci czy złomowisko i kupić piastę torpedo od starego PRL-owskiego składaka (poznasz ją po tej dźwigni z napisem torpedo, Romet itp) ew. całe koło. Nie powinno to kosztować więcej niż 20 zł, może być mocno zardzewiałe. W hipermarkecie budowlanym typu Castorama kupić butelkę benzyny ekstrakcyjnej, ręcznik papierowy i najtańszą suwmiarkę. Rozkręcić piastę na czynniki pierwsze (jak nie masz narzędzi, to zanieś do serwisu rowerowego), umyć wszystko w benzynie i ładnie wysuszyć ręcznikiem. I po prostu mierzyć i rysować każdy kawałek. Zaoszczędzisz mnóstwo czasy nad zastanawianiem się np. czy dany element ma mieć 20 czy może 25mm średnicy. Konstrukcja różnych piast może się wprawdzie troszkę różnić od tej z rysunku, ale to już łatwiej będzie rozgryźć.

Swoją drogą to dawanie na 1 roku takiego zadania to ostre tempo. Przerobiliście już rysunek techniczny i PKM-y? Ja podobne ustrojstwa zaczynałem rysować chyba na 3 roku.

"Sprzęgło kołowe" będzie pierwszym krokiem do zostania bohaterką anegdoty wydziałowej :002:

To oczywiście literówka i powinno być "kłowe", ale błąd popełnił nie Mslonik a zecer który składał instrukcję obsługi roweru. Bo w oficjalnej instrukcji Rometa jak wół stoi, że poz. 8 to właśnie "sprzęgło kołowe"

http://mslonik.pl/images/stories/20111028_Rowery_InstrukcjaObslugi/800_20111028_Rowery_InstrukcjaObslugi0004_s07_07.jpg

Więc na upartego tak ten element się nazywa. Bo w końcu kto wie najlepiej jak nazwać jakiś "dyngs" jak nie jego konstruktor :P

Gość Monika

Dziękuję wszystkim za pomoc ;) Myślę, że teraz jakoś sobie poradzę. Może faktycznie zdecyduję, się na kupno takiej piasty i rozłożenie jej.... na pewno łatwiej byłoby mi narysować elementy, które trzymam w ręku. A co do pytania, na pierwszym semestrze miałam rysunek techniczny, ale marnie to wyglądało. Na wykładzie 100 slajdów, na ćwiczeniach dostawaliśmy rysunek do domu i tyle. W całym semestrze wykonaliśmy może z 5 rysunków (same podstawy). Jako, że nie miałam nigdy wcześniej takiego przedmiotu, każdy zrobiony rysunek omawiałam ze znajomym (konstruktorem) który poprawiał i tłumaczył mi błędy. Skończyło się to oceną 5 na koniec. W tym semestrze mamy projekt i ci co mieli najwyższe oceny dostali najtrudniejsze rysunki. Stąd ta moja piasta... PKMy mam również w tym semestrze, do tej pory miałam może ze 3 zajęcia...
Jeszcze raz dziękuję i biorę się do pracy :)

Dzień dobry. Domyślam się że odpowiedź jest po czasie, ale, na pierwszym roku budowy maszyn nie będziesz miała odpowiedniej wiedzy aby wykonać rysunki wykonawcze poszczególnych części piasty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...