Skocz do zawartości

[zegarek,gps] Garmin Fenix 2 + czujnik predkosci

karsto1982

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam.

zakupilem po okazyjnej cenie zegarek garmin fenix 2.jesli ktos jest w temacie bedzie znal ten zegarek i moze bedzie w stanie udzielic mi info.

Zegarek ten ma podobno bardzo dobry gps, ale mam pytanie pytanie odnosnie czujnika predkosci garmin ktory mozna podlaczyc za pomoca ant+ do zegarka.

czy za pomoca samego gps mozna w miare precyzyjnie okreslic odleglosci i predkosci osiagniete podczas wycieczki? czy ten podatkowy czujnik duzo wniesie do tych pomiarow czy to bedzie przerost formy nad trescia?

prosze o porade to moj pierwszy tego typu zakup wiec nie mam zadnego doswiadczenia z tego typu urzadzeniami.

Napisano

Ale masz "tradycyjny" licznik? Można spokojnie założyć, że licznik dokładniej pokazuje dystans/prędkość itd (oczywiście, jesli jest dobrze ustawiony). Jeśli różnica wskazań będzie dla Ciebie akceptowalna, to wystarczy pomiar GPS. Mam starszy odbiornik GPS, o zdecydowanie gorszych parametrach niż współczesne odbiorniki, i na dystansie rzędu 50km różnica wskazań dystansu w stosunku do komputerka to typowo 1...2km.

Napisano

witam.

zakupilem po okazyjnej cenie zegarek garmin fenix 2.jesli ktos jest w temacie bedzie znal ten zegarek i moze bedzie w stanie udzielic mi info.

Zegarek ten ma podobno bardzo dobry gps, ale mam pytanie pytanie odnosnie czujnika predkosci garmin ktory mozna podlaczyc za pomoca ant+ do zegarka.

czy za pomoca samego gps mozna w miare precyzyjnie okreslic odleglosci i predkosci osiagniete podczas wycieczki? czy ten podatkowy czujnik duzo wniesie do tych pomiarow czy to bedzie przerost formy nad trescia?

prosze o porade to moj pierwszy tego typu zakup wiec nie mam zadnego doswiadczenia z tego typu urzadzeniami.

Wedlug mnie jesli masz mierzyc sama tylko predkosc i na tym CI zależy to odpuść ten dodatkowy czujnik, moim zdaniem dużo wnosi czujnik ale inny, bo kadencji, on jest przezwanie w wersji combo czyli speed i cad w jednym jak np Garminowy GSC 10. Prędkość to se można mierzyć w samochodzie, tam moga zabrac prawko ;-P

Napisano

Ale masz "tradycyjny" licznik? 

Nie nie mam dodatkowego zadnego komuterka. chcialem tylko uzywac wlasnie tego zegarka.A czy bez tego czujnika na bieżąco podczas jazdy bede mial wglad w to jak dlugo jechalem z z jaka predkoscia w danej chwili jade i beda dane do wgladu podobne do tych ze standardowych licznikow - typu prędkość chwilowa, średnia, maksymalna, dystans dzienny, przebieg calkowity czy do takich danych wlasnie przydalby sie ten czujnik predkosci?

Co do czujnika kadencji to bylby to dla mnie tylko gadzet poniewaz lubie jezdzic na rowerze ale nie jezdze na nim bardzo duzo.Glownie wypady rodzinne czasem sam z corka inne wypaday samemu niestety niezbyt czesto - takie uroko 2 dzieci jeszcze nie za duzych i pracy zmianowej.

A dane takie jak z typowego licznika wczesniej sobie przegladalem i troszke analizowalem, jednak kadencja raczej nie wniesie w za wiele do mojej jazdy bo glownie to jazda spacerowa a jak z corka tylko to taka lekka "przebieżka".

Napisano

Miałem kiedyś navi z serii Edge i pokazywalo prędkość całkiem nieźle bez dodatkowego czujnika. Jedyne problemy to tunele lub obszary mocno zalesione. Sama dokładność pomiaru była całkiem niezła. Jeśli tak jak mówisz nie jeździsz dużo to nie wiem czy jest sens kupować dodatkowy czujnik

Napisano

Jak masz możliwość to bierz dodatkowy czujnik na koło. GPS tutaj nigdy nie będzie dokładny jak czujnik na koło z poprawnie wpisanym obwodem.

Zyskujesz też ładniejsze wskazania i prędkość tak nie skacze jak np. wjedziesz do lasu. Generalnie same plusy oprócz dodatkowego wydatku ;-) Dodatkowo może się przyda na trenażerze.

Napisano

a mam jeszcze jedno "kosmetyczne" pytanie. 

Owy czujnik Gamina lepiej jest zostawic w automatycznej kalibracji czy moze lepszym rozwiazaniem byloby reczene wpisanie obwodu koła.Roznica moze nie bedzie wielka ale przy ktorej kalibracji jest prawdopodobienstwo przekazania dokladniejszego wyniku?

Napisano

Nie kosmetyczne a raczej podstawowe. Obwod kola wpisuje sie recznie.

Napisano

Zdecydowanie trzeba obwód koła wpisać, najlepiej go ustalić eksperymentalnie - ustawiasz wg teoretycznego obwodu, potem jedziesz drogą ze słupkami kilometrowymi ok. 5km i korygujesz obwód - różnica 5% nie będzie niczym niezwykłym, jeśli taki błąd Ci nie przeszkadza to możesz odpuścić i zostawić teoretyczny obwód.

A co do samego czujnika, to w decathlonie kupiłem zamiennik za 1/2 ceny garminowego. Bez problemu sprawdzisz kompatybilność ze swoim zegarkiem udając się do sklepu z zegarkiem i sprawdzając czy zegarek wykrywa czujnik.

Napisano

A co do samego czujnika, to w decathlonie kupiłem zamiennik za 1/2 ceny garminowego

Tylko ostatnio ten Ant+ w deca za 79pln byl dostepny w 2014... kiedy go kupiles ?

Napisano

Pytalem o ta kalibracje poniewaz jak czytalem o tym czujniku to pisza o nim ze kalibruje sie sam i nie trzeba nic ustawiac.To ze jest mozliwosc recznej kalibracji zauwazylem dopiero w zegarku, jednak po zalozeniu i proceduze uruchomienia go wszystko przebieglo tak jak trzeba i dziala.

Kwestia taka czy bardziej dokladny pomiar bedzie na autoamatyce czy recznym ustawieniu.Jak wiadomo reczny pomiar obwodu kola moze minimalnie odbiegac od rzeczywistego jesli ubedzie troszke powietrza, bierznik sie zużyje czy "wykrzywi felga" hehehe chyba.

Chcialem info na ile automatyczna kalibracje jest dokladna.

Pozdrawiam

Napisano

No właśnie ze 2-3 lata temu i chyba nawet taniej niż 79zł. Jeśli już nie ma o szkoda, bo funkcjonalność ma identyczną z garminowym.

Napisano
kalibruje sie sam i nie trzeba nic ustawiac

Czujnik nie moze się sam kalibrować, bo  czujnik jest zainteresowany tylko tym ile razy koło się obróci, a nie tym o ile rower się przemiesci przy jednym obrocie. koła

Taka samokalibracja mogłaby mieć miejsce tylko gdyby Twój Fenix przeliczał ilośc obrootów koła i porównywał to z Drogą jaka przebył rower według GPS. wtedy faktycznie mogłby się sam skalibrować i korzystać z tego gdy GPS jest wyłaczony. Czy Fenix robi takie rzeczy to nie wiem. ;-) być może, trzeba sprawdzic w manualu. , bo jesli zaklada ze podlaczony czujnik jest do kola ktorego obwod wynosi x cm, to na pewno bedzie zle mierzyl.

Czujnik się bankowo sam nie kalibruje, bo on głupiutki jest ...tylko licznik i to z GPSem moze miec taka opcje.

Napisano

Krotki opis :

Wybierz Automatycznie, aby automatycznie obliczyć rozmiar kół i skalibrować czujnik prędkości.

Wybierz Ręcznie, aby wprowadzić rozmiar kół i ręcznie skalibrować czujnik prędkości

Ręczna kalibracja czujnika jest opcjonalna, jednak może poprawić jego dokładność.

Opis z jednego sklepu - "Czujnik prędkości można zamontować na piaście dowolnego z kół, a dzięki automatycznej kalibracji z urządzeniem Edge® zapewnia on dokładny pomiar prędkości i dystansu w każdych warunkach — w tym w pomieszczeniu zamkniętym, podczas korzystania z trenażera rowerowego"

Tak wiec automatyczna kalibracja na pewno jest - co tez potwierdza ustawienie w zegarku aczkolwiek reczne wprowadzenie obwodu kola moze, ale nie musi poprawic dokladnosc. 

Przepraszam ze wczesniej nie poszukalem sam ale nie bylo czasu bo maly mi przeszkadzal.

Dziekuje za info i porady.

Zeby nie zasmiecac dalej watku mozna go zamknac dla potomnych lub usunac.

Napisano

Jeśli chodzi o automatyczną kalibrację to faktycznie Garmin używa GPS, inaczej tego by nie dało rady zrobić ;-)

Osobiście zostawiłem na automatycznej trochę z lenistwa, bo nie chce mi się mierzyć obwodu koła ;-) Ogólnie pokazuje całkiem dobrze, ale jak da radę wprowadzić ręcznie to tak jest zawsze lepiej.

Napisano

Czujnik nie moze się sam kalibrować, bo  czujnik jest zainteresowany tylko tym ile razy koło się obróci, a nie tym o ile rower się przemiesci przy jednym obrocie. koła

Taka samokalibracja mogłaby mieć miejsce tylko gdyby Twój Fenix przeliczał ilośc obrootów koła i porównywał to z Drogą jaka przebył rower według GPS. wtedy faktycznie mogłby się sam skalibrować i korzystać z tego gdy GPS jest wyłaczony. Czy Fenix robi takie rzeczy to nie wiem. ;-) być może, trzeba sprawdzic w manualu. , bo jesli zaklada ze podlaczony czujnik jest do kola ktorego obwod wynosi x cm, to na pewno bedzie zle mierzyl.

Czujnik się bankowo sam nie kalibruje, bo on głupiutki jest ...tylko licznik i to z GPSem moze miec taka opcje.

No i tak to działa - znaczy się Garmin przelicza obroty koła na 1 km zmierzony GPS-em.U mnie kiedy ruszam spod domu informacja o kalibracji czujnika wyskakuje zawsze w tym samym miejscu. Inna rzecz, że to często przerost formy nad treścią (sam czujnik prędkości, znaczy) - chyba że jeździ się na trenażerze.

A Fenix2 ma tego GPS-a takiego sobie, akurat to jeden z najgorszych paści wypuszczonych przez Garmina. Wypadek przy pracy, bo 920/F3 już są sensowne.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Pozwolę sobie odświeżyć ten temat dla tych którzy szukają informacji na wyżej wspomniany temat.

Kupowanie czujnika prędkości do takiego zegarka jak fenix 2 czy fenix 3 mija sie zupełnie z celem do zastosowań amatorskich i jest to zdecydowanie przerost formy nad treścią i absolutnie nie widze sensu takiego zakupu, gps jest na tyle dokładny ze dystans miedzy bardzo dobrze, jeśli chodzi o prędkość to pokazuje on aktualna prędkość z lekkim opóźnieniem ale nie ma dramatu chyba dystans jest ważniejszy, fenix 2 jest to niesamowity kombajn jeśli chodzi o ilośc funkcji do biegania, pływania i jazdy na rowerze, jeśli chodzi o parametry jakie chce sie wyświetlać podczas jazdy można sobie dowolnie konfigurować strony danych, ilośc danych wyświetlanych na danej stronie i rodzaj danych np aktualna prędkość, średnia predkosc, tempo, tempo średnie, czas jazdy, czas okrążenia itd. Sama konstrukcja fenixa 2 nie jest jednak niestety rewelacyjna zeby nie było ze tak chwale ten sprzęt bo juz wymieniałem go na gwarancji przez gubienie sygnału i wieszanie sie ale jeśli chodzi o poruszany temat to czujnik prędkości do tej maszyny to jest przerost formy nad treścią i nie ma to sensu, wydaje mi sie ze lepiej zainwestować w czujnik kadencji nad czym sam sie zastanawiam ale jeszcze sie nie zdecydowalem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...