adamsanders Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Witam, na wstępie zaznaczam że mam świadomość iż takich tematów jak mój na forum wiele... no ale. Temat amortyzatora poruszałem już w zeszłym sezonie nieco w innej formie, teraz pojawił się zastrzyk dodatkowej gotówki więc realna szansa na wymianę. Rower Scott scale 770 rocznik 2015 http://www.scott.pl/produkt/158/466/rower-scale770/ Wideł to Suntour XCR RL-R / Coil Spring 1 1/8” Steerer / zdalna blokada reb. Adj / skok: 100mm Panowie co polecacie? na pewno ośka 9mm bo inna mi nie podejdzie. Czy natomiast koniecznie brać taper? skok rozumiem że musi być 100mm żeby nie zmienić kąta główki? Nie znam się za bardzo na tym wszystkim ale z tego co widzę to warto zwrócić uwagę na amory santoura i rock shoxa czy może coś jeszcze brać pod uwagę? Znalazłem taką aukcję na allegro http://allegro.pl/amortyzator-rock-shox-reba-rl-solo-air-27-5-i6056899622.html z tym że wideł 120mm ale chyba można zmienić skok? do jakiej kwoty ewentualnie warto licytować, chyba taki amor jest wart sporo więcej więc przekroczy to mój budżet. Kwota tysiąca zł do lekkiego naciągnięcia z tym że skoro mój Suntour jest 1 1/8 a jak wezmę taper to trzeba coś ze sterami kombinować - dodatkowe koszty? Oczywiście mówimy tutaj o 27.5, manetka z blokadą skoku nie jest konieczna. Marzeniem natomiast kolor czarny Waga nie bez znaczenia - chcę małymi kroczkami odchudzić trochę rower a na uginaczu i kołach można ugrać najwięcej. XCR waży w zależności od strony od 2200 do 2500g. Pomożecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 W cenie do 1000 zł polecam nowego Epixona http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc/275-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-275-os-9mm-czarny-mat-2016/1235 , napisz do @@ACTIVIA on jest dystrybutorem Suntoura. Szukaj amora z rurą 1 1/8 nie pchaj się w tapera skoro nie masz ramy pod niego. Reba z twojego linku jest pod oś 15mm , tak więc twoje koło do niej nie będzie pasowało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 zmianą amorka zyskasz prawie 1kg ta reba ma możliwość obniżenia skoku, ale chyba byś potrzebował odpowiedniej dystansu. jakie masz opony? jeśli węższe niż 2,3" to możesz brać wideł pod 26" np taki to jest świetny amorek, tylko nie wiem czy ci kolor pasuje cena wyżej nie pójdzie bo już kilka razy wystawiony. a jak się boisz 26" to tutaj podobny tylko pod 27.5 ale niebieski ale w sumie na początek to pytanie czy masz koło pod oś 15mm? bo dałeś linka do reby z thru axle a według specyfikacji koła są zwykłe 9mm stery mysiałbyś zmienić conajmniej dolną miskę. musisz kupić takie pod zs55 więc upewnij się że właśnie na takie patrzysz żeby nie zrobić tego samego błędu co ja @gtb jego rama jest tapered, tylko producent zamontował amor z redukcją O_o lepiej szukac pod tapered- pod 1 1/8 ciężko coś przyzwoitego znaleźć, bardzo mało ich w internecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 @gtb jego rama jest tapered, tylko producent zamontował amor z redukcją O_o Fakt , moje nie dopatrzenie - zasugerowałem się postem i nie wgryzłem w specyfikację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 GTB rama w moim scale jest taper tylko wideł prawdopodobnie jest 1 1/8 cala (nie wiem na 100% nie rozbierałem tego jeszcze) ale podobno celowy zabieg żeby obniżyć koszta roweru. Co do reby to gościu napisał 9mm więc tym się zasugerowałem ale z tego co wiem to chyba ten widelec występuje i QR9 mm jak i 15? Piciu nie chce za bardzo mieszać więc pozostaje tylko i wyłącznie 27.5 i tylko oś 9mm bo teraz zmiana koła albo zaplatanie piasty odpada ( za duże koszta). Kolor wydaje mi się że jednak zdecydowanie czarny. Nie jestem ani przesadnie wymagający ani już na pewno PRO. Myślę ze w sezonie 1500 km to max co zrobię, z reguły w pogodę suchą jeśli ma to pomóc w wyborze. Szukam czegoś pomiędzy dobrymi parametrami a relatywnie niską wagą. Podobno serwis rock shox dosyć drogi i santour na tym polu wypada korzystniej? edit: Ta reba jest chyba w wersji QR9mm jak pisałem https://www.sram.com/rockshox/products/reba-rl Autor na allegro pisze w danych że 9mm ale na zdjęciach wygląda na 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Manitou jest super prosty w serwisie, suntour w sumie też, reba trochę trudniejsza ale też w domu da się ogarnąć bez problemu. Z własnych obserwacji wywnioskowałem że rebę jest dość łatwo zaniedbać, a w efekcie zatrzeć, manitou też dobrze jest przeserwisować raz w sezonie, ale jak się tego nie zrobi to nic się nie stanie ogólnie dość trwałe amorki, nie wiem jak z suntourem- nie znam nikogo kto ma jakiegoś nowszego (a stare były do tyłka) koszt sterów to ok 100zł z przesyłką więc musisz to doliczyć do kosztów wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 O Rebie w tej cenie to raczej zapomnij. Gdzieś jest haczyk i zazwyczaj jest nim krótka rura sterowa. Za wymienioną kwotę chodzą Epixony pod oś 9mm i taki wideł sobie spraw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Dzięki za info co do ceny bo tak przypuszczałem że to mogą być dodatkowe koszta, Reba to super amor ale żeby się zmieścić w budżecie to chyba tylko używka gdzieś na necie a rynek wtórny pod koła 27,5 póki co prawie nie istnieje. Beskid masz rację co do reby - własnie doszedłem do takiego wniosku krótka rura sterowa to u mnie nie problem, jeżdżę bez podkładek więc powinno podejść ( nie mam jak aktualnie zmierzyć ile min. potrzeba) i chyba wceluję się w Epixon'a. Mam tylko pytanie czym rożni się Epixon od Epicona? I pytanie ogólne czy poszczególne amorki w danej kategorii cenowej różnią się jakoś znacznie jakością, kulturą pracy w zależności od producenta czy raczej dla amatora nie będzie to miało specjalnej różnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 powiedz jakich opon używasz- bo wiele amortyzatorów pod 26" bez problemu przyjmuje większy rozmiar- np. manitou modele od 2012 mają 0,4cm miejsca przy oponie 2,3" 650b dlatego wiem że jak mi się zachce większego koła to nie muszę zmieniać "nic" poza ramą reba chyba też akceptuje, epixon także- polecma poczytac na mbtr w tym temacie wpisujesz w wyszukiwarkę nazwę interesującego cię widła i wybierasz 'szukaj w tym temacie" ale jak nie chcesz się bawić to bierz suntoura- całkiem solidny amortyzator za niezłe pieniądze. Epixon to lepszy model, nie pamiętam już co zmienili, ale jest dobry. pewnie się zaraz activia pojawi i napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Krótka rura sterowa to u mnie nie problem, jeżdżę bez podkładek więc powinno podejść ( nie mam jak aktualnie zmierzyć ile min. potrzeba) i chyba wceluję się w Epixon'a. Mam tylko pytanie czym rożni się Epixon od Epicona? I pytanie ogólne czy poszczególne amorki w danej kategorii cenowej różnią się jakoś znacznie jakością, kulturą pracy w zależności od producenta czy raczej dla amatora nie będzie to miało specjalnej różnicy? Co z tego jak nie chcesz QR15mm. Dokonując tak wysokiej inwestycji przechodzi się już na oś sztywną. Kupuje się amor a jak na dzis brak kasy to chwilę czeka i już. Jakaś dobra piasta na maszynach typu Navatec D041, nowe szprychy i mieścisz się w 2 stówach. O ile się nie mylę to wszystkie nowe Epicony mają QR 15mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Twoim najlepszym rozwiązaniem jest Piotr "Activia" wejdź na stronkę (w google wpisz "activia sgl" i będziesz miał) zadzwoń i się dogadacie nawet jak weźmiesz amortyzator pod 15mm to zrobi tak żeby pasowała ośka 9mm będziesz zadowolony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 jak weźmiesz amortyzator pod 15mm to zrobi tak żeby pasowała ośka 9mm będziesz zadowolony Ciekawe jak... On potrafi wiele rzeczy zrobić ale czegoś takiego nie da rady Gdyby piasta była 15mm a amortyzator 9mm to pewnie zrobił by adapter ale na odwrót nie da rady O ile się nie mylę to wszystkie nowe Epicony mają QR 15mm. http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc/26-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-26-os-9mm-czarny-2016/676 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziksoltys Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 nie doceniasz go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Przestań sadzić farmazony a przynajmniej przez chwilę pomyśl. Owszem da się zrobić redukcję mając oś QR15mm do amora 9mm ale nie da się mając piastę QR9mm zrobić tego samego jak amor ma sztywną oś. Wynika to nawet z faktu, że było by to zwyczajnie ryzykowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 No , za 1000 pln to sie kupuje nową Rebę 9mm z manetką . Np tu : http://www.alltricks.com/mtb/forks/forks/rockshox-fork-reba-rl-275-solo-air-100mm-axle-9-mm-steerer-tapered-pushloc-black-131-170379.html M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Marcinie kusisz czy ktoś zamawiał cokolwiek z tej strony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam kolegów Co do Rock Shoxa to się nie znam i nie chce się znać bo z polskim dystrybutorem nie da się współpracować, przez to jak kolega powyżej planuje rock shoxa poza Polską to o gwarancji już może zapomnieć. Co do epixonów to jakościowo są to już coraz lepsze amorki Dla wszystkich na bieżąco staram się już sprowadzac części zamienne jak także przy braku części technicznej to sam je produkuje Właśnie co ostatnio po zakupie nowej frezarki opracowaniem już nowe adaptery pod amorek z osią 15QLC z piasta 9mm. Mnóstwo mam innych pomysłów przez co patrzę dopracować te amorki czego producent nie zrobił. Także myślę ze moje dopracowane rury sterowe oraz wymiana koron i rur goleniowych dużo rozwinie ten Polski rynek. Także te nowoczesne niedostępne Duroluxy R2C2 są już w drodze do mnie choć u polskiego dystrybutora będą dopiero za ładnych paru miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Marcinie kusisz czy ktoś zamawiał cokolwiek z tej strony? Brałem części Srama od nich . Generalnie sklep sprawdzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Jednak problem gwarancji będzie trudny do przeskoczenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Cóż , po ostatnich newsach o gwarancji "realizowanej" przez HH tym bym się nie przejmował . I tak BTW , to reklamując Rebę w zagranicznym sklepie jestem prawie całkowicie pewien że będzie szybciej i lepiej niż w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsanders Napisano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Jako że na tym forum odpowiedz zawsze dostaję szybko i profesjonalnie nie mogę nie napisać na co się zdecydowałem. Po wszystkich za i przeciw postanowiłem (po rozmowie tel. jak i wizycie osobiście w warsztacie kolegi Piotra "Activi") że biorę epixona na osi 9mm taper. Za - oczywiście montaż i serwis na miejscu co jest dla mnie rzeczą bardzo ważną. Co do RS to jest to prawdopodobnie model 2014 lub starszy bo na stronie alltricks są także modele z 2k15 i bieżące oczywiście w cenach odpowiednio wyższych. Dzięki wszystkich za udzielenie się w temacie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.