mr2000rr Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Jako laik w temacie proszę o jakieś typy widelców przednich amortyzowanych z blokadą. Mam rower crossowy i widelec Suntour NEX bez blokady, chyba coś takiego http://allegro.pl/amortyzator-suntour-nex-28-1-1-8-bialy-gwint-i6053835956.html Głównie jeżdżę po asfalcie, ale czasem wpadną jakieś ścieżki rowerowe, polne, gorsze nawierzchnie asfaltowe których jest dosyć sporo na kompletnych wioskach, no i też często miasto więc krzywe chodniki, krawężniki itd. Na trasę i dobrą nawierzchnię przydała by mi się blokada, mieszkam w terenie górzystym więc jest dużo różnych podjazdów niekiedy dosyć stromych i wydaje mi się że przez tą "amortyzację" tracę niepotrzebnie energię, więc myślę czy jest sens wymieniać ten widelec, a jeśli tak to na jaki? Budżet jak najmniejszy, dlatego pewnie wybór niewielki, aczkolwiek fajnie jakby kultura pracy nowego amorka była lepsza niż w obecnym no i oczywiście z blokadą. Dzięki za wszelkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Sprawdź jaką masz rurę sterową z gwintem czy Ahead lub podaj chociaż model roweru. Nie licz na dobrą pracę taniego "amortyzatora" bo one zwykle nie pracują... Zastanów się czy lepszy wyjściem nie była by wymiana na sztywny widelec. Jaki masz budżet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2000rr Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 http://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-28-super-alu-kands-scud-acera-2015-okazja-i5578892799.html Dokładnie taki na ramie 21. Wiem szału nie ma, ale kupiłem go tylko generalnie po to żeby poprawić ogólną kondycję i jako główny środek na redukcję, gdyż biegać za bardzo nie lubię, a na rowerze jeździło się od małego gila już no i jest to dużo przyjemniejsze więc wolę rower. Budżet w zasadzie no sam nie wiem, ale proporcjonalny do ceny roweru gdyż to jest budżetowiec i szkoda też ładować w niego za dużo pieniędzy, tak że może faktycznie wymiana na sztywny widelec nie jest głupim pomysłem. Jeżdżę jak tylko jest pogoda i sucho, i przynajmniej temperatura oscyluje w okolicach 0 stopni C, bez porwistego wiatru, więc już w zasadzie teraz. Miesięczne przebiegi to ok. 500km, większość dni w tygodniu, za to krótkie trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Do tego roweru potrzebujesz rury 1 1/8 bez gwintu. Zmierz amortyzator od haków do końca korony będzie łatwiej pomóc dobrać sztywny widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2000rr Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Okej, postaram się zmierzyć na dniach. Tylko nie jestem pewny czy faktycznie sztywniak nie odbierze mi tego względnego komfortu z jazdy po mieście i zbytniego nie przejmowania się krawężnikami, dziurami itp. W zasadzie to dawno nie jeździłem na rowerze ze sztywnym widelcem bo ostatnio jakoś w podstawówce 15-20 lat temu gdy dostałem pierwszego górala na komunię, potem pod koniec podstawówki był następny ale już z amorkiem tył i przód bo to było wtedy coś Tak, że chętnie wysłucham też opinii ludzi którzy zrobili taką podmiankę u siebie, bądź też na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2000rr Napisano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Zmierzyłem tę długość i wychodzi 47cmOd osi do piwotów ok 27cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 z bujaków to najtaniej jakiegoś SR NRX air, Do Acivia się odezwij, złoży coś w zadanym budżecie i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2000rr Napisano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 A coś ze sztywnych? Większość jest za krótka, chodzi o ten wymiar od osi do korony. Force jeszcze by był bo ma 445mm ale nie ukrywam że wolałbym coś tańszego. Długość rury sterowej 250-260mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Mam widelec Force długości 470mm. Wersja pod 29era, może też są wersje cross/treking - pewnie głównie kwestia hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.