Skocz do zawartości

[amortyzator] Tani widelec z blokadą

Rekomendowane odpowiedzi

Jako laik w temacie proszę o jakieś typy widelców przednich amortyzowanych z blokadą. Mam rower crossowy i widelec Suntour NEX bez blokady, chyba coś takiego http://allegro.pl/amortyzator-suntour-nex-28-1-1-8-bialy-gwint-i6053835956.html Głównie jeżdżę po asfalcie, ale czasem wpadną jakieś ścieżki rowerowe, polne, gorsze nawierzchnie asfaltowe których jest dosyć sporo na kompletnych wioskach, no i też często miasto więc krzywe chodniki, krawężniki itd. Na trasę i dobrą nawierzchnię przydała by mi się blokada, mieszkam w terenie górzystym więc jest dużo różnych podjazdów niekiedy dosyć stromych i wydaje mi się że przez tą "amortyzację" tracę niepotrzebnie energię, więc myślę czy jest sens wymieniać ten widelec, a jeśli tak to na jaki? Budżet jak najmniejszy, dlatego pewnie wybór niewielki, aczkolwiek fajnie jakby kultura pracy nowego amorka była lepsza niż w obecnym no i oczywiście z blokadą. Dzięki za wszelkie sugestie.

Sprawdź jaką masz rurę sterową z gwintem czy Ahead lub podaj chociaż model roweru.

Nie licz na dobrą pracę taniego "amortyzatora" bo one zwykle nie pracują... :whistling:

Zastanów się czy lepszy wyjściem nie była by wymiana na sztywny widelec.

Jaki masz budżet?

http://archiwum.allegro.pl/oferta/rower-28-super-alu-kands-scud-acera-2015-okazja-i5578892799.html

Dokładnie taki na ramie 21. Wiem szału nie ma, ale kupiłem go tylko generalnie po to żeby poprawić ogólną kondycję i jako główny środek na redukcję, gdyż biegać za bardzo nie lubię, a na rowerze jeździło się od małego gila już no i jest to dużo przyjemniejsze :) więc wolę rower. Budżet w zasadzie no sam nie wiem, ale proporcjonalny do ceny roweru gdyż to jest budżetowiec i szkoda też ładować w niego za dużo pieniędzy, tak że może faktycznie wymiana na sztywny widelec nie jest głupim pomysłem. Jeżdżę jak tylko jest pogoda i sucho, i przynajmniej temperatura oscyluje w okolicach 0 stopni C, bez porwistego wiatru, więc już w zasadzie teraz. Miesięczne przebiegi to ok. 500km, większość dni w tygodniu, za to krótkie trasy.

Okej, postaram się zmierzyć na dniach. Tylko nie jestem pewny czy faktycznie sztywniak nie odbierze mi tego względnego komfortu z jazdy po mieście i zbytniego nie przejmowania się krawężnikami, dziurami itp. W zasadzie to dawno nie jeździłem na rowerze ze sztywnym widelcem bo ostatnio jakoś w podstawówce 15-20 lat temu ;) gdy dostałem pierwszego górala na komunię, potem pod koniec podstawówki był następny ale już z amorkiem tył i przód bo to było wtedy coś :D Tak, że chętnie wysłucham też opinii ludzi którzy zrobili taką podmiankę u siebie, bądź też na odwrót.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...