Skocz do zawartości

[V-brake] Deore czy Avid7 ?

Gość goldie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam w standardzie w swoim bike'u hamulce deora - czy ktoś wie jak one się mają do słynnych już avidów 7? bo nie wiem czy zmieniać cały hamulec czy jedynie wymienić sobie klocek na kasetę z klockiem i bawic się jedynie w same klocki ? bylbym wdzięczny za odpowiedz

Napisano

zdecydowanie tylko lepsze klocki wstawic :huh: to klocki przede wszystkim hamuja. Mysle ze roznica przy tych samych klockach jest na tyle mała, ze nie oplaca sie dokladac do avidow :P

Napisano

tylko ze cena nowych Avidów SD7 na allegro były coś po 105zł za komplet, a cena dobrych klocków z wymiennymi okładzinami to pewnie conajmniej 35zł na koło, ja np. kupiłem klocki takie jak w Alivio za 23zł na koło i jestem w sumie zadowlony, ale i tak potem beda lepsze okładziny kupował bo te jak sie zagrzeja to tak średnio hamują.

Napisano

no bo też właśnie myślałem żeby może sobie włożyć avidy np. na tył a przód zostawić taki jak mam, tylko właśnie klocki z okładzinami lepsze zapodać - całego systemu nie wymienie bo mam klamkomanetki deore...

Napisano

a czemu Avida na tył, mimo wszystko wydaje mi sie ze Avid jest dużo lepszy od Deore i lepiej miec go z przodu, a tył to i tak to Deore wystarczy do dobrego hamowania :)

Napisano

no bo też właśnie myślałem żeby może sobie włożyć avidy np. na tył a przód zostawić taki jak mam, tylko właśnie klocki z okładzinami lepsze zapodać - całego systemu nie wymienie bo mam klamkomanetki deore...

To, że niby Avidy i klamkomanetki Deore się jakoś ze sobą wadzą?

Napisano

dokładnie Wyrwizab - o to mi właśnie chodziło - o cały system - z klameczkami włącznie... Dobra ale tak naprawde nie dostalem jednoznacznej odpowiedzi... rozumiem ze mam sobie walnac klocki z wymiennymi wkladami - tylko jakie clarks'y czarne ?

Napisano

Wymien sobie klocki bo zeby wymienic caly zestaw to musisz kupic szczeki+klamki+manetki bo klamkomanetki sa nierozlaczne.

Deorki nie hamuja przeciez zle. To w koncu najlepszy produkt z grupy podobno...

Napisano

luzik, dzieki chłopaki - teraz czerwone clarks'y zapodam - bo pada a te podobno najlepsze na mokro :D

Napisano

Ale hamulce AVIDA (V-brake) jak kazde inne moga wspolpracowac z klamkami np. DEORE i wszystkimi innymi przystosowanymi do V-brakeów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...