qamian Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Spotkałem się ze stwierdzeniem, że amatora można poznać po dokręcaniu w opór na niskiej kadencji i wysokich przełożeniach i młynkowaniu na podjazdach, tymczasem ktoś już „wprawiony” będzie mocniej atakował podjazdy, ale „odpoczywał” wyższą kadencją na płaskim i zjazdach - dotyczy to XC - czy spotkaliście się z taką tezą? A może sami stosujecie drugie rozwiązanie? Jak w takim wypadku przeprowadzać treningi? Moje kolejne pytanie: doszły do mnie głosy, że siłownia jest dobra w czasie okresu zimowego, gdzie budujemy siłę, tymczasem w trakcie sezonu powinniśmy jej unikać i cały trening przeprowadzać już na rowerze - czy jest to prawdą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomciox Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Z tą kadencją różnie bywa, coś w tym pewnie jest co piszesz, ale wiele zależy od specyficznych cech danego organizmu. Pamiętasz może zachwyty nad Ulrichem i jego niską kadencją na podjazdach, a potem ochy i achy nad Armstrongiem i jego niemal młynkiem podczas wspinaczek? Siłownia dobra jest przez cały rok, z tym, że w okresie startów jej występowanie powinno być zminimalizowane. Wiem, że niektórzy czołowi krajowi maratończycy na siłkę zapodają cały rok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Siłownię w trackie sezonu nie tyle, że można odpuściś ale wręcz nie za bardzo kiedy jest na nią czas. Natomiast Mastersi mają zalecane robienie siły przez cały sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qamian Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Właśnie myślałem, żeby odstawić te cięższe ćwiczenia siłowe i ewentualnie pozostawić ogólno-rozwojowe + jakieś ćwiczenia na równowagę i koordynację. Nie pamiętam gdzie to czytałem, ale wydaje mi się, że któryś z Panów z Banach Brothers o tym wspominał. Z kolei zawsze gdy oglądałem wyścigi XCO kobiet, śmieszne wydawało mi się ich niemalże młynkowanie na prostym czy lekkich podjazdach, tak po przeczytaniu tego zacząłem zupełnie inaczej na to patrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 To się tak wydaje, że młynkują po płaskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qamian Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Wiem, że się wydaje - po prostu czasami śmiesznie to wygląda, np. Jolanda tutaj: https://youtu.be/IhctzVIoUZE?t=1h1m54s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aopa85 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Stwierdzenia te pochodzą z artykułu http://www.banachbrothers.pl/index.php/17-aktualnosci-wyroznione/321-dla-kogo-1x11 Wyjaśnia dlaczego Amatorzy nie lubią systemu 1x 10/11- Nie potrafią przepchnąć siłowych podjazdów i kręcić na wysokiej kadencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qamian Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Dokładnie to! Łatwe trasy i łatwe treningi generują typ kolarza górskiego który pod górkę jedzie z „kadencji” a na odcinkach prostych wrzuca wszystko co ma próbując odrobić straty. Staram się nie negować takiego stylu jazdy bo jest on dość powszechny wśród użytkowników ale warto o tym mówić i próbować naprowadzić na poprawną technikę jazdy osoby, które tego chcą. Typ mistrzowski pracuje inaczej, pod górki jeździ dynamicznie i mocno. Na prostych odcinkach „odpoczywa” cały czas jadąc szybko. Szybkość wynika ze zwiększenia „kadencji”, która generuje wyższą prędkość niż zabijanie nogi ciężkim biegiem. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 17 Marca 2016 Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 A tu dokładnie opisałem jak zacząć robić trening pod kadencję i przestać kręcić 70 obr./min., a dobić do "optymalnych" 90-ciu :-) http://nieoceniam.pl/trening/jak-jezdzic-z-optymalna-kadencja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Wiem, że się wydaje - po prostu czasami śmiesznie to wygląda, np. Jolanda tutaj: https://youtu.be/IhctzVIoUZE?t=1h1m54s Ja tam nie widze żadnego młynkowania tylko kręcenie w okolicach 90-100rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qamian Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Dobrze wiesz, co miałem na myśli, jednak postanowiłeś i tak uczepić się słówka „młynkowanie” i doać - w końcu ekspert Dzięki @Punktxtr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 No nazwałeś normalną prawidłową jazdę z kadencją ~90 "młynkowaniem". Młynkowanie to raczej 120 RPM :-0 Zresztą nie wiem czy patrzenie na zawodników i próbowanie robić tego samego czy to jest dobre/zdrowe/rozsądne? Spróbuj utrzymać się Jolandzie na kole na chociaż jednym podjeździe - raczej niemożliwe. O skali różnicy widać po wynikach maratonów - na Giga najlepsze polskie amatorki przyjeżdżają nawet w TOP10 Open. A to są amatorki w kraju, gdzie ogólnie poziom MTB jest żenujący /sportowy/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qamian Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Dlatego dodałem „wiesz o co mi chodziło” Oczywiście, że nie powinniśmy ślepo patrzeć na zawodowców, ale warto niektóre rzeczy podpatrywać i w miarę możliwości adaptować w naszych warunkach - a nuż przyniesie to jakieś efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 20 Marca 2016 Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dobrze wiesz, co miałem na myśli, jednak postanowiłeś i tak uczepić się słówka „młynkowanie” i do######ać - w końcu ekspert Dzięki @Punktxtr! Jesli czujesz się urażony, sorry. Na filmiku zawodniczka kręci prawidłowo. Wydaj się, że szybko, ale to kwestia wytrenowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.