Skocz do zawartości

[kupno] Rower do pracy, do miasta, na wieś Trekingowy ok. 2500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W tym miejscu chcę wyjaśnić że w temacie rowerów jestem laikiem, jedyny "mój" rower to był składak polskiej firmy Romet.... Oczywiście jeździłem też góralami ale to w sumie nie były moje. Mimo to naprawdę lubię jeździć rowerem, mieszkam na wsi, planuję jeździć do pracy (około 10 km do pracy miasto), nie planuje jeździć dużo "po polach", nie planuje żadnych wypraw. Z lektury poradnika stwierdziłem że najlepiej pasuje mi rower trekkingowy (chciałbym wygodnie ale i szybko jeździć (duże koła??)) a bagażnik się przyda bo chciałbym w lecie zamontować fotelik dla mojej 2 letniej córki, lub cokolwiek przewieść (zakupy itp.) dlatego stwierdziłem że w sytuacji gdy mam rodzinę całe dodatkowe wyposażenie jest mile widziane. Jaki budżet? Myślę około 2 tyś zł - 2,5 tys zł aby rower mi kilka lat posłużył, tylko nie wiem czy warto dopłacić więcej do zwykłego użytkowania?

Co do ramy chyba rama 21 jest dla mnie za duża (Mam 180 cm wzrostu).... między rurką a ciałem powinno być minimum te ok. 5 cm luzu dla bezpieczeństwa, prawda?

A będę kupował w sklepie stacjonarnym

W tym przedziale cenowym wybrałem dwa:

Trans Arctica | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

lub tańszy (czy jest dużo gorszy?)

Kellys Bicycles |

Tarczowe hamulce nie są mi jakoś bardzo potrzebne, ten kross niestety ma tylko 24 biegi a kellys ma 27 czy w to duża wada? Kross wydaje się jest zbudowany z lepszych komponentów... 2700 to jednak max jakie mogę dać choć mam nadzieję że troche cenę obniżę... Tylko pytanie czy warto do krossa dopłacać czy jest dużo lepiej wykonany ? Czy jeżeli kellysa kupie za powiedzmy 2200 czy to spokojnie mi wystarczy chcę do tego kupić fotelik dziecku, kask, kłudkę, pompkę stąd ograniczyłem budżet, i biegówkę córce.

Napiszę tak . Kupiłem go rok temu właśnie jakoś pod koniec marca , ważyłem wtedy 115 kg . Zakładałem sakwy na dłuższe trasy , dodatkowo w czerwcu jechałem do Krynicy Morskiej i tego bagażu troszkę było , rower chodził bez zarzutu. Z twoją wagą masz 50 kg zapasu tak więc masz wielki zapas. Ja mam ramę 21 cali , która sięga mi do krocza . Schodząc nie uderza ale czuję delikatnie , ale to też zależy od długości nogi bo może ty masz dłuższą i będzie większy prześwit . Ja też mam 180 cm. Gwarancję jak już wspomniałem masz do 140 kg , a mało który producent daje taką gwarancję . Ja jeżdżę sporo i po roku użytkowania z czystym sumieniem mogę stwierdzić że nie zamieniłbym na żaden inny rower. Docenisz na pewno jeszcze kierownicę która daje wiele możliwości trzymania podczas jazdy jadąc nie siedzisz wiecznie w jednej pozycji tylko możesz ją zmienić. 

Nie mogę teraz znaleźć teraz gościa, ale ostatnio czytałem o polaku który na tym właśnie rowerze przejechał cały świat w ciągu roku tak więc uważam że to najlepsza reklama dla roweru. Zrobił przez ten rok ponad 40 tysięcy km. 

Edytowane przez tomek040982

• 2 tygodnie później...