peter Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 Planuje składac koło tylne pod v-brake do jazdy xc i od czasu do czasu wybrac sie z nimi na maraton Przegladajac w necie natrafilem na 2 obrecze i teraz prosze o rade ktora wybrac. Jezdze xc, waze 65kg. Co do piasty to bedzie to raczej deore chyba ze macie lepsze propozycje lecz w podobnej cenie tzn do 60zł Szprychy DT Champion A wiec waham sie pomiedzy: Mavic XM317: http://allegro.pl/item124007180_obrecze_ma...36_otworow.html ACE18: http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=1583 Różnica w cenie to ok 30zł, Mavic jest na pewno o niebo lepszy ale kilkadziesiat gram cięższy Nie wiem czy skladac obrecze na 32 czy 36 szprych wiadomo jezeli 36 szprych to kolo jest jeszcze bardziej stabilne. W sumie teraz dochodze do wniosku ze raczej wezme tego mavic'a ale powiedzcie mi czy brac 32 czy 36 otworow czy na moja wage bedzie to mialo wieksze znaczenie. Hmm a moze kupic to tansza obrecz a dolozyc do piasty doradzcie Aha i jak kupie juz piaste + obrecz to jak mam dobrac dlugosc szprych ? - na chybil trafil czy moze gdzies jest oznaczenie na piascie albo obreczy ?
szakq Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 szprychy dobiera sie wg kalkulatorow sa na stronie DT i chyba CNSpokes co do obreczy to jesli dobrze pamietam to xm317 to po prostu x221 w nowym oznaczeniu i w takim wypadku bez sensu tutaj w tej cenie kupowac gdyz ja dawalem po 85zł za nie u mnie w miescie w stacjonarnym sklepie-tak czy inaczej obrecz godna polecenia sam mialem ja w przednim kola dwa razy(jedna sie przetarla druga taka sama zalozylem i teraz ktos inny na niej smiga)i zero problemow byla na 36 szprych ale ja waze 90kg.dla ciebei sadze ze 32 na przod zwlaszcza bedzie spokojnie np na 2 krzyze....Nie potrafie duzo poweidziec o ACE.Co do piasty to daruj sobie ta deorke na przod tylko i wylacznie maszynowe piasty sam mialme przy tych dwoch obreczach piaste DialNZ na maszynowkach za 65zł(stacjonarny sklep)i po okolo hm...mysle ze 12000km na pewno krecila sie lepiej jak nowa,do lozysk ani razu nie zagladalem a jezdzila po roztopach jesien wiosna zima.
peter Napisano 29 Sierpnia 2006 Autor Napisano 29 Sierpnia 2006 Nie doczytales mojego posta caly czas mowa jest o tylnim kole. Pozatym ta cena 93zł jest za obrecz w czarnym kolorze srebrna kosztuje 75zł http://allegro.pl/item123334714_nowa_obrec..._32_otwory.html Tez bym wolal piaste na maszynowych lozyskach ale piasta na tyl z owymi kosztuje grubo ponad 60zł :029:
szakq Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 ups faktycznie sorki sadzilem ze o przednie chodzi-nawet nie wiedzialem ze tylnia deore mozna tak tanio dostac...
MarcinKowalczyk Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 Ja jezdze na ACE, chociaz chcialem mavica...ale cena 30zl mniejsza(przynajmniej wtedy, kiedy kpowalem), geometria podobna o ile nie taka sama, waga tylko 4g(wazylem obie). Wiec polecam Alexa. Szprych przy twojej wadze starczy 32, ale ja jezdze na 36...waga w sumie niewiele wieksza
Slawek_l_83 Napisano 29 Sierpnia 2006 Napisano 29 Sierpnia 2006 Obecnie posiadam 2 takie obrecze Mavic X221 = to samo co Xm 317 tylko że na rok 2006. Mam je na 32 otwory zaplecione na 3 krzyże, ważę 82kg i zero problemów z obręczami tylko co sezon sprawdzam naciag szprych i ewnetualnie je dociagam i nic poza tym!!! Jeśli chodzi o piaste to ja wybrałbym może coś droższego jeśli nie masz kasy to może od kogoś pożyczysz i dołożysz do XT za 140zł u mnie w mieście jest lub jakiegoś accenta, novateca na maszynach!!! A jeśli nie masz kasy to kup sobie tą deorke znajomy ma co w enduro jeździ i jak na razie spisuje mu się bardzo dobrze zero luzów itp!!! A jeśli chodzi o obręcze Alexa to nie miałem z nimi styczności. Jeśli sie zdecydujesz na mavici to uważaj na jedną bardzo ważną rzecz: spotkałem się z tym, że koleś sobie tak naciągnął szpryche że wyrwało mu z obręczy nypla razem z kapslem podczas jazdy i na pewno jeszcze musiał w coś uderzyć tą naciągniętą szprychą :twisted: Jeśli nie bedziesz miał za bardzo naciągniętych szprych to obręcze Ci posłużą bardzo długo
peter Napisano 30 Sierpnia 2006 Autor Napisano 30 Sierpnia 2006 Własnie sie zastanawiam czy nie wezme zamiast deoreki piaste novatec'a http://allegro.pl/item121566096_piasta_nov...a_32h_nowa.html w sumie lozyska maszynowe z tego co sluszalem sa o wiele trwalsze a roznica w cenie (15zł) niewielka. Co do dobrania dlugosci szprych to jak dobieracie na chybil trafil czy jak?...patrzylem ten kalkulator na stronie dt ale nie ma tam tego modelu piasty co bym chcial
tobo Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 nie wiem czy mavic jest o niebo lepszy. mysle ze niekoniecznie. ogolnie mavic robi sztywne obrecze - sztywniejsze konstrukcyjnie od innych firm. obrecze mavica znosza obciazenia lecz po przekroczeniu pewnych wartosci odksztalcaja sie w stopniu uniemozliwiajacym badz bardzo utrudniajacym wyprostowanie jej. sunn robi obrecze mniej sztywne ale dajace sie prostowac. co nie znaczy ze obrecze sunna sa tak miekkie ze kola sie na nich gna po prostu firmy roznie podchodza do filozofii konstrukcji obreczy i kol.
szakq Napisano 30 Sierpnia 2006 Napisano 30 Sierpnia 2006 na kalkulatorze mozna wpisac inne rozmiary piast trzeba ylko powmeirzyc tak na oko nikt ci nie powie chyba ze niedawno sam skladal takie samo kolo albo ma takie same piasty i obrecze u siebie(taki sam zaplot rownierz)
stumpjumper Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 Witam , temat wmiare podchodzący pod mój problem wiec moze coś mi doradzicie... Otóż miałem dzisiaj przepiękne zbliżenie z Oplem Omegą i uszkodzone zostało przednie koło - obręcz pękła na pół w miejscu łączenia (Mavic X317disc) Mój problem jest taki że miałem to koło na 28 szprych z piastą Specialized STOUT, natomiast Polskie standardy przewidują raczej 32 albo 36 szprych. Piasta jest dość wysokiej klasy i nie chciałbym jej zmieniać, jednak nie znalazłem obręczy pod ham. tarczowy na 28 szprych, istnieje obręcz Mavic'a X317 ale tylko wersja Vbrake, podobno te X317disc na 28 szprych były tylko montowane w roweruch ale żeby je dostać odddzielnie to nie ma mowy... Co byście poradzili w takim wypadku bo ja widze 2 opcje: 1. zapleść koło na mojej piaście plus nowa obręcz wersja pod Vki i nowe szprychy (~200zł) 2. zupełnie nowe koło (~500zł tej samej klasy) - tylko co ja zrobie z tą piastą bo sprzedać to pewnie za grosze (50zł?) ://////////
Wilku89 Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 peter, kupilem ta paiste novateca, tez od coolbike'u, tylko, ze srebrna a teraz mam z tyłu deore i dlatego zmieniam na tego novateca. Nie polecam piast shimano, jesli juz, to xt,xtr, ale nizej nie. deore ma slaby bebenek i gdy dokrecisz kasete na powera, to i tak reka gdy dotkniesz kasety, lub lekko poruszysz, to wyczuwalne sa duze luzy i nie da sie tego zlikwidowac, przez ten glupi bebenek, a efektem tego nie moge dobrze wyregulowac przerzutki. Mojego novateca zaloze w nowym sezonie, bo teraz juz skonczylem jezdzic. Pozdro
szakq Napisano 29 Października 2006 Napisano 29 Października 2006 ostatecznie jak zapleciesz na V-brakeowej obreczy nic sie nie stanie a piasta jest naprawde fajna i szkoda jej troche.poszukaj wsrod ritcheya kiedys byl model po 28 disc
stumpjumper Napisano 4 Listopada 2006 Napisano 4 Listopada 2006 Szakq dzieki za zainteresowanie, niestety nic z ritcheya nie znalazłem w necie, znalazłem za to Syncros'a http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=2436 Macie jakies doświadczenia opinie o tej obręczy?? O firmie słyszałem ale nie jest mi tak znana jak Mavic nie wiem jakie obręcze robią... Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.