Skocz do zawartości

[Przepisy] Wyłączanie się z ruchu z ulicy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Niedaleko mnie jest skrzyżowanie jak na zdjęciu.Byłem ostatnio świadkiem jak kolarz pojechał jak czerwona strzałeczka.Sam zastanawiałem się jak pojechać w tym przypadku.Kolarz jechał z "dolnej" części gdzie nie ma DDR więc jechał ulicą.Chciał jechać w lewo i zaraz po manewrze w lewo zjechał przez pasy dla pieszych,przeprowadził rower po krótkim odcinku chodnika po czym włączył się do ruchu na chodniku z możliwością jazdy rowerem.Zasadniczo przez pasy nie można się włączać ani wyłączać z ruchu z mojej skromnej wiedzy.Jak kolarz powinien pojechać według przepisów?Tak jak niebieska strzałka zgodnie z tym jak jadą samochody i przy najbliższej możliwej okazji wjechać na chodnik z możliwością jazdy rowerem?Jeśli tak to na tym odcinku jechałby ulicą a po swojej prawej stronie miałby chodnik z możliwością jazdy rowerem więc to też nie przechodzi bo powinien być na nim.Co Wy na to?

e694ef71496f8fabmed.jpg

Nie bardzo rozumiem, wg mnie wszystko zrobił prawidłowo. Ta czerwona droga to DDR(ta w którą kolarz zjechał z ulicy) ?

Edit: Trochę się zagalopowałem, z tego co piszesz i z tego co widzę to czerwone to chodnik, a Tobie chodzi o to, że rowerzysta nie może włączać ani wyłączać się z ruchu poprzez przejście dla pieszych.

W takim razie wg. mnie powinien jechać ulicą, ALE tak jak narysowałeś drugą niebieską strzałkę też nie można, bo jest tam linia ciągła, której też nie można przeciąć, czyli koleś wybrał mniejsze zło i zjechał z ulicy na chodnik, przeprowadził go do DDRiP i kontynuował jazdę.

Przepisy w naszym kraju to jeden wielki absurd niestety, dlatego większość jeździ jak chce.

Tak,chodnik z możliwością jazdy rowerem.Chodzi mi o to ze z ulicy wyłączył się z ruchu przez pasy dla pieszych.Tak można?

Edytowałem swojego poprzedniego posta.

Jeśli jest to DDRiP to również na pasach powinno być możliwość jazdy rowerem, jeśli nie ma, to musisz rower przeprowadzić. Czy można się wyłączyć z ruchu w ten sposób? Ciekawe... Teoretycznie kolarz wjeżdża na DDRiP, czyli ma możliwość jazdy tym chodnikiem, z drugiej strony nie przejeżdża przez przejście dla pieszych, ponieważ wjeżdża z ulicy, więc też nie łamie przepisów. 

No właśnie to mnie zastanowiło jak prawidłowo tam pojechać.Z tego co kiedyś gdzieś czytałem to nie można się włączać ani wyłączać z ruchu ulicznego z pasów dla pieszych.Z kolei jazda tak jak samochody w lewo też mi koliduje bo powinienem znaleźć się na wyznaczonej drodze dla rowerów która jest zgodna z moim kierunkiem jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...