Skocz do zawartości

[rower przełajowy] planuję zakup - czy warto?

Jaqb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim! :)

Potrzebuję Waszej porady - planuję zakup roweru przełajowego, a przyznam, że jestem dość zielony w temacie.

Wcześniej jeździłem na zwykłym crossie, chcę się teraz przesiąść na szybszy i mniej ociężały sprzęt, ale CHYBA JESZCZE nie na szosę.

PRZEZNACZENIE: Dłuższe wycieczki za miasto, głównie szosą, ale też planuje zjazdy z trasy (Kampinos, lasy, parki) + wiele podjazdów szosowych + dochodzi do tego przemieszczanie się po mieście - tu akurat bardziej rekreacyjnie, ewentualnie w drodze do wyjazdu poza miasto.Nie planuję też póki co udziału w przełajach, więc zupełnie AMATORSKIE podejście. Jednak sprzęt będzie użytkowany BARDZO intensywnie.

1. Jak oceniacie funkcjonalność roweru cyclo cross'owego? Jak taka hybryda się sprawdza na samej szosie i jak w innym terenie (las, drogi polne)?

2. Czy przełaj jest wygodny w miejskim użytkowaniu?

3. Jak wygląda kwestia baranków? Przesiadka z płaskiej crossowej kierownicy będzie dużym wyzwaniem? Sporadycznie zdarzało mi się wsiąść na szosę (nie swoją, więc doświadczenie znikome. zmieni się też sama pozycja jazdy).

4. Jakie macie doświadczenie z przełajami?? ;)

I czy polecacie konkretne modele?

BUDŻET: max 4k, z naciskiem na kwotą bliższą 3k, elastyczności brak.

Co sądzicie o poniższych, niskobudżetowych modelach? Czy ktoś je posiada?

- Giant Anyroad,

- Merida Cyclo Cross

- Accent CX-one

Byłbym niezmiernie wdzięczny za każdą radę.

Napisano

Według mnie rower crossowy byłby lepszy, szczególnie do dłuższych wycieczek za miasto ja osobiście preferuję cross, a już na pewno gdy jest to wypad w jakiś niezbyt równy teren. Przesiadka z płaskiej crossowej kierownicy może by była na początku trudna do przyzwyczajenia, ale to przyszło by z czasem. Poszperaj wśród rowerów w sklepie internetowym ######, powinieneś znaleźć jakiś odpowiedni dla siebie do 4000zł.

Jeżeli miałbym sugerować jakiś konkretny model to Merida Scultura, tylko że ten model jest przeważnie nieco droższy.

Napisano

Kolega szuka roweru przełajowego, a pada reklama sklepu w raz z propozycją scultury, która jest typowo szosowym rowerem, ja osobiście mam rower szosowy , do tego hybrydę z prostą kierownicą na tarczach, wrzuciłem opony przełajowe 35 mm szer, jeżeli nie planujesz startów w zawodach przełajowych to takie rozwiązanie może być dobre.Ale jak chcesz jeden rower uniwersalny to jak najbardziej bierz jakiś przełaj na sorze. tiagrze, 105, zawsze można wrzucić inne koła do wykorzystania tylko na szosę. Rower crossowy też mam, ale to rower typowo wycieczkowy, używam go do fotelika , przyczepki na wypady z rodziną, robienie treningu na crossie to raczej śmiesznie by wyglądało. Z tych rowerów , które proponujesz wydaje mi się że będziesz zadowolony. 

Napisano

2. Czy przełaj jest wygodny w miejskim użytkowaniu?

3. Jak wygląda kwestia baranków? Przesiadka z płaskiej crossowej kierownicy będzie dużym wyzwaniem?

Jak w każdym rowerze kwestia ustawienia roweru pod siebie i przyzwyczajenie. Np. jak robiłem jazdę testową to w pewnym momencie zaczęło mnie boleć w krzyżu, kwestia złego ustawienia lub niedopasowania rozmiaru ramy.

Różnica będzie przede wszystkim w dolnym chwycie i na początku może boleć kark i ramiona. Przy górnym jazda jest podobna do prostej kierownicy lub przy chwycie za rogi. Na tyle ile się orientuję, kierownice szosowe są węższe, więc na początku rower może się wydawać nerwowy w prowadzeniu.

W mieście przy dolnym chwycie ze względu na mocne pochylenie ograniczone są możliwości rozglądania się, więc trzeba bardziej uważać przy manewrach.

Napisano

http://www.feltbicycles.com/International/2016/Bikes/cross/fx-series/F95x.aspx

taki na sorze za 3440zl hamulce canti.na plus bardzo fajna rama.ale osobiscie uwazam ze lepiej dozbierac do kwoty 4000-4400 gdzie masz juz cos na 105.w cenie od 4000 i wyzej masz np.

cube cross race na 105,mozna go kupic gdzies za 4200 z rabatem

fuji cross 1.5 tez z rabatem dostaniesz gdzies za 4000-4300 rowniez na 105

no chyba ze chcesz najtansza wersje to 2444zl za accenta cx one na sorze. sklep biostern z regulic polecam sam u nich kupowalem sama rame accent cx one w dobrej cenie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...