Skocz do zawartości

ZAKUP ROWERU PRZEŁAJOWEGO - PROŚBA O RADĘ

Jaqb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim! :)

Potrzebuję Waszej porady - planuję zakup roweru przełajowego, a przyznam, że jestem dość zielony w temacie. Wcześniej jeździłem na zwykłym crossie, chcę się teraz przesiąść na szybszy i mniej ociężały sprzęt, ale CHYBA JESZCZE nie na szosę.

PRZEZNACZENIE: Dłuższe wycieczki za miasto, głównie szosą, ale też planuje zjazdy z trasy (Kampinos, lasy, parki) + wiele podjazdów szosowych + dochodzi do tego przemieszczanie się po mieście - tu akurat bardziej rekreacyjnie, ewentualnie w drodze do wyjazdu poza miasto.

Nie planuję też póki co udziału w przełajach, więc zupełnie AMATORSKIE podejście. Jednak sprzęt będzie użytkowany BARDZO intensywnie.

1. Jak oceniacie funkcjonalność roweru cyclo cross'owego? Jak taka hybryda się sprawdza na samej szosie i jak w innym terenie (las, drogi polne)?

2. Czy przełaj jest wygodny w miejskim użytkowaniu?

3. Jak wygląda kwestia baranków? Przesiadka z płaskiej crossowej kierownicy będzie dużym wyzwaniem? Sporadycznie zdarzało mi się wsiąść na szosę (nie swoją, więc doświadczenie znikome. zmieni się też sama pozycja jazdy).

4. Jakie macie doświadczenie z przełajami?? ;) Czy ktoś z Was przesiadał się z crossa od razu na przełaj?

I czy polecacie konkretne modele?

BUDŻET: max 4k, z naciskiem na kwotę bliższą 3k, elastyczności brak.

Co sądzicie o poniższych, niskobudżetowych modelach? Czy ktoś je posiada?

- Giant Anyroad,

- Merida Cyclo Cross

- Accent CX-one.

Byłbym bardzo wdzięczny za każdą radę :))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...