Skocz do zawartości

[Przełaj] Opinie o Haibike Noon 8.20

wolsla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Chciałbym prosić o opinie lub pomoc w znalezieniu jakiś informacji o rowerze Heibike Noon 8.20, takim jak z linku poniżej:

http://rower.com.pl/haibike-noon-8-20-521585

Byłby to mój pierwszy przełaj, dostałem na niego całkiem korzystną ofertę, jak na to, co na pierwszy rzut oka posiada na wyposażeniu. Jednak byłby to mój pierwszy przełaj i nie wiem czy jakieś jego ewidentne wady mi nie umknęły. Tym bardziej, że firma chyba mało znana na naszym rynku.

• Mod Team

Kłaniam,

Niby piszą, że All Rounder, ale krotki tylny widelec, ostre kąty i sztyca w kosmosie raczej nie obiecują spokojnej jazdy.

Owszem, są punkty mocowania błotników ale to chyba jedyny ukłon w kierunku codziennego użytkowania. Poza tym to raczej ścigawka jest...

Może napisz co byś chciał robić na tym rowerze...

Szacunek...

I.

Zdecydowanie nie szukam roweru na dojazdy do pracy czy codziennego poruszania się po mieście. Zapewne przez większość czasu rower jeździłby po założeniu węższych opon, po szosie, ale chciałbym aby wypady ze znajomymi po drogach mniej utwardzonych również były możliwe, stąd przełaj.

Zastanawiają mnie w tym rowerze hamulce - w opisie hydrauliczne, lecz również ciężko mi znaleźć o nich cokolwiek w sieci. Jak korba FSA Gossamer może spisywać się z resztą osprzętu 105? Doszukałem się również informacji, że wagę 9.9kg wg producenta można między bajki wsadzić ze względu na osprzęt XLC.

• Mod Team

Kłaniam,

Ktoś poszalał z opisem :)

TRP Spyre to hamulce mechaniczne z dwoma ruchomymi tłoczkami: http://www.trpbrakes.com/category.php?catid=206&productid=1199

Jedni sie zachwycaja inni marudza. Podzielone opinie.

Jesli to ma byc rower na codzienne tyranie po szosach i okazjonalne wypady w teren to słaby wybór.

Jak już nadmienilem, patrzac na to-to wygląda to-to na ściganta, który bedzie nerwowy i średnio komfortowy, za to bardzo skuteczny.

Szukałbym czegoś bardziej zrelaksowanego...

Szacunek...

I.

• Mod Team

Kłaniam,

Co do wyboru szosoweh hydrauliki to jest garść wersji hybrydowych (zacisk hydr, aktywowany kablem) i parę pełnych (przewaznie zespolonych z 11-tkowymi klamkomanetkami).

Osprzęt to sprawa ważna, ale geo ramy ważniejsza.

Szukaj czegos w gravelowym guście lub jakiegoś bardziej wyluzowanego przełajo-dojazdywacza...

Szacunek...

I.

• 2 tygodnie później...

Kolega ma zesżłoroczny model, ale specyfikacja praktycznie ta sama. Heble są mechaniczne i generalnie piszczą, jak wszyscy diabli. Po dotarciu na zjeździe trochę przestają, a potem piszczą dalej. Mocno odbiegają siłą hamowania od podstawowych hydraulików szitmano. Lepiej hamują zwykłe mini vki. Kolega już osiwiał od trudności z ich ustawieniem. Zawsze coś trze.

Poza tym... No cóż. Za te pieniądze można kupić lepszy rower. I nie trzeba daleko szukać. Popatrz na Konę Sutra. Rower uniwersalny. I jeszcze Ci parę grosza zostanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...