Skocz do zawartości

Problem z doborem mostku.

Sillem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie :)

Borykam się z mocnymi bólami po 2 godzinnej jeździe w okolicach karku. W trakcie jazdy czuję się jakby wyciągnięty(kierownica jest bardzo daleko). Kupując rower kierowałem się kalkulatorami ram rowerowych i mam ramę 20 cali przy wzroście 175cm. Jednak jak na długość nóg wszystko okej, siodełko ustawione dobrze (na wysokość, jak i w tył i przód) tak muszę sięgać po kierownicę, co po dłuższym czasie powoduje dyskomfort.

Jeżdżę zwyczajne MTB więc nie muszę mieć ogromnej zwrotności. Wyliczyłem z kalkulatora, że powinienem mieć mostek od 6 do 8 cm (mam 10cm), jednak odległość czubka siodła do czubka kierownicy jest za duża o 7cm. Skrócić więc musiałbym mostek o te 7 cm (siodła nie przesunę bliżej bo tak ustawione, umożliwia komfortowe pedałowanie). Jednak wydaje mi się, że 30mm mostek to trochę mało + w kalkulatorze pisało, że to dla jazdy AM. Więc tu rodzi się pytanie. Mogę wziąć mostek 60mm,czy jednak krótszy? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :D

Napisano

skracając mostek bardzo pogorszy się prowadzenie, musisz wziąć to pod uwagę. Raczej poszukałbym mniejszej ramy i resztę przełożył a tą sprzedał 

Nie no , potrafisz rozbawić :) Dlaczego ma się pogorszyć ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...