Sillem Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Witajcie Borykam się z mocnymi bólami po 2 godzinnej jeździe w okolicach karku. W trakcie jazdy czuję się jakby wyciągnięty(kierownica jest bardzo daleko). Kupując rower kierowałem się kalkulatorami ram rowerowych i mam ramę 20 cali przy wzroście 175cm. Jednak jak na długość nóg wszystko okej, siodełko ustawione dobrze (na wysokość, jak i w tył i przód) tak muszę sięgać po kierownicę, co po dłuższym czasie powoduje dyskomfort. Jeżdżę zwyczajne MTB więc nie muszę mieć ogromnej zwrotności. Wyliczyłem z kalkulatora, że powinienem mieć mostek od 6 do 8 cm (mam 10cm), jednak odległość czubka siodła do czubka kierownicy jest za duża o 7cm. Skrócić więc musiałbym mostek o te 7 cm (siodła nie przesunę bliżej bo tak ustawione, umożliwia komfortowe pedałowanie). Jednak wydaje mi się, że 30mm mostek to trochę mało + w kalkulatorze pisało, że to dla jazdy AM. Więc tu rodzi się pytanie. Mogę wziąć mostek 60mm,czy jednak krótszy? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi
marcin_ostrów Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Zaraz zaraz. Pokaż mi kalkulator który dla 175 pokazuje ramę 20 cali . MTB . No i pokaż jaki masz ten rower.
grande1970 Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 skracając mostek bardzo pogorszy się prowadzenie, musisz wziąć to pod uwagę. Raczej poszukałbym mniejszej ramy i resztę przełożył a tą sprzedał
vpablov Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 Za wielką masz tę ramę , mostkiem za wiele nie osiągniesz. Wstaw geo tego roweru.
marcin_ostrów Napisano 14 Marca 2016 Napisano 14 Marca 2016 skracając mostek bardzo pogorszy się prowadzenie, musisz wziąć to pod uwagę. Raczej poszukałbym mniejszej ramy i resztę przełożył a tą sprzedał Nie no , potrafisz rozbawić Dlaczego ma się pogorszyć ?
Root Admin Mieciu Napisano 14 Marca 2016 Root Admin Napisano 14 Marca 2016 Temat usunięty. Powód: - pkt. 2b zasad pisania - brak klamrowego nazewnictwa tematu. Zobacz tutaj, jak założyć poprawnie temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/ .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.