Skocz do zawartości

[1200-1400zł] Rower do jazdy do pracy i na weekendy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy jest sens kupować rower na dłużej, czy powinienem raczej poczekać miesiąc/dwa(kiepska perspektywa - wiosna się już zaczyna) lub wziąć coś lepszego na raty?

Założenie jest takie, żeby mieć czym jeździć do pracy/na basen, ale chciałbym też wziąć pod uwagę całodniowe wypady na weekend, raczej po spokojnych trasach.

Od razu mówię, że kompletnie nie znam się na rowerach i byłby to pierwszy, który kupiłbym za własne pieniądze, wcześniej miałem jedynie po bracie lub od kogoś pożyczałem na wypady.

Waga: 95kg

Wzrost: 190cm

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.

Taka porada ode mnie - tak zrobiłem wcześniej (mam nadzieję że reszta mnie nie zlinczuje), chcesz coś na dojazd do roboty lub na weekendowe spokojne jazdy - weź sobie coś z decathlona w cenie którą podałeś (a to jest właściwie minimum za rower który ma jakiś czas posłużyć nawet rekreacyjnie), choćby rockridera 500 lub model wyżej, bo po 1 nie potrzebujesz jakiegoś mega sprzętu, a po drugie skoro nie znasz się na rowerach to przynajmniej na początku większość spraw konserwacyjno naprawczych będzie robił za Ciebie sklep który akurat w tym przypadku naprawy przeprowadza od szybko i większość za darmo bo większość rzeczy podpinają pod gwarancję. Takie mam doświadczenie z tym sklepem.

Jeżeli wciągniesz się na dobre w rower, zaczniesz jeździć więcej i mocniej (tak zrobiłem później ;) ), z czasem dozbierasz sobie na coś konkretnego a na tanim b'twinie nauczysz się serwisu no i masz zapasowy rower :)

Możesz też od razu dozbierać i kupić coś droższego i lepszego niż 1400 zł tylko musisz się zastanowić czy na początek warto.

A najlepiej zrobisz jak poczekasz na więcej odpowiedzi ;)

pzdr!

Hey!

Dzięki wielkie za poradę, brzmi spoko, 2 decathlony mam niedaleko i już nawet rozważałem taką opcję - ale bałem się, że kupno w sklepie może skończyć się na tym, na czym kończy się zakup roweru w supermarkecie...

Mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jak długo masz/miałeś ten rower z decathlonu i czy często musiałeś coś przy nim naprawiać jeszcze za czasów gwarancji?

Chętnie usłyszę też opinie innych osób, którzy mieli przyjemność kupienia roweru w Decathlonie - zapewne nie zawsze będzie szło tak gładko, jak u Ciebie.

Dzięki raz jeszcze!

Możesz też spróbować w innych sklepach, np. Intersport, GoSport itd.: teraz mogą być wyprzedaże sezonu 2015 i możesz kupić coś za 1200zł - sam kupiłem w ten sposób Krossa Hexagon X7 za 1199zł, a rower był całkiem fajny i nawet kilka maratonów na nim przejechałem.

A jeśli nie to może właśnie decathlon? Tylko nie kupuj „roweru na całe życie” za 800zł ;)

Haha racja, nie kupuj tego modelu 340 za 799 zł, kupiłem go dla żony razem z moim 500 i zaraz po sezonie poszedł na olx :D jak myślisz o decathlonie to w tym przedziale który podałeś nie patrz też na model 500 który mam tylko lepszy 520 na kołach 27.5 w wersji z widelcem Suntoura a nie b'twina http://www.decathlon.pl/rockrider-520-275-id_8350556.html

Rower ma jeszcze gwarancję, kupiłem go w maju zeszłego roku, pojeździłem do świąt bożego narodzenia, ja kupiłem sobie cube'a a mojego rockridera ma teraz żona i sądząc po jej zeszłorocznym przebiegu 1000km spokojnego kręcenia to pewnie długo na nim pojeździ :)

Na gwarancji miałem w zeszłym sezonie 2 razy robiony suport, raz wymienili ale po pewnym czasie znów się rozsypał, za drugim razem powiedzieli że już mieli identyczne reklamacje, wymienili na lepszy i dali nową korbę :) Ja nim zrobiłem w 8 miesięcy ponad 3600 km i oprócz wspomnianego suportu żadnych problemów nie było. Sam wymieniłem widelec, opony, pedały i siodełko no ale to już na moje potrzeby, do tego łańcuch i kasetę bo oryginalne siłą rzeczy się zużyły. Fakt faktem widelec był średni (jakiś marki b'twin) do ostrzejszego ciorania roweru po lasach, po wymianie dałem go tacie i mówi że jest ok :) dlatego przy tym modelu 520 warto poprosić o widelec Suntoura :) Przy drugiej wymianie suportu facet stwierdził że używam go niezgodnie z przeznaczeniem bo się wygadałem na temat przebiegu i tego że rower pojechał wcześniej w 2 wyścigach (bez żadnej usterki podczas zawodów) ale jak stwierdził gwarancja i tak obowiązuje :) Najdłuższą trasę zrobiłem nim chyba 114 km o ile pamiętam. Zmiany w specyfikacji masz w moich rowerach :)

pzdr!

Edytowane przez misiojedzie

Jak na wzrost 190 cm i spokojną jazdę po mieście i po lesie rama powinna być zdecydowanie większa niż 19''. Ja jestem minimalnie niższy, a po dłuższej jeździe na ramie 20,5 czuję się powyginany, kark boli od ciągłego odginania głowy, żeby widzieć drogę przed sobą. Takie malutkie ramy nadają się do MTB w prawdziwym terenie, ale do jazdy w weekendy są za bardzo męczące. Rama do trekkingu dla rowerzysty 190 cm z moich doświadczeń powinna mieć minimum 21-22 cale.