Skocz do zawartości

[dopasowanei]kaseta+łańcuch

michuuu

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Idzie wiosna czas na nowy napęd.

Kaseta 10rz. Slx CS-HG81 i łańcuch Connex 10s8 tak mi się przyśniło.

No i jest mały zonk. Łańcuch chrobocze, tak jakby niedokładnie leżał w linii zębatek (trochę za wysoko albo za nisko). Korekta śrubą baryłkową nie pomaga więc to nie to.

No i pytanie  - jeździ/jeździł ktoś w takiej konfiguracji?

Potrzeba czasu co by się ułożyło? Tarcza korby nie wymieniona ale bez widocznego zużycia.

Kółka przerzutki mogą mieć wpływ? Trochę wyjechane.

Connexy 10rz. są kierunkowe? W sh napisy po jednej stronie więc łatwo a tutaj po obu stronach.

To nie spinka bo chrobocze cały czas, na małych mniej na dużych bardziej.

Connexy nie są kierunkowe , ale 10s nie bardzo się dogaduje z shimano http://www.forumrowerowe.org/topic/148745-lancuch-wippermann-connex-10sg/ .

Sam po zadowoleniu z Connexa 9s kupiłem go do 10s i miałem ciągłe problemy z idealnym wyregulowaniem i tak jak u ciebie chrobotał , po ok 60 km odpuściłem i założyłem KMC X10 i jak ręka odjął.

Łańcuch chrobocze tylko z jednego powodu- któryś z elementów napędu jest zużyty zbyt mocno-wrażenie jakby źle się zazębiał(czuć pod nogą). Miałem tak przy którejś wymianie póki się wszystko nie ułożyło(środkowa zębatka po prostu miała już dość, choć nie przeskakiwała jeszcze) . Jeśli chodzi o współpracę -chodzi bardzo dobrze w każdej konfiguracji, nieco inaczej niż sh*tmano. Warto sprawdzić jeszcze hak przerzutki. Kaseta nowa??? wklej zdjęcie korby.

Connex jest dość twardym łańcuchem i jeśli twierdzisz że tarcza korby nie zajechana to daj mu chwile na dopasowanie. Jak pisałem wcześniej też tak miałem z lekko podjechaną zębatką.. chrobotanie ustępowało po jakichś 100 km. Zużyte kółka przerzutki wpływają tylko na precyzję zmieniania. 

Ile przejechane na tych blatach??? twierdzisz że kółka przerzutki zużyte a zębatka w korbie OK- chyba że ją już wymieniałeś. Sprawdź czy chrobocze na wszystkich blatach w korbie... dźwięki są podczas jazdy czy tylko na sucho???

• Mod Team
dźwięki są podczas jazdy czy tylko na sucho

Bez obciążenie chodzi cicho.

Skoro masz spinkę to co szkodzi przełozyć odwrotnie łańcuch? Sprawdzałeś?

Wczoraj założyłem i po nocnym powrocie z jazdy nie było ducha do grzebania. Sprawdzę.

Biegi chodzą płynnie bez zawiechy więc może potrzeba czasu.

• Mod Team

No i to, że korba jest ok. okazało się pobożnym życzeniem.

Po dogłębnych i szczegółowych oględzinach :o  okazało się, że łańcuch wchodzi na zęby mimo że organoleptycznie było ok.

Pozostaje szukać tarczy. Niestety sram s1000 33t niedostępna. Pytanie czy coś z shimano da się dopasować? Pilnik nie jest mi obcym narzędziem. Korba 3x10 , coś w okolicy 32-34t by się nadało.

• Mod Team

Tarcza wymieniona , jest git.

Co do łańcucha connexa - jest bardzo sztywny na boki.. Nie da się obsłużyć całej kasety ze środkowego blatu jak w przypadku łańcucha shimano. Nie jest kierunkowy. Pierwszy raz przy 10rz. zdecydowałem się na connexa, pożyjemy zobaczymy.

Nie da się obsłużyć całej kasety ze środkowego blatu jak w przypadku łańcucha shimano
możesz to rozwinąć, bo się nie spotkałem....jedynie co mu może przeszkodzić to szyna przerzutki przedniej lub duży blat (przychacza na 11T) ....innej możliwości nie widzę.  

• Mod Team

Przy skrajnych przełożeniach kasety 11 i 36 łańcuch ma wielką ochotę wjechać wyżej albo niżej na korbie. Porównywałem w jaki łuk da się wygiąć łańcuch w płaszczyźnie sworzni. Connex zdecydowanie mniej niż shimano. Nie wiem czy to tylko w tym egzemplarzu czy to jest norma. I to pewnie jest powodem. Sądzę, że w miarę zużycia/rozciągnięcia to się zmieni.

Nie maiłem connexa dla 10rz. i pewnie gdybym przeczytał:

http://www.forumrowerowe.org/topic/148745-lancuch-wippermann-connex-10sg/

to bym się nie zdecydował.

connex 10 chodzi bardzo dobrze, dlatego dziwię się że masz jakieś kłopoty. Daj mu trochę czasu aby się dotarł.... sprawdź pod obciążeniem. Trochę tych łańcuchów pozakładaliśmy i nikt się nie skarży.Jasne że connex jest trochę twardszy i głośniejszy w pracy od shimano. Kumpel katuje wersję bleck i jest zachwycony. Daj mu się dotrzeć a jak pojeździsz trochę to zdaj relacje z własnych obserwacji.

• Mod Team

Jeszcze jedną ciekawostkę wyśledziłem przy okazji tematu. Grubość zęba w blacie 9rz i 10rz jest taka sama. Miałem do dyspozycji  dwie tarcze pożyczone na próbę od kumpla. Jedna shimano 9rz i jakiś spec 10rz. Napęd z łańcuchem 10rz chodzi dokładnie tak samo. Obie tarcze opisane do jakiego napędu. No i pytanie jak to się ma do "dedykowanego" sprzętu. Tylko marketing czy jest jakieś głębsze dno.

Co do łańcucha - skrobnę coś po nastu kilometrach.

Jasne że connex jest trochę twardszy i głośniejszy w pracy od shimano.

To że jest trochę głośniejszy to pryszcz, pytanie jak będzie wyglądało zużycie zębatek. Poprzedni napęd przy rotacji 2 łańcuchami wytrzymał ok.6-7 tys. w warunkach różnych od wycieczki z rodziną po błoto na maratonie.

• 1 miesiąc temu...
  • Mod Team

Po przebiegu 500km łańcuch zaczął współpracować z kasetą. Wygląda, że trochę stracił na sztywności bocznej i śmiga po całej kasecie ze środkowego blatu korby. Teraz pracuje drugi. Początek jak przy pierwszym. Z upływem kilometrów coraz lepiej. Za chwilę powrót do pierwszego po kolejnych 500km.

Reasumując, pierwsze wrażenie takie sobie a nawet bardzo takie sobie. Ale po "dotarciu" napędu wszystko jest ok. nie mam krytycznych uwag. Dla zainteresowanych zakupem - trochę cierpliwości, pierwsze wrażenie nie jest rewelacyjne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...