Skocz do zawartości

[Koła WH-MT 15 ]

SuppersReady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ,

Czy koła Shimano WH MT-15 w wersji 29er (28 szprych) podołają mojej masie ok.110 kg ?

Jazda po mieście i laso-polach.

Żadnych wyścigów ani szaleństw.

Rower crossowy Merida .

Nie chciałbym ich co kwartał centrować jak te które posiadam.

Pozdrawiam.

Napisano

Pod 110kg bym ich nie polecał. 28 szprych i niezbyt górnolotne obręcze mogą niepodołać.

Sam na nich śmigałem w 26, ale 55kg wagi to jednak spora różnica.

Napisano

Shimano nie ma ograniczeń wagowych w swoich kołach, rzadko widuję mt15 z uszkodzonymi szprychami. Do wagi użytkownika dolicz sobie wagę roweru +/- 15kg. 

Napisano

Czyli raczej wytrzymają zwykłą raczej spokojną jazdę?

A można dostać zapasowe szprychy w razie awarii? Bo one jakieś płaskie są.

Pasują mi te koła bo kosztują 460zł.

A co jeszcze można kupić tak do 400-600zł za komplet?

Nie opłaci mi się zlecić sklepowi rowerowemu złożenie jakiś kół od nowa ?

Napisano

Szprycha do nich jedyne 10zł.

Za 400-600zł można zapleść sporo lepsze koła, np piast Novatec 041sb/042sb + obrecze DT Swiss 533D + szprychy DT Champion + nyple mosiężne DT.

Szersze obręcze, waga podobna, a wytrzymałość i dostępność części zamiennych sporo lepsza. Dodatkowo piasty są lepiej uszczelnione, piasty w tych MT15 to padaczka, trochę błota, wody i już nie obracały się idealnie.

Napisano

A te piasty Novatec lepsze są od piast XT ?- bo cena generalnie taka sama za komplet P+T.

Skoro piasty w Mt 15 są takie sobie ,uszczelnienie słabe i często wymagają serwisu to może piasty XT są lepiej uszczelnione i trwalsze ?

Jak dotąd miałem tylko piasty Shimano i jakoś specjalnie nie narzekam na nie.

Gotów jestem na zakup tych piast XT, obreczy i zlecić zaplot sklepowi jeśli koła beda wyraźnie lepsze od WH MT 15.

Trudno dołożę te 200zł  bo wiem że nielekki jestem .

W co generalnie iść : w XT czy te Novateki ?

Napisano

Zdecydowanie idź w Novatec, 041/042 to dobra i sprawdzona piasta , jedynym jej minusem jest waga. Napisz do @@dawid on składa kółka profesjonalnie i najlepiej doradzi co i jak złożyć w budżecie jakim dysponujesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...