Skocz do zawartości

[problem z odgłosami] Tylne koło

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To drugi tip: jak odkręci to wysypią się kuleczki, najlepiej więc policzyć ile jest górnych od razu po odkręceniu pierścienia, zanim się zdejmie bębenek. Zazwyczaj podział jest symetryczny, ale są i takie bębenki, które liczbę kuleczek mają różną. Mojego novateca dziś serwisowałem (bębenek właśnie) i bliżej szprych jest 27 kulek a na końcu piasty 25. Gdybym nie policzył, to bym poskładał zwyczajowo - po równo.

Napisano

yyy... post pod postem, wiem, ale kurcze po wczorajszym rozebraniu bębenka dziś mnie naszło żeby poszukać troszkę informacji na temat jego ewentualnego serwisowania. I bardzo, ale to bardzo ciekawą rzecz znalazłem. Wszyscy rozbierają, kulki smarują, na zapadki oliwkę dają... potem składanie. A się okazuje, że np taki parktool ma instrukcję taką jak @MKLOS - odkręcić od piasty, zdjąć uszczelkę i wypłukać! Zalać olejem, nadmiar usunąć i w drogę!

http://www.parktool.com/blog/repair-help/freehub-service#article-section-2

Wygląda na to, że moja kolejna zabawa z bębenkami zostanie popełniona właśnie tą metodą. Zastanawiam się tylko co wlać...

Napisano

A się okazuje, że np taki parktool ma instrukcję taką jak @MKLOS - odkręcić od piasty, zdjąć uszczelkę i wypłukać! Zalać olejem, nadmiar usunąć i w drogę!

wadą takiego serwisownia jest:

- nie doczyścisz do końca i czasem piasek pozostaje w środku

- bębenek jest nieszczelny i łatwo go zamoczyć i zalac syfem

- olej szybko ucieka i trzeba często powtarzać zabieg.

pozdro

Napisano

Rozkręciłem ,wyczyściłem ,nasmarowałem ,skręciłem i pojawiły się nowe problemy a mianowicie jak przestaje pedałować to pedały się same delikatnie kręcą oraz nie słychać takiego cykania co było słychać jak się nie kręciło pedałami

Napisano

bardzo możliwe- na zagadki smaru się daje bardzo mało lub gesty olej, smar tylko na kulki, i też nie za dużo, z opisu wynika że wypchałeś cały bębenek smarem ;)

Napisano

Skoro nie cyka, to jednak posmarowałeś. Nawet jeśli nie bezpośrednio to smar dotarł w nadmiarze do zapadek i nie klikają bo pływają. Opcje masz dwie - przejechać się i może się poprawi albo otworzyć i zdjąć smar z okolic zapadek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...