Skocz do zawartości

[suport] Rower Ukraina - nie wiem jak wyciągnąć

kopytko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Witam, jestem nowy na forum. Mam problem z wyciągnięciem suportu z roweru "Ukraina". suport jest chyba wbijany, bo nie ma żadnej nakrętki, ale nie jestem pewien.

Ogólnie to rower ma bardzo duże luzy w tym miejscu, dlatego chciałem zobaczyć jak to wygląda w środku. Wybiłem już klin od strony zębatki i ściągnąłem pedał wraz z zębatką. Czy muszę ściągać drugi pedał? Bo jak na razie klin ani drgnie.

Zależy mi, żeby wyciągnąć suport bez jego uszkodzenia, tak żeby można było go wsadzić z powrotem, jeśli będzie jeszcze w stanie pracować.

Dodaję zdjęcia. Nie ma, żadnej nakrętki, tylko z każdej strony są po dwa nacięcia. Od strony gdzie nie ma zębatki dwa dodatkowe nacięcia (jakby w misce?). Szukałem w internecie, ale nigdzie czegoś takiego nie znalazłem.

post-194657-0-15163900-1457829099_thumb.jpg

post-194657-0-53882000-1457829100_thumb.jpg

post-194657-0-82435900-1457829101_thumb.jpg

post-194657-0-85743400-1457829102_thumb.jpg

Napisano

Nie liczył bym na ponowne zamontowanie tego suportu,bo nie wiadomo ile z tym luzem jeździł.Jakiś suport może pasować od starych zachodnich rowerów,ruscy dużo zrzynali z zachodniej myśli technicznej.

Napisano

Ciekawy sposób dedukcji, po pierwszym zdjęciu już widać, gdzie się zakłada klucz żeby wykręcić a kolega twierdzi, że suport jest wbijany. Po takim wniosku twierdzę, że nieważne co w środku znajdziesz - nie będziesz miał najmniejszego pojęcia co z tym zrobić dalej.

Napisano
  W dniu 13.03.2016 o 00:32, 'kopytko' napisał:

ściągnąłem pedał wraz z zębatką

Jeżeli już to korbę z zębatką i pedałem.

http://mslonik.pl/rowery/technika/1030-budowa-starego-suportu-cz-4 podobny typ osi korby.

Na moje oko różni się tym, że miski nie mają sześciokątnej "śruby" a "nacięcia", czyli potrzeba innego klucza lub śrubokrętu i młotka (choć przy tej średnicy może to być trudne).

Napisano

W celu odkręcenia polecam popsikać jakimś odrdzewiaczem. co najmniej 3-4 x w odstępach co najmniej 20-30to minutowych. Przed każdym psikaniem polecam obstukać ramę w miejscu suportu i sam suport, delikatnie młotkiem w celu wzruszenia rdzy. Co ważne, zakładam że z prawej strony jest lewy gwint. Przydał by się również odpowiedni klucz. Jak nie masz klucza to odkręć wpierw lewą stronę (tu jest prawy gwint) Wyciągnij ośkę i zamiast ośki wsadź  odpowiedniej grubości śrubę z nakrętką w miskę. Jeśli w ramie będzie lewy gwint to dokręcając śrubę odkręcisz miskę.

Troszkę zagmatwane ale do ogarnięcia. Jak by co to pytaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.