RybkaNaKolach Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witam. Jako, że jestem tu nowa i to mój pierwszy post, na wstępie chciałabym powitać wszystkich forumowiczów rowerzystów Na rowerze szosowym jeżdżę już jakiś czas i chciałabym go wymienić na nowszy. Niestety (jak to przeważnie kobiety) nie do końca znam się na sprawach technicznych. Choć nie mówię, że wcale Mam już upatrzony rower, pozostaje mi tylko pojechać, obejrzeć, przymierzyć!!! i kupić. Ma to być rower na dłużej więc chciałabym, żeby dobrze pasował. Obecnie jeżdżę na: Trek rozmiar 54/M ?? Chcę zakupić Scotta 54/M Mój wzrost to 169 cm Długość całkowita rury podsiodłowej (od śr. suportu) Trek: 55,5 cm (tak mi wyszło) Scott: 54 cm Dł. rury podsiodłowej od śr. suportu do śr rury poprzecznej Trek: 52 cm Scott: 48cm Długość rury poprzecznej (środek/środek) Trek: 55 cm Scott: 55 cm Z tego wynika, że oba rowery są takie same i nie powinnam się martwić. Moja rama wydaje mi się dobra lub leciutko za duża. Jak stoję nad rowerem to rurkę poprzeczna mam tuz poniżej kroku (więc za wysoko?). Czasami mi się wydaje, że kierownica w treku jest "za daleko". Palce stóp mają kilka centymetrów zapasu do przedniego koła. Siodełko mam tuż nad końcem rury podsiodłowej, prawie na tej samej wysokości co mostek. Czy ta rama powinna być na mnie dobra, ewentualnie która będzie lepsza (rozmiar 52?). I na co jeszcze mogę zwrócić uwagę przy zakupie. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mieteczek Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Witaj Po pierwsze pooglądaj szajbajka, bardzo dobrze poruszył temat "bajk-sajzingu".https://www.youtube.com/watch?v=qLOYm1tl62Q Po drugie nie do końca sugerowałbym się rozmiarami producentów.Jeżeli masz możliwość, to najlepiej w sklepie przymierz się do jednego, drugiego, dziesiątego i sprawdzisz, jaki rozmiar najlepiej do Ciebie pasuje.Nie warto kierować się tylko i wyłącznie oznaczeniami.Pamiętaj, że to ty dopasowujesz rower do siebie, a nie na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Przymierz się do mniejszych rozmiarów. Według mnie 52 to jest max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Dziękuję Wam za odpowiedź. Wg mnie też rama 52 powinna być lepszą. Ale z teorii jak na razie. Do tej pory jeździłam na 54 i poza bardzo sporadycznym wrażeniem, że jest za ''długa" wszystko było ok. Jutro spróbuję się poprzymierzać do mniejszych ram i wyrobić sobie opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sertom Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A jakie konkretnie to rowery? Ten aktualny i ten, który masz zamiar kupić? Według mnie, jeśli masz upatrzony model, to zdecydowanie powinnaś spróbować przejechać się na obu rozmiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Niestety nie przejadę się na obu rozmiarach bo jest to rower używany. Więc albo kupię albo nie. Obejrzeć i się przejechać nie zaszkodzi. Ale podejście będę miała tylko jedno bo jest tam ładny kawałek drogi. Edit SzajBajk mówi że ramę wiekszą lub mniejsza można dostosować trochę do siebie. Trochę. Ponoc na rowerze który chcę kupić jeżdził ktos o wzroście 173 cm. Wiec tylko 4 cm różnicy. Gdybym chciała kupic fajna uzywana rame rozm 52 na dobrym osprzęcie to wybór jest bardzo mały. Gdybym chciała kupic nowy rower w tych pieniadzach to nie kupie nic dobrego. Czy wiec rama 54 nie będzie mniejszym złem zwłaszcza skoro jeżdzę juz na takim rozmiarze i w jakims stopniu jestem do niej przyzwyczajona ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Pamiętaj, że teoretycznie taki sam rozmiar może się różnić w praktyce geometrią i długością rur, więc nie jest powiedziane, że jak znowu kupisz 54 to też będzie OK. Radzę jednak spróbować mniejszych rozmiarów, bo kobiety mają dłuższe nogi, ale krótszy tułów - co odczułaś przy długości ramy. Ta osoba o wzroście 173 jest facetem Wybór należy do Ciebie, ale żeby potem nie było płaczu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Wymiary ramy którą chcę kupić (jest to M) wzięłam z katalogu. Jeszcze ja zmierzę i sprawdzę czy tak jest faktycznie. Wg owych podanych wymiarów wynika ze nowa rama byłaby taka sama jak moja obecna. A nawet minimalnie niższa. Faktycznie długość pozostaje taka sama. Pytanie jeszcze jak długi jest mostek i moje wrażenia z jazdy. Na rowerze oczywiście ze jeździł facet Jutro wieczorem napiszę jak mi się jeździło na ramach w rozm 52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Zwróć uwagę na długości kierownicy (reach baranka to zakres od 70 mm do 90 mm), długość klamkomanetek (różnica pomiędzy starą grupą Shimano a nową to ponad 10 mm), dł. mostka (prawidłowa to zakres około 2 cm), czyli razem mamy 5 cm zakresu, nie zmienia to faktu że rama horyzontalnie powinna mieć około 52,5 - 53,5 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz318 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Witaj Mam 168cm i jeżdżę na ramie 52 a dokładniej trek domane 52 górna rura ma 535 mam też na zamianę 2-gi rower 54 górna rura 555 i po sporych kombinacjach mostek siodełko też jest wygodnie. Wiem że trudniej kupić rower w rozm 52 ale zdecydowanie polecam ten rozmiar w moim odczuciu rower jak uszyty na miarę a jeszcze możesz go wydłużyć i skrócić. Jak kupisz za duży rozmiar tj. 54 będziesz musiała go skrócić aby było wygodnie a nie o to chodzi. P.s. przy ramie 52 mam krótki mostek 90mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Więc...przymierzałam się do kilku ram. 54, 52...podobno jakaś 51 !? S, M... Giant, Merida, i inne ale niestety nie do Scotta. Wniosek: brak istotnych wniosków. W znakomitej większości pomiar rury poprzecznej wyszedł mi taki sam: 55 cm. (środek środek) Czy to możliwe?? Różnica głównie dotyczyła skrócenia rury podsiodłowej (rura poprzeczna nie była wtedy poziomo lecz opadała) Moje odczucia: Te najmniejsze ramy były jakieś takie "krótkie", niepewnie się prowadziły (pewnie kwestia mojego przyzwyczajenia do 54) czubek palców był tuz za przednim kołem choć nie dotykał. Ilość zapasu od kroku do ramy była znaczna i zauwazalna Możliwe że ta rama była by bardziej zwrotna i "agresywna" ?? Pozostałe ramy bardzo zblizone do mojej obecnej. Istotnych różnic nie jestem w stanie z całą pewnością wychwycić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Nie wiem jak miałby być model Scotta (zakładam, że męski) , ale generalnie rozmiar M/54 przy wzroście 169 cm będzie zdecydowanie za duży. Dla porównania: ja mam 182 cm wzrostu i model Solace 56 cm wydawał mi się nieco przyduży. Więc nie wiem jakim cudem rozmiar 54 cm przy 169 cm wzrostu i to jeszcze dla kobiety (inna budowa ciała niż u mężczyzny) mógłby być odpowiedni. Wątpię, żeby na takim rowerze jazda mogła być wygodna i efektywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 14 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Możliwe że ta rama była by bardziej zwrotna i "agresywna" ? To normalne, bo rower z mniejszą i krótszą ramą jest nieco bardziej zwrotny, co ma większe znaczenie w MTB. Nie zmienia to faktu, że w Twoim przypadku rozmiar 54 nie jest najlepszym pomysłem, ale skoro się przyzwyczaiłaś ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Zresztą z tego co piszesz o aktualnym rowerze rowerze,jednoznacznie wynika, że jest mocno za duży . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Cześć. 52 to max. Kto wie, czy nie najlepiej 50 z dłuższym mostkiem. Kobiety zazwyczaj mają krótki tułów, więc pewnie lepiej będzie pasować mniejsza rama. Teraz masz za duży rower. Szosa ma się niepewnie prowadzić. Im łatwiej wytrącić z równowagi, tym lepiej. Jeśli wolisz prowadzenie turystyczne, to weź rozmiar 52 -> W przypadku geometrii klasycznej. Jeśli rama ma sloping to odpowiednio mniejszą o 1 lub 2 rozmiary. Haczenie butem o przednie koło to norma w rowerze szosowym. W niczym to nie przeszkadza, bo w trasie nie skręcasz rowerem dzięki skrętom kierownicy, tylko pochylając rower. To owalny kształt tylnej opony umożliwia skręt. (zupełnie jak z przewróconym stożkiem. pchnij po stole, to będzie się kręcił w koło.) Kierownica służy tylko do wykonania przeciwskrętu i wytrąceniu roweru z równowagi, dzięki momentowi żyroskopowemu przedniego koła. Przykład: Chcesz skręcić w lewo. Skręcasz lekko kierownicą w prawo, moment żyroskopowy przedniego koła i siły tam działające wytrącają rower z równowagi i powodują jego przechylenie w lewo. Dzięki temu skręcasz w lewo. Im mocniej odpychasz lewą ręką kierownicę, a przyciągasz prawą, tym głębsze pochylenie i ciaśniejszy skręt. Zahaczyć butem można co najwyżej popisując się w czasie stójki pod sklepem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Mateusz30 Czy rozmiar 50 nie jest już dla zupełnie maluczkich??? Ja do tej pory przez ponad 3 sezony nie narzekałam na rozmiar 54 w moim Treku. Nie mam długich nóg. Nie jeżdżę turystycznie ani agresywnie. Jestem kobietą i do tego nie zawodniczką. O rozmiarach stopy i jej wystawaniu i zahaczaniu mówił polecany mi tutaj przez Kogoś SzajBajk. Jednak jeżdżę nie po prostej linii i zakręty jednak mi się zdarzaja A nawet sporo ostrych jak mnie tak rzuci na trasie. Niby 54 jest za duży a sporo osób mówi/pisze ze ma 168-170 cm i jeżdzi na rozmiarze 54 i da się mostkiem i siodełkiem to ustawić. Bardzo dziękuje wszystkim odpisującym za ich wszystkie głosy. Bardzo dziękuję za te głosy przestrzegające przed rozmiarem 54. Rower widziałam, pomierzyłam, pojeździłam. Mam teraz dużo pracy i zamieszania ale jak za dzień/dwa znajdę chwilę czasu to powrzucam co to tam zwymiarowałam. Ogólnie rama Scotta nie jest większa. Dobrze się prowadzi i jest.....lekkaaaaaaaaaaaa!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Ustawienie siodełka absolutnie nie służy do korygowania długości ramy... Sugeruję skorzystania z bikefittingu, bo Tobie się tylko wydaje rama 54 jest "dobra". Zresztą jak może być "dobra" skoro piszesz: "siodełko mam tuż nad końcem rury podsiodłowej", Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Więc o ile wyżej od mostka powinnam mieć siodełko?? :)Jakie są na TO średnie?? Do wzrostu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Nie chodzi o wysokość tylko o długość, a jeśli już mowa to od jednakowej wysokości siodła i kiery(rzadko) do nawet 10-12 cm siodło wyżej(rzadko), taki jest zakres. Przeważnie siodło wyżej 5-8 cm od kiery. Jeśli odsuniesz siodło na max lub prawie na maks to zmieni się kadencja i zmniejszy efektywność pedałowania i może odejść ochota na rower. Podałem Ci rozmiar ramy od 52,5-53,5 cm , to było zachowawcze, raczej 51,5-53 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 16 Marca 2016 Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Więc o ile wyżej od mostka powinnam mieć siodełko?? :)Jakie są na TO średnie?? Do wzrostu?? Myślę, że na te wszystkie pytania patrząc od góry tematu powinien odpowiedzieć wykwalifikowany sprzedawca w sklepie, w którym kupuje się rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 wrzucam wymiary starego treka i nowego scotta. Moje odczucia z jazdy pozytywne. Rama mniejsza, lepsza. Tylko mostek do zmiany. Moge jeszcze kiedys wrzucic zdjecia tylko jakie, czego. P.S. Pytanie nt wysokosci kiery i mostka mogło byc prowokacyjne a moje siodełko "tuz"nad koncem rury i tak znajduje sie ze 7 cm nad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RybkaNaKolach Napisano 26 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2016 Wzięłam wszystkie Wasze uwagi pod rozwage, przymierzylam się do roweru, przemyślałem i zakupilam. Jestem zadowolona z decyzji. Uważam, że rama jest dobra. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.