beskid Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Czasy są jakie są i dlatego bierze się pod uwagę także większą wysokość przodu we współczesnych MTB, która w odróżnieniu od starszych konstrukcji z prawie poziomymi górnymi rurami i amorkami z mniejszym skokiem jest znacznie inna ( czyt. wysoki przód ) - o czym niektórzy zdaje się nie pamiętają. Żadna tam prehistoria a z 10 lat do tyłu. Żadne poziome rurki i skok 100mm. Mam ramę Authora 19" i dotykam jajkami ale rozmiar mniej był obiektywnie za mały. Okrakiem na ramę można wskoczyć chyba tylko przy wjechaniu komuś w kuper. Albo lecisz przez kierę i tematu nie ma albo na boki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Może to przyzwyczajenie do małych ram i kiedyś dość ostrego katowania ostrych podjazdów. Obecny rower ( rama 17 " na kole 27,5 " ) w porównaniu do poprzednich ( ramy 18 " na kole 26 ") ma podobną wysokość od ziemi sztycy podsiodłowej, ale przód jest wyżej + szersza kierownica i rower podczas jazdy nawet po płaskim nie wydaje mi się za mały. Dlatego warto brać to pod uwagę przy przesiadce z małego koła na średnie, a tym bardziej na duże. Zawsze powinno się przymierzyć rower, i to wystarcza bez względu na wielkość koła, albo komuś rower pasuje, albo nie. Niestety teraz wielu chce kupić rower wirtualnie bez przymiarki - i to jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Pierwszy rower 100 % HT ( widelec Cro - Mo ) mam już prawie 17 lat., a drugi z 80 mm uginaczem prawie 7 lat. To właśnie na tym niekomfortowym sztywniaku odbywało się wspomniane katowanie podjazdów i mimo braku amortyzacji frajda z tego była niezła Akurat nigdy ( odpukać ) nie zdarzyło mi się spaść na ramę. Mała rama w moim odczuciu była bardziej odpowiednia do pokonywania ostrych podjazdów. @ beskid Nie napisałeś w końcu jakie miałeś dokładnie odczucia po obejrzeniu Mustanga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Jak bym miał negatywne to bym głosu nie zabierał. No ludzie jak rama 17" może być za duża dla kogoś kto ma 175cm?? Jak komuś mało to niech łazi z linijką po sklepach lub zleci zrobienie dla siebie "specjalnej" ramy a nie zawraca gitarę. Na tej ramie widziałem dziewczynę niższą ode mnie o 10cm i bynajmniej nie było to gdzieś na DDR-e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 KrissDeValnor Fajnie, ale to jest Twoje odczucie, komu innemu może przeszkadzać, że na krótkiej ramie na podjeździe będzie leciał na plecy, a na zjeździe leciał przez kierę, woli być bardziej wyciągnięty, to indywidualna sprawa, i dobrze gdybyś każdemu nie narzucał Swojego punktu widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Skoro @ wierzbajol stwierdził, że rama jest dla niego za duża, to widocznie jest i taka możliwość. @ Rulez Po prostu p... jak potłuczony na za dużej ramie A poważnie : nic nikomu nie narzucam, tylko opisuję swoje podejście do tego tematu, co nie znaczy, że jest ono jedynie słuszne - tak samo zresztą jak Twoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Taa, no ja przy 182 cm akurat pomykam na ramie 19" która ma rozmiar reach 452 mm, i mimo podeszłego wieku potrafię jeszcze parę sporo młodszych osób zostawić za sobą, a na podjeździe nie przeszkadza mi długa rama tylko jak już, słaba noga (zwłaszcza teraz kiedy niestety opuściłem się w jeżdżeniu) latka robią swoje, więc dla mnie Twoje opowieści są raczej mało przekonujące ... Nigdy nie miałem problemu z obiciem jąder, nawet kiedy jeździłem w terenie na za wysokiej ramie crossowej, mimo, że miałem już na rowerze złamany obojczyk, wybity bark, czy nadwyrężony kręgosłup po otb ...więc nie płacz tak strasznie nad przekrokiem . Skoro @ wierzbajol stwierdził, że rama jest dla niego za duża, to widocznie jest i taka możliwość. A może były inne powody, tylko lepiej zwalić na za dużą ramę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Jeżeli ktoś tu płacze, to chyba Ty, bo nie dajesz już rady ... Nie muszę nikogo przekonywać, a już na pewno nie Ciebie. Zwróć uwagę, że nie mówię tylko o przekroku, jednak jest to dość istotny parametr o którym niektórzy zapominają, kierując się doborem rozmiaru wyłącznie pod wzrost. Jeśli ktoś nie ma możliwości przymiarki, bo kupuje wysyłkowo np. Canyona, Radona itp., to zgodzisz się chyba, że powinno się brać przekrok pod uwagę. Skoro @ wierzbajol napisał, że miał jajka na ramie, to pewnie tak było, ale to widocznie do Ciebie nie dotarło. Zdaje się, że nie przyjmujesz do wiadomości tego, że teoria teorią, a w praktyce różnie bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Skoro po zejściu z siodełka dotykam jajkami to wystarczy mieć pecha wypinając się z spd na nierównym podłożu i lecę na ramę. Może ja mam po prostu krótkie nogi i to powoduje ten problem? Mój kolega go mierzył parę cm wyższy ode mnie i on miał właśnie te parę cm zapasu do jajek i na niego ta rama była ok - myślał, że to 18-19" a nie 17". Teraz będę szukał na przymiarkę czegoś. Odnośnie mustanga to chyba pojawiły się nowe aukcje czyli mogą mieć ich więcej - a patrząc na opis aukcji znalazłem raptem jedną mała ryskę / odprysk i w tej cenie nie znajdzie się lepszego spec'u - więc sam trochę żałuję, ale nie po to sprzedałem za dużego cube'a aby kolejny też był za duży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Już to widzę, jak na podstawie Twoich porad ktoś przy wzroście 180 cm kupuje np. Grand Canyona w rozm. S, bo w rozm. M przekrok wydaje mu się za duży wierzbajol No to jesteś wyjątkowo nietypowo zbudowany, i masz problem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Czy Ty rozumiesz, że ja nikomu nie doradzam? Jeszcze postarałem się zmierzyć może się komuś przyda takie info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 @ wierzbajol Spokojnie - to było do mnie. @ Rulez Jak widzisz na powyższym przykładzie kolegi @ wierzbajol , może się zdarzyć również odwrotnie ( bez wnikania w tej chwili w geometrię i wymiary Canyon'a , bo nie o nim tu mowa ). Powtórzę jeszcze raz : teoria teorią, a w praktyce różnie bywa. A teraz pozwól, że zakończę drogi kolego @ Rulez : " nie chce mi się z Tobą gadać ". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerman9 Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Zawsze powinno się przymierzyć rower, i to wystarcza bez względu na wielkość koła, albo komuś rower pasuje, albo nie. Niestety teraz wielu chce kupić rower wirtualnie bez przymiarki - i to jest problem. może niektórzy nie maja możliwości przymiarki bo mieszkają na tzw. zadupiu np Ja nic poza kross'em tutaj nie kupię tak więc dziękuję,wolę wirtualnie... zawsze jest coś takiego jak nasze forum w którym zawsze ktoś doradzi,tak jak w ubiegłym roku mi przy przesiadce z 26* na 27,5 Tak więc Pany za przeproszeniem zluzujcie majty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu333 Napisano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Lub : http://www.artex-rowery.pl/rower-mtb-275-northtec-gravity-xt-2016-p-946.html czy do tego northeca można założyć ciensze koła 28 cali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerman9 Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 można założyć slicki 27,5* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 czytam i czytam o tych dotykających jajkach i tak se myślę, że Wam worki opadły . Mam przydużawy rower. Rura podsiodłowa 515mm przy wzroście 183 i nodze 89. Nigdy nie uderzyłem jajkami o rurę. Miałem poobijane nogi, biodra i łokcie, ale nigdy jajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokerman9 Napisano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 niektórzy są w podeszłym wieku i jajka mogły im opaść ja miałem wcześniejszy rower na styk i też nigdy nie dostałem,co innego jak wyżej kolega pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 może niektórzy nie maja możliwości przymiarki bo mieszkają na tzw. zadupiu np Ja nic poza kross'em tutaj nie kupię tak więc dziękuję,wolę wirtualnie... zawsze jest coś takiego jak nasze forum w którym zawsze ktoś doradzi,tak jak w ubiegłym roku mi przy przesiadce z 26* na 27,5 Tak więc Pany za przeproszeniem zluzujcie majty Nawet na zadupiu zdarzają się imprezy rowerowe na których jest spory wysyp różnych marek i rozmiarów, nie trzeba przymierzać roweru w sklepie ... na pewno forum nie podpowie jaka geometria bardziej odpowiada pytającemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Mamy na forum przedstawiciela focus'a może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Czy ktoś się może orientuje czy jeszcze w PL można kupić focus black forest 3.0 29R 2015 w rozmiarze S ? ew. gdzie za granicą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Pytałeś w rower.com.pl Tu jest, ale jaki to rozmiar , poza tym cena zaporowa ( w bikko.pl był swego czasu za 4,3 k ) : http://www.ebay.pl/itm/Focus-BLACK-FOREST-29R-3-0-Slategrey-matt-2015-UVP-1-399-EUR-/231912125106 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 pytałem, ale została tylko M a kolega ma i wiem, że za duży na mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Panowie po 50km przebiegu pojawiły się dźwięki jak na video https://youtu.be/OqtOrO3Uj6A Czy ktoś ma pomysł co się psuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.