wierzbajol Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Chciałbym zapytać o poradę na temat planowanego nowego nabytku. Obecnie jeździłem na cube acid 2014 27,5 rozmiar M - 18" - ogólnie rower ok jednak przekrok na styk = mało luzu do jajek 16" pod tym względem byłaby lepsza, ale pewnie rower byłby za "krótki". Co moglibyście polecić najlepiej do kwoty 4k pln w najlepszym stosunku jakość vs cena. Mam możliwość kupna giant'a rc ltd z 2015 praktycznie nowy za 4,2k pln, ale znowu M 18" na styk przekrok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DanielWjakWisnia Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 http://www.unibike.pl/expert27.html pewnie po rabacie 4000 zł było by osiągalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Lub : http://www.artex-rowery.pl/rower-mtb-275-northtec-gravity-xt-2016-p-946.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 http://www.unibike.pl/expert27.html pewnie po rabacie 4000 zł było by osiągalne. 29" więc odpada a spec vs rc ltd 2015 nie powala Lub : http://www.artex-rowery.pl/rower-mtb-275-northtec-gravity-xt-2016-p-946.html mało znana mi marka - spec ciekawe, ten raidon dobry jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Chciałbym zapytać o poradę na temat planowanego nowego nabytku. Obecnie jeździłem na cube acid 2014 27,5 rozmiar M - 18" - ogólnie rower ok jednak przekrok na styk = mało luzu do jajek 16" pod tym względem byłaby lepsza, ale pewnie rower byłby za "krótki". Co moglibyście polecić najlepiej do kwoty 4k pln w najlepszym stosunku jakość vs cena. Mam możliwość kupna giant'a rc ltd z 2015 praktycznie nowy za 4,2k pln, ale znowu M 18" na styk przekrok. Na jaki wzrost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 ~175cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Zatem M-ka, oto propozycja: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-1-275-2015/aid:767380 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 http://allegro.pl/rower-romet-mustang-r-line-1-0-27-5-wyprzedaz-i6087212990.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 http://allegro.pl/rower-romet-mustang-r-line-1-0-27-5-wyprzedaz-i6087212990.htmlDzięki za info, czekam na fotki uszkodzeń opisanych w aukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu333 Napisano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Lub : http://www.artex-rowery.pl/rower-mtb-275-northtec-gravity-xt-2016-p-946.html jten northec czy może ten cube?: http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-ltd-pro-275-2015-p-8041.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 6 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Niestety romet leci z powrotem - okazał się za wysoki przekrok. Kojarzy ktoś czy poza radonem jakaś marka podaje ten wymiar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolski Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Znaczy że go kupiłeś z tej aukcji i oddałeś? Jaki to rozmiar ramy, 17''? PS. Właśnie się nad nim zastanawiam. Mam 173cm ale dość długie nogi ;-) Mój przekrok to ok 78cm. Czy rower do Twojego wzrostu był za mały? Pzdr. G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Tak 17", dla mnie przekrok okazał się za duży - mierząc mniej więcej na środku ramy to 81cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolski Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Uściślając, bo nie do końca rozumiem, "dotykałeś" jajkami na środku ramy? Czy miałeś "za dużo" miejsca? Bo jest to najmniejsza rama i do Twojego wzrostu powinna być nawet "mała" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Faktycznie może nie jasno napisałem - rama za "duża" dla mnie, dotykałem jajkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Widzicie chłopaki - preferencje są różne, bo na pewno znajdzie się parę osób o wzroście ok.175 cm jeżdżących nawet na 19 " ( chcą jajecznicy, to niech ją mają ). Podobnie jak jeden ma siodełko nisko, a drugi tak wysoko, że kręci dupą ... Właściwie nie do końca są to preferencje - prawdopodobnie częściej nieświadomość nieprawidłowo dobranego rozmiaru lub po prostu nieodpowiednie ustawienia. Ja np. przy 180 cm i nodze 82 - 84 cm mam ramę 17 " ( 44 ) na kole 27,5 " i uważam ją za dopasowaną ( biorę pod uwagę także góry ) - do 19 " też była przymiarka i właściwie tragedii by nie było, ale wygrała 17 ". @ wierzbajol Specialized i Merida podają przekrok ( w tej chwili przypominam sobie akurat te marki ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbajol Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Thx za info! Czy ktoś z was kojarzy czy przekrok podany na stronie radon'a to mniej więcej środek ramy ? porównując do romet'a wygląda, że nawet radon 18" zr team 7 lub 8.0 powinien być ok dla mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 KrissDeValnor Ty akurat masz krótkie nogi jak na 180 cm wzrostu , ale to tak już jest, że nie wszyscy są idealni ,ustawienie wysokość siodełka od środka suportu do wierzchu siodełka - tu akurat wzór jest prościutki 0,885 X długość wewnętrzna nogi, ewentualna korekta +/- 1 cm, i nie ma co kombinować, jak ktoś ustawia inaczej to jest w błędzie ... Thx za info!Czy ktoś z was kojarzy czy przekrok podany na stronie radon'a to mniej więcej środek ramy ? porównując do romet'a wygląda, że nawet radon 18" zr team 7 lub 8.0 powinien być ok dla mnie? Roweru nie kupuje się na podstawie informacji wirtualnych, tylko przymiarki, tylko wtedy można podjąć właściwą decyzję, albo znowu będziesz odsyłał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 @ Rulez Krótkie jak krótkie - mogę stanąć bez problemu przy główce ramy na swojej 17 ", a z tego co pamiętam to na 19 " właściwie główna różnica była w wysokości rury podsiodłowej ( 4 cm ). @ wierzbajol Romet ma nieco wygiętą górną rurę, więc to też ma znaczenie jak się nie ma dużego zapasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Mierzcie sobie przekrok najlepiej przy mostku Jak się czyta niektóre teksty co tu wypisujecie to macie naprawdę wielkie szczęście, że żyjecie w obecnych czasach. Czasach innych, lepszych geo gdzie gorna rura idzie zupełnie inaczej od starszych konstrukcji. Tym bardziej to śmieszne, że dotyczy średniej kichy a nie 29er. Jak tam przy 17" było by z przekrokiem?? Żeby nie było to mam 175cm i dokładnie oblukałem sobie kiedyś tego Rometa w takim samym rozmiarze 17". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Jak to już wielokrotnie pisałem, przekrok nie jest najważniejszy, i tylko idiota zeskoczy okrakiem na ramę, ja nigdy tak nie zeskakiwałem i góry nie mają tu nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Czasy są jakie są i dlatego bierze się pod uwagę także większą wysokość przodu we współczesnych MTB, która w odróżnieniu od starszych konstrukcji z prawie poziomymi górnymi rurami i amorkami z mniejszym skokiem jest znacznie inna ( czyt. wysoki przód ) - o czym niektórzy zdaje się nie pamiętają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolski Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Ja juz sie kontaktowałem ze sprzedawcą rometa. I chyba go wezmę. Wierzbajol go odsyła ;-) i moze się mi trafi. Podoba mi sie konfiguracja. Kolorystyka mniej. Myślałem nad kellys torx 10 ale on 2 kg cięższy i ten jakis taki naszy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Masz jakieś zwichnięcie na punkcie duuużego zapasu nad ramą, nikt nie zmusza do kupowanie roweru w którym jądra obijają się o górną rurę, ale też trzeba mieć umiar zwracaniu uwagi na przekrok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Może to przyzwyczajenie do małych ram i kiedyś dość ostrego katowania trudnych podjazdów. Obecny rower ( rama 17 " na kole 27,5 " ) w porównaniu do poprzednich ( ramy 18 " na kole 26 ") ma podobną wysokość od ziemi sztycy podsiodłowej, ale przód jest wyżej + szersza kierownica i rower podczas jazdy nawet po płaskim nie wydaje mi się za mały. Dlatego warto brać to pod uwagę przy przesiadce z małego koła na średnie, a tym bardziej na duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.