perqsista Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Mam problem z tylnym kołem jak na poniższym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=AfTBVSi76F0 - nowe koło zbudowane na nowej piaście NOVATEC D712SB- problem występuje po ok 15 minutowej jeździe na deszczu - na sucho nie zauważyłem żeby piszczało - piszczy przy kombinacjach biegów kiedy łańcuch jest "w lini" - piszczy wyłącznie podczas pedałowania do przodu jak i do tyłu - wykluczam kołeczka przerzutki- wykluczam piski w korbie/suporcie (po rozłączeniu napędu od korby lub po zdjęciu koła brak pisków) - piski praktycznie znikają po poluzowaniu lub rozpięciu zacisku koła Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną?
Arni220 Napisano 12 Marca 2016 Napisano 12 Marca 2016 Uszczelka piasty. Wykręć te końcówki w piaście i przesmaruj ich uszczelkę. Gdy jest sucha zaczyna piszczeć, a nawet obracać się. Temat bardzo trudny do zlokalizowania na sucho. Ja nawet dałem proste koła do centrowania, aż w końcu wpadłem na pomysł przesmarowania tych uszczelek.
perqsista Napisano 12 Marca 2016 Autor Napisano 12 Marca 2016 Stary dzięki, brzmi to najbardziej sensownie właśnie jak ocieranie o kawałek gumy. Niestety będę w stanie zweryfikować temat dopiero jutro lub w pn.
perqsista Napisano 15 Marca 2016 Autor Napisano 15 Marca 2016 Po przesmarowaniu i przejechaniu 30km po mokrym problem wydaje się być rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.