bikeart Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Mam przedni hamulec M 615 i tarczę RT 30. Delikatnie obcierały to postanowiłem podregulować. Wydawało się, że regulacja się udała, bo jak zakręciłem kołem to nie obcierały. Ale jak zacząłem jeździć to obcierają i to bardzo. Przerwę jazdę, zakręce kołem bez obciążenia , nie obcierają. Hamować, hamują. Przy lekkim dociśnięciu hamulca jest cisza. Jaka moze byc przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Za słabo zaciśnięty szybkozamykacz koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Koła przy regulacji nie odkręcałem, a wcześniej mniej obcierał. Spróbuje dokrecić jeszcze bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 12 Marca 2016 Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Nie szkodzi. Zaciśnij mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 Mam nadzieję, że nie urwę zacisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Sprawdziłem zacisk i okazało sie ze jest lekko dokrecony. Nie spodziewałem się, że sam może się tak poluzować. Dokręciłem zacisk i faktycznie jest poprawa. Jeszcze delikatnie obciera, ale oniebo jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Pewnie trzeba jeszcze raz wyregulować, bo praktycznie nie ma szans żeby koło trafiło w to samo miejsce po zdjęciu / poluzowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Bez obciążenia nie trze, obciera delikatnie przy jeździe. Wydaje mi sie, że lepiej nie wyreguluję ale spróbować nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi333 Napisano 13 Marca 2016 Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Pewnie tarcza lekko krzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alkir Napisano 14 Marca 2016 Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Miałem tak w poprzednim rowerze z tylnym hamulcem. "Na sucho" jak wyregulowałem w garażu - ok. Jadę mocno obciążając tylne koło - trze. Podnoszę się z siodełka i dociążam przód - znowu ok. Okazało się że rama (czy cokolwiek z nią połączone) jednak trochę pracuje i przy obciążeniu inaczej układa się w stosunku do koła. Pomogło przesunięcie zacisku trochę mniej centralnie niż wynikałoby to z pomiaru "na sucho". Znikło i nie powtórzyło się. Czyli usiądź maksymalnie obciążając koło które trze i niech kolega sprawdzi czy tarcza jest wówczas centralnie w zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Reguloawłem sprawdzając szczliny między okładzinami, efekt gorszy niż regulacja przy zaciśniętym hamulcu. Regulowałem też obciążając przednie/trące koło. Brak poprawy. Ręce opadają. Ktoś coś jeszcze może poradzić? Krzywizny tarczy nie sprawdzałem, ale obserwując obracające się koło, wachnięć na tarczy nie widać. Lata delikatnie obręcz koła, ale to nie ma wplywu na hamulce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gocu Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Masz oś 9mm jak rozumiem? To pamiętaj o tym żeby przy zakładaniu koła i zaciskaniu szybkozamykacza koło nie było pochylone i naciskaj na kierownicę. Zwiększysz szansę na to że koło w widelcu ułoży się za każdym razem tak samo. I pytanie: jak regulujesz te hamulce? Bo tu coś mi śmierdzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 luzy w piaście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 18 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 A na jakim widelcu wisi ten zacisk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 (edytowane) Mam fox 29, oś 9mm. Reguluję dokrecajac śruby przy naciśnietej klamce. Wcześniej klamką troche pompuję. Luzów nie zauważyłem, a rower ma przejechane ok. 500km Samozamykacz dokręcałem bez dociskania koła. Rower stał swobodnie. Spróbuję dokręcić zacisk pod obciążeniem i wtedy wyreguluje hamulce. Edytowane 18 Marca 2016 przez bikeart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 18 Marca 2016 Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 ale przecież szybkozamykacz się zaciska a nie dokręca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2016 Pewnie dlatego obciera, że dokrecam; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Zacisnąłem samozamykacz pod obciążeniem, hamulec dalej obciera. Jak sprawdzić czy są luzy w piaście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 19 Marca 2016 Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 a może masz mocowanie uszkodzone w sensie że jest trochę krzywo w wyniku czego jak ustawiasz to jest dobrze lewo prawo, ale jak dokręcisz to zacisk się przechyla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Problem tkwi w amortyzatorze. Jak go zablokowałem to problem zniknął, dzwonienie hamulców sporadyczne. Pozosteje chyba tylko reklamacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Jeżeli to widelec, to jest miękki, jeżeli z tyłu w ramie ... cóż to samo, wiotka ram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikeart Napisano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Z tyłu jest dobrze. Mam Foxa 32. Twierdzisz, że ten amor jest miękki? Żona ma Rock shoka 30 na sprężynie i nic nie obciera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 28 Marca 2016 Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 W Foxie to nie powinno mieć miejsca... Jeszcze zrozumiałbym Suntoura albo coś niższej klasy. Napisz jak się sprawa zakończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer354 Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 wideł 29" na oś 9mm zawsze będzie pracwał na ślizgach bocznie, zależy też jak to obciera, jak smyrnie to norma, to nawszet się na qr20 zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paul997 Napisano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 A weź Ty to reguluj nie na zaciśniętej klamce, tylko na luźnym hamulcu. Na oko postaraj się ustawić tarczę centralnie w szczelinie pomiędzy klockami. Kilka prób i trafisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi